Tässä on se kohta, johon Ranska iskee Englantia illan hyytävässä trillerissä

Harry Maguiresta on riittänyt puhetta näissä kisoissa. Niin hyvässä kuin pahassa ja murheen onnen aikana.

Jalkapallon MM2022

Tässä on se kohta, johon Ranska iskee Englantia illan hyytävässä trillerissä

Englannissa unelmoidaan MM-finaalista, mutta Ranskassa katsotaan, keneen kannattaa illan trillerissä iskeä ja miten?

Joel Perovuo
TEKSTI Joel Perovuo
JULKAISTU 10.12.2022 | KUVAT All Over Press

Puolivälierä: Englanti-Ranska

Klo 21.00 (TV2)

Lauantai huipentuu odotettuun Englannin ja Ranskan väliseen kamppailuun. Kumpikin joukkue on pelannut Qatarissa tuloksellisesti hyvin, Ranska pelillisesti tasapainoisemmin. Olen käynyt läpi jo Englannin ongelmat useamman kerran ja nyt ne heikot kohdat joutuvat ensimmäisen kerran oikeaan testiin.

Senegalin peli mureni Englannin avausmaaliin ja lädeillä oli loppujen lopuksi neljännesvälierissä kevyehkö ilta, vaikka joukkueen peli takelteli 0-0 tilanteessa.

Englannin ongelmana on, että sillä menee helposti sormi suuhun pelinavaamisvaiheessa. Tarkemmin sanottuna sormi menee suuhun Harry Maguirella, mikä lamauttaa koko joukkueen tekemistä.

Tällaisissa tilanteissa vastustajan toiminta on kriittisessä roolissa. Senegal esimerkiksi sai monesti Englannin pelaamaan pallon Maguirelle, joka jäi pallon kanssa mietiskelemään seuraavaa siirtoa usein pitkiksi ajoiksi. Tässä vaiheessa olisi ollut olennaista alkaa paineistaa Maguirea kohti Englannin vasenta laitaa, mutta jostain syystä Senegal ja moni muukin joukkue on tyytynyt hyvin passiiviseen prässipeliin Englantia vastaan. Sammalla ne ovat päästäneet Maguiren pälkähästä.

Ranska tykkää odotella sopivaa hetkeä iskeä ja muuttaa keskikorkean blokkinsa korkeaan prässiin. Uskoisin, että Olivier Giroudilta nähdään  useamman kerran kaariliike John Stonesin kautta kohti Maguirea. Näin Ranska pyrkii pakottamaan Englannin pelinavaamisen Maguiren harteille.

Englanti on monelta osin hyvä joukkue ja tätä asiaa on tietysti syytä kunnioittaa. Tähän varmasti moni on myös perustanut tiiviin puolustamisensa, sillä Englanti on iskenyt nopeasti ja tehokkaasti vastustajan ollessa levällään. Myös Ranskan on varottava antamasta Englannille helppoja tiloja edetä.

Englannin peli on ikään kuin herännyt eloon vasta siinä vaiheessa, kun pallo on saatu järkevästi pois puolustuslinjasta. Kuvaavaa on, että jopa Jordan Pickfordin mahdollisimman pitkälle tykitetyt avaukset ovat toimineet välillä paremmin kuin Englannin puolustuslinjan pallon tökkiminen.

Ranskaa vastaan Englanti saattaakin joutua turvautumaan suoraviivaiseen etenemiseen, jolloin pelistä tulee helposti taistelupeli. Englanti ottaa ison riskin, jos se lähtee prässäämään Ranskaa jatkuvasti ylhäältä, sillä mikäli Kylian Mbappe ja Ousmane Dembele pääsevät kuljettamaan Englannin puolustuslinjaa vastaan useamman kerran, on se kestämätön tilanne Englannin kannalta.

Tämän seikan ja Maguiren hitauden vuoksi epäilen Englannin turvautuvan pääasiassa keskikorkeaan ja matalaan blokkiin ja ottavan ainoastaan maalipotkuja ylhäältä.

Ranskan lähestyminen otteluun on kiinnostava nähdä aiemmin mainitun puolustamisen suhteen, mutta tietenkin myös hyökkäämisen kantilta. Ranska on pelannut vahvaa laitapeliä, jossa Mbappe ja Dembele ovat olleet keskiössä. Pelaavatko Mbappe ja Dembele tässäkin ottelussa leveällä vai nähdäänkö heiltä enemmän yhteistyötä Giroudin kanssa?

Varsinkin Dembelenä olisin jatkuvasti juoksemassa Luke Shaw’n ja Maguiren välistä pystyyn. Tässä asiassa Giroudin sijoittuminen on olennainen asia. Mikäli Maguire hyppii ylös linjasta hänelle ominaiseen tyyliin vastaan liikkuneen Giroudin perään, on Dembelelle pöytä katettuna läpiajoon.

Illan ottelu näyttää kumpi vaihtoehto meille tarjoillaan. Vauhdikas maalintekokilpailu vai konservatiivinen taistelupeli. Me jalkapallon ystävät tietenkin toivomme ensimmäistä vaihtoehtoa.

Kokoonpanot

Raheem Sterling on palannut Qatariin ja on käytettävissä Ranskaa vastaan. Myös Declan Ricen pitäisi olla pelikunnossa. Ranskalla ei ole uusia loukkaantumishuolia.

Arvio

Kuten jo totesin Marokon ja Portugalin ottelussa, näissä MM-kisoissa kannattaa olla tarkkana ottelun lopputulosta arvioidessa. Järki sanoo silti, että Ranska pystyy hyödyntämään Englannin heikkoudet ja menee välieriin ja Englanti lentää kotiinsa.