VAR näytti julmat kasvonsa HJK:lle, mutta kamerat näkevät jokaisen kädellä läppäisyn

Tammy Abraham aloitti maalinteon Bolt Arenan illassa.

EurocupitJalkapallo

VAR näytti julmat kasvonsa HJK:lle, mutta kamerat näkevät jokaisen kädellä läppäisyn

HJK menetti David Brownen upean tasoitusmaalin VAR-kopissa. Malikin käsi heilahti kyllä Bryan Cristanten naamaan, mutta olisivatko kaikki VAR-kopit tehneet saman ratkaisun? Se kysymys jäi elämään Helsingin yöhön.

Joel Perovuo
TEKSTI Joel Perovuo
JULKAISTU 28.10.2022 | KUVAT All Over Press

Ennakkoasetelmat Roma-otteluun olivat HJK:n kannalta  selvät. Pakkovoitto. Myös Eurooppa-liigan heikoin esitys Ludogoretsia vastaan Bulgariassa oli tärkeä saada huuhdottua pois.

Torstai-illassa nähtiinkin ensimmäisistä kolmesta ottelusta tuttu Klubi, joka haastoi vastustajansa kelvollisesti, mutta jälleen kerran tutuista pienistä asioista se tuloksellinen menestys jäi kiinni.

Roma ja Bryan Cristante etunenässä kouluttivat Matti Peltolaa ja Santeri Väänästä etualueella kulmapotkuissa. Näistä vielä selvittiin, mutta epäorganisoidusti puolustettu sivuvapaapotku johti Tammy Abrahamin tekemään Roman avausmaaliin.

David Browne oli euro-otteluissa ylhäällä HJK:n ainoa pelaaja, joka pystyi pelaamaan laadukkaasti pelistä toiseen.

Pyry Soirin ja Santeri Hostikan pelaaminen oli epätasaista. He tarvitsevat tälle tasolle liikaa aikaa päätöksiin, mikä aiheuttaa pallon menetyksiä ja huonoja ratkaisuja. Myös Malikin panos jäi lopulta liian kevyeksi positiivisista ensimmäisistä peleistä huolimatta. Sanoisinkin, että HJK oli suunnilleen Riskin veljesten ja Murilon päässä tämän lohkon kolmossijasta tai jopa taistelusta kakkospaikasta.

***

Perparim Hetemaj’n 1-1-tasoitusmaali oli loistava osoitus siitä, että HJK:n nykyisestä joukkueesta löytyy kykyä syötellä ja pelata jalkapalloa. Ensin helppoa syöttelyä vapaiden pelaajien kesken keskellä kenttää, mikä houkutteli Roman keskikenttälinjan kohti palloa. Sen jälkeen Klubi iski syntyneeseen tilaan, johon Malik tuli hyvin tarjoamaan jalkaansa. Lucas Lingman ja Hetemaj liikkuivat hyvin mukaan tilanteeseen ja Lingman pelasi pystyyn liikkuneelle Hetemaj’lle laadukkaan pallon boksiin – ja pallo maaliin.

Suomessa laadukas peruspelaaminen hukkuu yleensä siihen, että osa pelaajista ei siihen kykene riittävän laadukkaasti. Siksi näissä tilanteissa tehdään huonoja ja ennen kaikkea liian vaikeita ratkaisuja.

***

VAR oli turhankin julma Klubia kohtaan tässä alkulohkossa, mutta Nassim Boujellabin ei olisi missään nimessä tarvinnut astua Betis-ottelussa vaarattomassa tilanteessa vastustajan jalan päälle boksissa, eikä Malikin käsi olisi tarvinnut heilahtaa Cristanten naamaan torstaina.

Pieniä rikkeitä kumpikin, mutta VAR on tuonut jalkapalloon elementin, että yksikään rike ei jää huomaamatta ja jopa  pieniäkin rikkeitä vihellellään. Se, että nämä Klubin rikkeet eivät välttämättä olisi olleet jonkun muun VAR-kopin mielestä rikkeitä, on se ongelma . VAR on tästä syystä hyvin epätasalaatuinen ja näin ollen epäonnistunut, vaikka itse teknologia toimisikin.

Harmi sinällään, sillä Brownen 2-2-tasoitusmaali olisi ollut klassikkotavaraa – ja Klubi olisi saanut ikimuistoisen tasapelin. Nyt voidaan perustellusti taittaa peistä siitä, pitikö Malikin virhe viheltää vai ei.

Tai oikeammin: olisivatko kaikki VAR-tuomarit tehneet saman ratkaisun kuin tässä ottelussa?

Väitän, etteivät olisi.

***

HJK:lla on Eurooppa-liigassa vielä edessään Espanjan reissu, jossa se kohtaa lohkovoiton varmistaneen Real Betisin. Viimeisessä pelissä HJK pelaa enää kunniasta ja joukkueelta sopii odottaa hyvää ja vapautunutta esitystä.