Teemu Pukin siirto on erinomainen veto, vaikka se ennakoikin Huuhkajat-uran päättymistä

HuuhkajatIl PinturicchioJalkapallo

Teemu Pukin siirto on erinomainen veto, vaikka se ennakoikin Huuhkajat-uran päättymistä

Teemu Pukki siirtyy MLS-seura Minnesota Unitediin. Siirto on Pukin kannalta looginen, mutta miten pitkään Pukki jaksaa painaa Huuhkajissa?

Joel Perovuo
TEKSTI Joel Perovuo
JULKAISTU 27.6.2023

Jo muutaman viikon tapetilla ollut Teemu Pukin siirto MLS-seura Minnesota Unitediin varmistui tiistaina, kun Minnesota ilmoitti tehneensä Pukin kanssa kesäkuuhun 2025 ulottavan sopimuksen.

Minnesota on tällä hetkellä MLS:n itäisessä konferenssissa kolmanneksi viimeisenä. Joukkueella on 18 ottelusta koossa 21 pistettä.

Minnesotan päävalmentaja, Valioliigasta takavuosilta tuttu Adrian Heath ilmoitti Pukin olevan kaivattu vahvistus, sillä Minnesotalta on puuttunut jo pitkään mitat täyttävä maalintekijä. Tämän kauden tehokkain pelaaja, eteläafrikkalainen Bongokuhle Hlongwane, on tehnyt vasta neljä maalia, mikä on olematon lukema joukkueen ykköstykille.

Kaikkiaan Minnesota on tehnyt 18 ottelussa 17 maalia. Sitä taustaa vasten 21 pistettä on kelpo saavutus.

***

Pukin kannalta siirtyminen MLS:ään vaikuttaa lähtökohtaisesti erinomaiselta siirrolta.

Pukki on jo 33-vuotias ja hänellä viisi erittäin menestyksellistä, mutta myös fyysisesti erittäin raskasta kautta Norwichissa. Ottelutahti Englannissa on niin Mestaruussarjassa kuin Valioliigassa äärimmäinen, samoin se vaatimustaso, johon pelaajat joutuvat viikosta toiseen niin fyysisesti kuin henkisesti.

Tässä mielessä Pukki teki järkevän ratkaisun. MLS:ssä fyysisen ja henkinen vaatimustaso ovat monta asetta kevyemmät kuin Englannissa tai Euroopan kovissa sarjoissa, mikä säästää Pukin kroppaa ja samalla myös pääkoppaa. Jos hän olisi siirtynyt esimerkiksi Saksaan, vaatimustaso olisi ollut kakkosbundesliigassakin paljon kovempi kuin MLS:ssä.

Myös MLS:ssä pelattava jalkapallo sopii hyvin Pukille. MLS viime vuosina mennyt pelillisesti valtavasti eteenpäin. Kehittymisen painopiste on ollut nimenomaisesti hyökkäyspelin kehittämisessä. MLS:ään on hankittu Euroopasta Lionel Messistä alkaen nimenomaisesti nimekkäitä hyökkääjiä, jotka lisäävät sarjan mielenkiintoa ja kiinnostusta.

Käytännön tasolla hyökkäyspelipainotteisuus on näkynyt siten, että MLS:ssä pelataan pohjoisamerikkalaiseen mielenlaatuun sopivaa viihdyttävää coast-to-coast -jalkapalloa. Siinä jalkapallossa hyökkääjät pääsevät loistamaan ja puolustajat näyttävät pahimmillaan pujottelukepeiltä.

Pukille tällainen jalkapallo sopii erinomaisesti. Hän pääsee hyödyntämään nopeuttaan ja hyvää pelinäkemystään vapauttavien syöttöjen antajana vastaiskuissa.

***

Huuhkajien kannalta tilanne on sen sijaan monivivahteisempi.

Pukin päätös höllentää hieman kuormaansa on hänen kannaltaan looginen ratkaisu, mutta se ennakoi väistämättä myös sitä, että myös Pukin maajoukkueuralla aurinko alkaa laskeutua. En olisi yllättänyt, jos Pukki ilmoittaisi jossain vaiheessa, että hän keskittyy jatkossa vain seurajoukkuejalkapalloon.

Höllentämisessä on aina myös se riski, että pieni höllentäminen voi olla kentällä suurempi asia kuin kuvitellaan. Yleensä kaavan pitäisi mennä niin päin, että kun ikää tulee lisää, töitä olisi tehtävä enemmän kuin aiemmin. Tämän kysymyksen Pukkikin joutuu kohtaamaan. Jaksaako hän painaa edelleen 120 lasissa myös harjoituskentällä?

Vaikka Pukki aloittaakin nyt eräässä mielessä uransa asteittaisen alasajon, sitä on turha kyseenalaistaa tai kritisoida. Siirto palvelee Pukkia edelleen urheilullisesti, vaikka ympäristö ei olisikaan enää niin vaativa kuin Englannissa.

MLS on myös vakaa ja turvallinen ympäristö myös Pukin perheelle, mikä sekään ei ole vähäinen asia tämän päivän maailmassa.

Bonuksena on myös se pieni lisä, että Minnesotassa pelaa toinen suomalainen, Pukin Huuhkjat-kaveri Robin Lod. Pukki tietää Lodin kautta, mikä Minnesotassa häntä odottaa.