Kärpät raastoi väkisin pisteen Tapparalta – oululaisten ongelmat kuitenkin vain vahvistuvat

Pitääkö Lauri Marjamäki liekaa liian kireällä Kärpissä?

JääkiekkoLiiga

Kärpät raastoi väkisin pisteen Tapparalta – oululaisten ongelmat kuitenkin vain vahvistuvat

Tapparan ja Kärppien välinen perjantai-illan ottelu meni voittolaukauskilpailuun asti, mutta Eetu Pennanen näki Kärppien pelaamisessa huolestuttavia merkkejä kevättäkin ajatellen.

Eetu Pennanen
TEKSTI Eetu Pennanen
@eetupennanen
JULKAISTU 16.12.2022 | KUVAT All Over Press

Tapparan ja Kärppien kaltaisten suurseurojen kohtaaminen lienee kummallekin joukkueelle aina jonkinlainen tason mittari. Nyt puntari oli kova varisinkin Kärpille, kun joukkue kärsi poissaoloista ja on ollut vaikeuksissa pidemmän aikaa.

Kärpät on sarjassa kuudentena noin puolessa välissä kautta. Kaikkea sarjataulukko ei kerro, mutta Kärppien tavoitteet ovat jossain paljon ylempääkin pudotuspeliviivaa korkeammalla. Neljän ottelun tappioputkea seurasi ennen tätä tappiota kaksi voittoa KooKoosta ja SaiPasta.

Sarjasijoitusta tai voitto- ja tappioputkia kiinnostavampaa on tässä vaiheessa kautta tutkia Kärppien pelaamista. Nyt Tampereella nähtiin Kärpiltä sellaisia pelillisiä ongelmia, joista se on kärsinyt pitkin kautta.

***

Varsinkin avauserässä vaikutti siltä, että Kärpät jää pahasti Tapparan jalkoihin. Vaikka Kärpät varsinkin kiekottomana piti viisikkonsa rakenteen periaatteessa hyvin kasassa, loistavilla rytmeillä syötellen ja vauhdikkaasti keskialueen ylittänyt Tappara tuntui vyöryvän jatkuvasti Kärppien alueelle.

Hyökkäyssuuntaan Kärpät ei luonut ottelun alussa itse käytännössä mitään. Cody Kunykin ja Peter Tiivolan kaltaiset johtavat keskushyökkääjät olivat totaalisesti kiekollisen pelin ulkopuolella. Tapparan ykkösketjun keskellä Jori Lehterä on erinomainen verrokki näille herroille. Hän oli vastapainoksi kiekollisessa pelissä ajoittain jopa loistava.

Lehterä on onnistunut kääntämään kelkkansa alkusyksyn hapuilevien esitysten jälkeen. Kärppien keskikaistan johtajat eivät ole pystyneet samaan.

Varsinkin toisessa erässä ja myös kolmannessa Tapparan hieman huolimattomammaksi muuttunut kiekollinen pelaaminen piti Kärppiä pelissä mukana. Yhä kuitenkin hyökkäämisestä paistoi tuttu arkuus.

Kärpät haluaa olla jatkuvasti valmis puolustaman ja se tuntuu vieneen kaiken hapen kiistatta kuitenkin taitavan pelaajiston pelaamisesta. Poikkeuksina kultakypärä, avauserässä maalihanat avannut Ville Leskinen sekä runsaiden poissaolojenkin takia vastuuta saaneen toisen maalin komeasti alustaneen Ville Heikkalan vahvat suoritukset perjantai-illassa.

Kärppien molemmat maalit saivat alkunsa keskialueen riistoista, joista joukkueelle on annettava positiivinen merkintä. Myös omalla alueella Kärpät puolusti kohtuullisen hyvin ja pakotti Tapparan laukomaan paljon kaukaa varsinkin ottelun edetessä pidemmälle.

***

Poissaoloja toki Kärpillä oli paljon muun muassa maajoukkuekomennusten takia, mutta sarjan suurimmalla budjetilla operoiva seura sai jalkeille myös perjantaina laatunipun. Samoin illan vastustajalta puuttui kokoonpanostaan nimimiehiä.

Kokoonpanomurheetkin huomioiden perjantai-ilta osoitti, että Kärpät on puolessa välissä sarjakautta ajautunut tilanteeseen, jossa se joutuu jo väkisin raapimaan pisteitä nihilistisellä tavalla hieman pelin kehittämisen kustannuksella. Se on huolestuttava merkki kevään taisteluakin ajatellen.

Esimerkiksi illan vastustajan Tapparan juna puksuttaa niin vahvasti raiteillaan juuri nyt, että etumatka ehtii pahimmillaan kasvaa kevääseen mennessä kovinkin pitkäksi.