Yhden elintärkeän palan puuttuminen uhkaa murskata Sveitsin sadun seuraavan luvun

Sveitsin Granit Xhaka on ainoa pelaaja, joka on sivussa puolivälieristä pelikiellon vuoksi.

EM2021Jalkapallo

Yhden elintärkeän palan puuttuminen uhkaa murskata Sveitsin sadun seuraavan luvun

Granit Xhaka on sivussa perjantai-illan puolivälieräottelusta Espanjaa vastaan pelikiellon vuoksi. Se on kova isku Sveitsin unelmille.

Jussi Leppälahti
TEKSTI Jussi Leppälahti
JULKAISTU 2.7.2021 | KUVAT All Over Press

Puolivälierät alkavat. Nyt kisoissa on jäljellä enää oikeasti hyviä joukkueita, ja tulemme näkemään vielä pykälän kovempaa jalkapalloa kuin olemme tähän mennessä nähneet.

Sveitsi kukisti kuin kukistikin ensimmäisellä jatkokierroksella Ranskan. Lunta tuli kuitenkin sen verran tupaan, että joukkueen johtava pelaaja Granit Xhaka on poissa Espanja-ottelusta pelikiellon takia. Borussia Mönchengladbachia edustava Denis Zakaria on todennäköisin yksi yhteen-korvaaja keskikentälle.

Espanja sai alkulohkossa kritiikkiä pallonhallintavaiheensa tehoista, mutta sittemmin joukkue on sulattanut kritiikin. Espanja voitti huikeassa maali-ilottelussa Kroatian. Álvaro Morata sai apinaa pois harteiltaan iskettyään takatolpalta hienon voittomaalin. Muutenkin Espanja murtautui syöttöalueille taidokkaasti ja keskityksetkin olivat vaarallisia löyhästi puolustaneen Kroatian boksissa.

Tässä ottelussa on vain yksi suosikki, mutta Vladimir Petkovicin valmentama Sveitsi on valmiina yllätykseen.

Espanjan pallonhallinnan jalostuminen

Pablo Sarabia on päässyt erinomaiseen iskuun EM-areenalla.

Kroatiaa vastaan etenkin sitä, miten laitapuolustajien, kymppien ja laitahyökkääjien muodostaman 4-1-4-1-muodon laitakolmiot murtautuvat, oli hieno katsella. Pablo Sarabian 1-0-maali oli loistava esimerkki siitä, mitä tapahtuu, kun puolustaa vähänkin löyhästi Espanjan laitakolmioita.

Sarabia oli sillä kertaa oikealla laidalla leveydessä, ja kymppipaikan pelaaja oli täyttänyt taskun. Sarabian kaariliike vastustajan laitapuolustajan sisäpuolelta, siihen pallo ja murtautuminen kohti vastustajan boksia.

Espanja on työstänyt sitä, miten kärjessä pelaava Morata saisi tukea. Kympit olivat Kroatia-ottelussa lähempänä tukemassa Morataa, kun hänellä oli pallo. Painottoman puolen kympin liikkuminen on aktiivisempaa ja aggressiivisempaa, kuin alkulohkon otteluissa.  Painottoman puolen kympin liike on usein vaikea puolustettava vastustajalle.

Sveitsin vastaus

Sveitsi oli puolustuksellisesti Ranskaa vastaan etenkin ensimmäisellä jaksolla todella hyvä. Muoto oli jotakuinkin 5-2-3, mutta se venyi Ranskan pelaajien vapaan liikkumisen mukaan. Ranska ei saanut laukauksia ensimmäisellä jaksolla kohti Sveitsin maalia. Tuntui, että vain Kylian Mbappén yksittäiset juoksut tilanteenvaihtojen jälkeen olivat Sveitsille vaikea paikka.

Hyökkäyspelillisesti Granit Xhakan poissaolo on todella kova isku. Ranska-ottelussa ottelusuunnitelman ydin oli se, että Xhaka levitti vasemman topparin paikalle, jotta vasen toppari Ricardo Rodríguez pystyi nousemaan sivurajaa pitkin aika ylös. Tämä oli ongelma Ranskalle, jonka puolustusmuoto oli aluksi 5-2-3. Laidat olivat tyhjinä, etenkin kun yläkolmikko ei paineistanut vastustajan toppareita nimeksikään. Sveitsin johtomaali syntyikin vasemmalta tulleesta keskityksestä.

Ricardo Rodriguez epäonnistui rangaistuspotkussa varsinaisella peliajalla – mutta sai syntinsä anteeksi.

Espanjaa vastaan Sveitsi joutunee pahemmin puolustuskannalle, kuin Ranskaa vastaan. Tätä vasten ottelun yksi ratkaisevista asioista on se, miten Sveitsi päätyy puolustamaan Espanjan leveää 4-1-4-1-muotoa.

Jos Sveitsi puolustaa viiden pelaajan linjalla, pitää sen tehdä valinta. Joko laitatoppareiden on puolustettava aktiivisesti Espanjan taskuja, jotta wing-backit voivat ottaa Espanjan usein leveällä olevat laiturit. Silloin keskikentältä tai hyökkäyksestä on annettava laitatuki, jotta Espanjan laitapuolustajat eivät pääse nousemaan vapaasti. Toinen vaihtoehto olisi se, että Sveitsin wing-backit pomppisivat aktiivisesti Espanjan laitapuolustajiin, mutta silloin laitatoppareiden on liikuttava ja puolustettava todella aktiivisesti sivuttain Espanjan laitureita. Silloin keskikentän olisi puolustettava Espanjan taskuihin liikkuvia kymppejä. Ja, painottoman wing-backin olisi oltava tiukasti linjassa antamassa keski-, ja painottomalle laitatopparille tukea.

Joka tapauksessa kysymys on siitä, tekeekö Sveitsi Espanjasta tehottoman vai ei. Ja miten se korvaa Xhakaan nojanneen pallonhallintasuunnitelmansa.

Tulosveikkaus: Sveitsi – Espanja 1-2