Tässä ovat Suomen kaikkien aikojen jalkapalloilijat Bayer Leverkusen-päivityksellä

Jari Litmasesta ei ole turhaan tehty patsasta Lahteen.

HuuhkajatJalkapallo

Tässä ovat Suomen kaikkien aikojen jalkapalloilijat Bayer Leverkusen-päivityksellä

Tiistaiseuran viikon kysymys Bayer Leverkusenin mestaruusjuhlien humussa kuului, monesko on Luke?

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 16.4.2024 | KUVAT Anssi Koskinen

Suomen kaikkien aikojen parhaat jalkapalloilijat

1. Jari Litmanen

Jari Litmanen kantaa suomalaisessa jalkapallossa paljon puhuvaa, mutta kuvaavaa lempinimeä, Kuningas. Litmasen saavutuksia on vaikea asettaa mykymittareilla kunnolliseen perspektiiviin. Hän oli 1990-luvun puolivälissä toinen toistaan suurempia tähtiä vilisseen Ajaxin tähtijoukkueen paras ja johtava pelaaja. Eikä kysymys ollut mistä tahansa Ajaxista. Sen ajan Ajax oli omansa aikansa paras seurajoukkue maailmassa. Hollannin mestaruuksia on turha edes listata. Paljon oleellisempaa oli, että Ajax voitti Mestarien liigan keväällä 1995 ja eteni myös vuotta myöhemmin finaaliin – Litmasen johdolla.

Loukkaantumiset ja väärät seuravalinnat suistivat Litmasen uran raiteiltaan. Hän ei Ajaxista lähtönsä jälkeen löytänyt enää samaa taikaa muualla kuin Suomen A-maajoukkueessa.

2. Sami Hyypiä

Sami Hyypiän nousu Voikkaan Pallo-Peikoista Liverpoolin kapteeniksi ja Mestarien liigan voittajaksi on samanlainen satutarina kuin Jari Litmasen nousu Ajaxin tähtijoukkueen parhaaksi pelaajaksi. Kahden suomalaisen superpelaajan uralta löytyy useita yhdistäviä tekijöitä Harri Kampmanista ja Myllykosken Pallosta alkaen, mutta myös suuria eroja. Suurin niistä oli se, että Hyypiä pysyi terveenä ja pelasi Liverpoolissa yhteensä 464 ottelua, joista viimeiset 35-vuotiaana.

Hyypiä voitti Liverpoolissa Mestarien liigan lisäksi kahdesti FA Cupin ja Liigacupin ja kerran UEFA Cupin.

3. Aulis Rytkönen

Kun Suomen kaikkien aikojen parhaita jalkapalloilijoita pannaan järjestykseen, monilta listoilta puuttuu yksi nimi – Aulis Rytkönen. Monsieur Magic on kuitenkin edelleen yksi kaikkien aikojen suomalaisista jalkapalloilijoista. Rytkönen oppi velmut taitonsa ja lyhytsyöttöpelin salaisuudet Kuopion Palloseurassa. Rytkönen siirtyi Helsingin kesäolympialaisten jälkeen 1952 Toulouseen, jossa hän valloitti ranskalaisten sydämet. Rytköstä pidetään edelleen yhtenä Toulousen suurimmista seuralegendoista.

Suomeen palattuaan Rytkönen pelasi vielä 85 SM-sarjan ottelua HJK:ssa, kunnes keskittyi HJK:n naisten ja miesten joukkueen valmentamiseen.

4. Teemu Pukki

Teemu Pukin ura oli kesällä 2014 risteyskohdassa. KooTeePeen kasvatti oli kotimaan kenttien lisäksi kokeillut siipiensä kantavuutta Sevillassa, Schalkessa ja Celticissä, mutta ilmaa ei tahtonut Kotkan pojan siipien alle löytyä. Sitten tuuli kääntyi – ensin tanskalaisessa Brödbyssä ja sen jälkeen viiden vuoden aikan Norwichissa, jonne Pukki siirtyi kesällä 2018 ilmaisella siirrolla.

Pukki latoi Norwichissa 198 sarjaottelussa 87 maalia. Hän oli avainpelaaja Norwichin noustessa kahdesti Valioliigaan – ja kaudella 2015-2016 hänet valittiin Championshipin kauden pelaajaksi. Monet Norwichin kannattajat pitävät Pukkia seuran kaikkien aikojen parhaana hankinta ottaen huomioon, että hän tuli seuraan ilmaiseksi.

Suomessa A-maajoukkueessa Pukki on pelannut 120 maaottelua ja tehnyt niissä ennätykselliset 40 maalia.

5. Jussi Jääskeläinen

Jussi Jääskeläinen siirtyi VPS:stä Boltoniin syksyllä 1997. Hän oli alun perin seuran kolmosmaalivahti, mutta MP:n kasvatti raivasi päättäväisesti tiensä Boltonin ykkösmaalivahdiksi ja lopulta yhdeksi seuran suurimmista legendoista.

Jääskeläinen pelasi Boltonissa 476 ottelua, joista valtaosan Valioliigassa. Hänet linkitettiin parhaimmillaan Manchester Unitediin ja Arsenaliin, mutta siirto ei koskaan toteutunut. Lopulta Jääskeläinen siirtyi West Hamiin ja sieltä Wiganiin ja Intian Superliigaan.

Jääskeläinen tunnettiin tasaisesta varmuudesta – ja muutamista henkeäsalpaavista torjunnoistaan, joita pyöritetään edelleen Valioliigan lähetyksissä ympäri maailmaa.

6. Lukas Hradecky

Lukas Hradecky on vanhan Tšekkoslovakian lahja suomalaiselle jalkapallolle. Hän slovakialainen isänsä Vladimir siirtyi pelaamaan lentopalloa Ruskon Palloon syksyllä 1990. Hän toi mukaan vaimonsa ja vajaan vuoden ikäisen Luken.

Hradeckyn tie kulki TPK:n ja TPS:n kautta Esbjergiin ja Bröndybyhin, josta hän siirtyi Eintracht Frankfurtiin elokuussa 2015. Lopullinen läpimurto suuruuteen tapahtui Bayer Leverkusenissa, jonne Hradecky siirtyi 2018. Hradeckysta tuli heti joukkueen kantavia voimia ja lopulta joukkueen kapteeni.

Satutarina sai arvoisen kruununsa sunnuntaina, kun Bayer Leverkusen varmisti historiallisen Bundesliigan mestaruuden ja Hradeckysta tuli ensimmäinen suomalaispelaaja, joka on voittanut Euroopan TOP5-sarjan mestaruuden. Palkintosade ei välttämättä ole vielä ohi, sillä Leverkusen on raivannut tiensä Saksan cupin finaaliin ja pelaa Eurooppa-liigan puolivälierissä.

Suomen maajoukkueessa Hradecky on ollut vuosikaudet joukkueen tuki ja turva – sekä joukkueen kapteeni.

7. Antti Niemi

Antti Niemen tähti nousi tasaisesti kiihtyvällä vauhdilla 1990-luvulla ja 2000-luvun alussa, kunnes siirto Valioliigassa pelaavaan Southamptoniin heitti suomalaisen yhdeksi Valioliigan parhaista maalivahdeista. Southamptonin pudottua Valioliigasta keväällä 2015, Niemi siirtyi puoli vuotta myöhemmin Fulhamiin ja sieltä edelleen Portsmouthiin.

Niemi pelasi Suomen A-maajoukkueessa 67 maaottelua.

8 Arto Tolsa

Arto Tolsa oli SM-sarjan pelätyimpiä maalitykkejä, kun hän siirtyi vuonna 1969 KTP:stä belgialaiseen Beerschotiin. Belgiassa Tolasta tehtiin peliä tekevä libero – ja hänestä tuli uudella pelipaikallaan sensaatio. Tolsa ehti palata Beerschotissa 200 sarjaottelua ennen palaamistaan takaisin Kotkaan vuonna 1989.

Tolsa valittiin kolmesti Vuoden jalkapalloilijaksi Suomessa ja hän edusti Suomea 79 A-maaottelussa.

9. Mikael Forssell

Mikael Forssell oli yksi kaikkien aikojen lupaavimmista nuorista suomalaispelaajista, ja kun hän siirtyi 17-vuotiaana vuonna 1998 Chelseaan, harva oli siirrosta yllättänyt. Forssellin oli vaikea murtautua Chelsean nimikuuluun avaukseen ja juuri kun hän näytti tekevän suuren läpimurtonsa iskemällä Birminghamissa kaudella 2003-04 lainapelaajana sensaatiomaiset 17 maalia Valioliigassa, Chelseassa oli siirrytty Roman Abramovitšin aikaa. Se tarkoitti, että Chelsea katsoi enemmän nimeä selässä ja mahtavaa siirtosummaa kuin pelkkää pelaajan lahjakkuutta.

Forssell aloitti seuraavankin kauden lainalla Birminghamissa, mutta loukkaantui ja palasi takaisin Chelseaan. Forssell kuului Chelsean edustusjoukkueeseen, joka voitti kauden päätteeksi liigamestaruuden. Forssell ei kuitenkaan pelannut kauden aikana yhtään liigaottelua Chelseassa.

Forssell oli kivisten pihojen ja kovien alustojen kasvatti, mikä alkoi näkyä 2000-luvun alkupuolella sitkeinä polvivammoina. Tilanne oli pahimmillaan niin vakava, että lääkärit suosittelivat Forssellille korkeintaan yhden ottelun pelaamista viikossa.

Loukkaantumiskierteestä huolimatta Forssell teki kunniakkaan uran Englannin, Saksan ja Suomen kentillä. Suomen A-maajoukkueessa Forssell pelasi 87 maaottelua ja teki 29 maalia.

10. Teemu Tainio

Teemu Tainiolla oli kuvaava lempinimi, Tornion terrieri. Se viittasi hänen pieneen kokoonsa ja periksiantamattomuuteensa.

Forssellin tavoin Tainio oli nuorena suurlupaus, josta kohistiin jo ennen hän siirtymistään ranskalaiseen Auxerreen. Auxerressa Tornion Pallon kasvatti pääsi legendaatisen Guy Rouxin oppiin. Roux hioi Tainiosta erinomaisen keskikenttäpelaajan, joka siirtyi Tottenhamiin tammikuussa 2005.

Tottenhamissa Tainio oli valtaosin avauksen pelaaja ja pelasi kolmen ja puolen kauden aikana 61 ottelua. Hän kuului myös Tottenhamin Liigacupin finaalin voittaneeseen joukkueeseen 2008 tultuaan vaihdosta kentälle toisella jaksolla.

Suomen A-maajoukkueessa Tainio pelasi 64 kertaa.