Tästä syystä Kari Jalosen Tshekki on erityisen terävä kivi Leijonien kengässä

Jukka Jaloselle on Kari Jalosesta ja Tshekistä tulossa melkoinen pähkinä purtavaksi.

JääkiekkoLeijonat

Tästä syystä Kari Jalosen Tshekki on erityisen terävä kivi Leijonien kengässä

Onko Kari Jalosen Tshekki ottamassa pientä otetta Jukka Jalosen Leijonista? Sitä pohtii Samuel Savolainen Euro Hockey Tourin Sveitsin turnauksen avausottelun jälkeen.

Eetu Pennanen
TEKSTI Eetu Pennanen
@eetupennanen
JULKAISTU 15.12.2022 | KUVAT All Over Press

Tshekki pesi Leijonat Euro Hockey Tourin Sveitsin turnauksen avausottelussa 3-2 Helsingin jäähallissa. Samuel, mitä ottelusta jäi päällimmäisenä mieleesi?

Euro Hockey Tourin ottelut antavat herkullisen lähtökohdan aina ylireagoida, mutta täytyy muistaa, että ne eivät ole olleet koskaan kovin hyviä indikaattoreita kun puhutaan arvokisoista. Siellä lopulta vasta Leijonat ja kaikki muutkin mitataan. Pelaajatkin vaihtuvat lopullista MM-joukkuetta ennen vielä moneen kertaan.

Silti on tässä pakko jo nostaa esille se, että Kari Jalosen Tshekki otti jo toisen selkävoiton Jukka Jalosen Leijonista tällä EHT-kaudella. Se kertoo siitä, että Tshekki kaiken aikaa hivuttautuu lähemmäksi Leijonien entistä suuremmaksi haastajaksi taistelussa MM-kullasta. Jalosen Tshekki on ehdottomasti menossa oikeaan suuntaan.

Kari Jalonen on tehnyt erinomaista työtä Tshekissä ja on saanut artistisuutta valjastettua kokonaisvaltaiseen pelaamiseen ja tekemään sitä, mitä peli pyytää – eikä sitä, mitä yksilö pyytää. Saa nähdä miten filosofia pysyy kasassa lopulta MM-kisoissa, kun joukkoon tulee mahdollisesti maan NHL-tähdet mukaan. Se on se koetinkivi lopulta ja viime keväänä siitä tuli omanlaisensa opetus.

Mutta ei tässä hätäraketteja kannata Leijonienkaan suhteen ilmoille lähettää. Leijonat pelasi varsin hyvän ottelun, hallitsi viisikkopelissä suurimman osan ottelusta eikä siksi voitto kenttätapahtumiin nähden olisi ollut vääryys.

Jos käydään ottelua erä erältä läpi. Miten ottelu eteni?

Suomi oli ensimmäisessä erässä telineissä. Tietyllä tavalla Jalosen Tshekki vastaa Leijonien pelaamiseen isku iskulta, träppi träpiltä, viivelähtö viivelähdöltä ja lyhyt syöttö lyhyestä syötöstä. Vaikuttaa jotenkin siltä, että Leijonilla on eniten haasteita juuri Tshekkiä vastaan, sillä se pelaa niin samankaltaisesti kuin Suomi.

Siinä on pähkinää purtavana kevääksi, sillä voi olla että Tshekki on nousemassa esimerkiksi sympaattisesta pronssiottelusta jopa finaalitasolle. Maan lamavuodet MM-tasolla näyttävät olevan ohi, sillä joukkue on Jalosen johdolla nousemassa varteenotettavaksi mestarikandidaatiksi.

Toki on ihan selvää, että Suomi paransi pelaamistaan toiseen ja kolmanteen erään, ja hallitsi ottelun tapahtumia viisikkopelissä. Lisäksi on huomioitava, että iso erotus tässä ottelussa oli kuitenkin erikoistilannepelaaminen ja tietysti Topi Niemelän lapsus ylivoimalla. Tshekki teki maalin ylivoimalla ja onnistui tekemään yhden alivoimalla – jälkimmäisen juuri Niemelän virheestä.

Kahden maalin johdon Tshekki sai lopulta hoidettua ja maalin pelistä tuli nyt Leijonille tappio. Päävalmentaja Jukka Jalonen korosti ottelun jälkeen hyvää viisikkopeliä ja miten joukkue hallitsi ottelutapahtumia. Voin olla väärässä, mutta ehkä niissä lausunnoissa näkyi näkemyksen lisäksi myös se, että toinen peräkkäinen EHT-tappio jyrsi juuri maanmies ja kollega Kari Jaloselle. Ja hyvä, jos jyrsii.  Kilpailuviettiä pitääkin olla.

Keitä pelaajia nostaisit Leijonista esiin?

Onnistujana nostaisin ehdottomasti esiin Teemu Hartikaisen. Hän pelasi vahvan ottelun ja onhan Hartikaisen kiekonsuojaaminen ja hyökkäysalueen hyökkäyspelaaminen huippuluokkaa. Hänet voi melkein lukita jo tässä vaiheessa MM-joukkueeseen.

Sen sijaan nuorella puolustajalla Topi Niemelällä oli todella vaikeaa. Ondrej Beranekin karatessa alivoimalla maalintekoon, Niemelä jotenkin luovutti, eikä palannut täysillä omiin vaan selkä suoristui löntystelyvauhtiin. Ei sellaista pitäisi tapahtua. Pelistä ja yksittäisistä pelitilanteista voi jäädä kiinni, mutta ei asenteesta niitä kohtaan ei pitäisi koskaan.

Muutenkin Niemelällä oli ottelussa hankaluuksia, kuten on ollut alkukaudella Kärpissä. Hänen kohdalleen on asetettu NHL-tason odotuksia, mutta siitä tasosta Niemelä on tällä hetkellä kaukana.