Tässä ovat syyt Liigan suurimman pettymyksen mahalaskuun

Jukka Rautakorpi ei varsinaisesti kevennä kyntävän JYPin ilmapiiriä.

JääkiekkoLiiga

Tässä ovat syyt Liigan suurimman pettymyksen mahalaskuun

Vaikka SaiPa on kyntänyt koko kauden Liigan pohjamutia, laskee Eetu Pennanen, että Liiga-kauden suurin pettymys on JYP.

Elmo toimitus
TEKSTI Elmo toimitus
@elmotvcom
JULKAISTU 6.2.2023 | KUVAT All Over Press

Tehdään heti tosiasiat selviksi. JYP on 48 pelatun ottelun jälkeen Liigan runkosarjassa sijalla 14. Matkaa viimeisellä pudotuspelipaikalla, sijalla kymmenen majailevaan HPK:hon on 12 pistettä.

Yli piste per ottelu kovempi tahti kuin kymppipaikan Kerholla ja neljän joukkueen ohittaminen sarjataulukossa on mahdoton tehtävä. JYP on toisena joukkueena ulkona pudotuspelitaistelusta.

Koko sarjan seitsemänneksi suurin 2,3 miljoonan euron ilmoitettu pelaajabudjetti tarkoitti viime kauteen nähden 700 000 euron nousua. Panostuksia tehtiin myös valmennukseen, kun Jukka Rautakorven ja Ville Niemisen kaltaiset nimekkäät johtajat tulivat penkin taakse.

JYP panosti, mutta sukelsi. Miksi näin kävi?

Kahden kerroksen väkeä

Tiedossa oli jo ennen kauden alkua, että Rautakorven valmennustiimin ja pelaajiston välillä tulee olemaan kasvukipuja. Valmennukselle oli jo ennen kautta tullut selväksi, ettei Jyväskylässä vaatimustaso varsinkaan nuorille Liigaan nouseville pelaajille ollut se kovin mahdollinen.

Liiga-paikka oli saattanut irrota jopa liian helposti. Samoin joukkueessa oli myöhemmin rekrytoituja, Rautakorven haluamia pelaajia ja heitä, jotka oli joukkueeseen jo aiemmin kiinnitetty.

Jo ennen kauden alkua joukkue uhkasi muodostua kaksikerroksiseksi.

Myös tilastollisesti joukkue on todella ollut kaksikerroksinen. Jo seitsemättä kauttaan JYPin Liiga-joukkueessa ihastuttava Jerry Turkulainen on pistepörssin kakkosena viiden tehopisteen päässä HPK:n Michael Jolysta.

Pakkien pistepörssin kärjestä löytyy jättihankinta, oma kasvatti Sami Niku. Alkuhaasteiden jälkeen Nikun kausi heikossa joukkueessa on ollut vahva, ja mies pääseekin myös tehotilastossa plussan puolelle.

Erikoisen asetelmasta tekee se, että Rautakorven ollessa päävalmentajana tehneet hankinnat ovat saaneet otteistaan huolimatta yllättävästi vastuuta. Vasta juuri ennen kauden alkua hankittu Joshua Teves on pelannut jokaisessa JYPin ottelussa. Peliaikaa tulee 16 minuutin keskiarvolla, vaikka teholukema on pakkasella hyytävät 16 pykälää.

Veini Vehviläisen hankinta maalille näytti jo kääntävän tuloksellisen kelkan, mutta lopulta selvisi, ettei yksi mies voinut ytimeltään haurasta joukkuetta pelastaa.

Kireä JYP

Kireä lienee paras adjektiivi kuvailemaan viestejä, joita JYPin joukkue tällä kaudella on ympärilleen lähettänyt. Pelissä oli varsinkin syyskaudella ajoittain myös merkkejä paremmasta, mutta kun tulos jäi piippuun, vaikutti joukkue ahdistuneelta.

Eikä Rautakorpi päävalmentajana liene se rennoin tunnelman laukaisija. Käytännössä jokainen hävityn ottelun lehdistötilaisuus viestii lisää ahdistusta.

Vastustaja ei saa kehuja, ei edes onnitteluja. Oman joukkueen virheet ja ohhoh-maalit nousevat tapetille.

Severi Lahtinen on oiva esimerkkipelaaja. Rautakorven valmennusryhmälle varmasti kelpaa, kun taikurin temput onnistuvat, mutta esimerkiksi Lahtisen epäonnistunut rankkariyritys taannoin Ilvestä vastaan ja sitä nopeasti seurannut Ilveksen johtomaali todennäköisesti kiristi tunnelmaa entisestään.

Juttu jatkuu upotuksen jälkeen.

Lahtinen ei välttämättä aina ole ollut se kovin urheilija. Haasteensa hänellä olikin myös Lahdessa, kun Nieminen oli päävalmentaja Pelicansissa. Lahtinen, Niku ja esimerkiksi Joakim Kemell ovat pelaajia, joita on haastava asettaa nykyisen valmennusjohdon valmistamaan muottiin.

Nykyisellä rungolla ja valmennuksella JYPin projektille voi odottaa haasteita myös tulevaisuudessa. Tämä kausi oli kuitenkin odotuksiin ja panostuksiin nähden raju pettymys.