Tiistaina saadaan ensimmäisiä vastauksia kisojen sähköisimpiin kysymyksiin

Lionel Messi avaa kisansa tiistaina ottelulla Saudi-Arabiaa vastaan. Avaako Messi samalla kisojen maalitilinsä?

Jalkapallon MM2022

Tiistaina saadaan ensimmäisiä vastauksia kisojen sähköisimpiin kysymyksiin

Tiistaina nähdään Argentiinan, Tanskan ja Ranskan iskukunto sekä se, kumpi tarttuu kiinni C-lohkon jatkopaikkaan - Meksiko vai Puola.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 22.11.2022 | KUVAT All Over Press

Päivän ottelut: 22.11.

Argentiina–Saudi-Arabia

Klo 12.00 (TV2)

Tiistai tuo areenalle yhden MM-kisojen suurimmista suosikeista, Argentiinan. Ottelun voittajasta ei ole epäselvyyttä, vaikka Saudi-Arabia ei olekaan luokaton joukkue. Saudi-Arabia pelasi ennen viimeviikkoista Kroatia-tappiota seitsemän ottelua ilman tappiota ja piti muun muassa USA:n, Ecuadorin, Islannin ja Pohjois-Makedonian nollilla.

Argentiinan kannalta tärkeintä on saada tiistaina kisat käyntiin ja oikeanlainen flow päälle. Se on jopa tärkeämpää kuin se, monella maalilla Saudi-Arabia kaatuu.

Argentiina on kamppaillut loukkaantumisten kanssa. Paulo Dybalaa on seurattu jo pitkään suurennuslasille, mutta myös Lionel Messi, Lisandro Martinez ja Exequiel Palacios ovat joutuneet keventämään harjoitteluaan. Saudi-Arabian suurimmat huolenaiheet ovat keskikenttäpelaaja Riyadh Sharahili ja puolustaja Hassan Tambakti.

Tanska–Tunisia

Klo 15.00 (MTV3)

Tanska lähtee EM-kisojen ja Kansojen liigan erinomaisten esitysten vauhdittamana MM-kisoihin suurin odotuksin. Tanskassa puhutaan jopa vakavissaan paikasta välierissä.

Näitä taustoja vasten tiistaina ei ole muuta vaihtoehtoa kuin voitto Tunisiasta – ja vielä voitto vakuuttavan peliesityksen jälkeen. Sen jälkeen voidaan alkaa mittailla, kumpi vie D-lohkon – Tanska vai pahasti rampautunut Ranska?

Tanskalla ei ole loukkaantumishuolia ennen ottelua. Kaikki katseet ovat Christian Eriksenissä, mutta Tanskan maajoukkueessa on muitakin kiinnostavia pelaajia. Etenkin Club Bruggessa loistopelejä kauden alussa pelannut laitahyökkääjä Andreas Skov Olsen voi olla yksi Tanskan joukkueen yllättäjistä.

Tunisia ei ole huono joukkue, mutta Tanskan myllyssä sen 4-3-3-muoto viipaloidaan osiin. Omar Rekik joutui jättämään kisat väliin, mutta leukansa murtanut elintärkeä keskikenttämies Ellyes Skhir pystyy pelaamaan suojanaamari kasvoillaan.

Tunisia voi kiusata lohkon suosikkeja, mutta vain kiusata.

Meksiko–Puola

Klo 18.00 (MTV3)

Meksikon ja Puolan kohtaamisessa pöydällä on heti suuret panokset jatkopaikan suhteen, sillä molemmilla joukkueilla on lohkon kakkospaikka käden ulottuvilla. Tiistain ottelun voittaja astuisi jo puolellatoista jalalla jatkopeleihin, sillä Argentiinan, Meksikon ja Puolan lisäksi lohkon neljäs joukkue, Saudi-Arabia, on ainakin ennakolta selvästi muita heikompi joukkue.

Meksikossa ja Puolassa on molemmissa potentiaalia, mutta avainkysymys on, miten hyvin se potentiaali saadaan kaivettua MM-areenalla ulos.

Meksikon suurin kysymysmerkki on elintärkeä Raul Jimenezin pelikunto. Hän pelasi viime keskiviikkona jo puoliajan Ruotsia vastaan ja ottelun panokset tietäen houkutus laittaa Jimenez tuleen tiistaina on suuri.

Puola joutui jättämään kotiin kolme vakiomiestään loukkaantumisen vuoksi, mutta Matty Cashin pitäisi olla tiistaina pelikunnossa. Ja tärkeintä on tietenkin se, että Robert Lewandowski on valmiina tekemään tuhoja.

Ranska–Australia

Klo 21.00  (TV2)

Ranskan taivas synkkenee rajulla vauhdilla, sillä Paul Pogban ja N’Golo Kanten lisäksijo valituista pelaajista on kisojen alla tippunut loukkaantumisten vuoksi myös Karim Benzema ja Christopher Nkunku. Näin Ranskalta puuttuu joukkueen kenties viidestä tärkeimmästä pelaajastaan kolme. Kaiken lisäksi Nkunku oilsi ollut kovan luokan paikkaaja Benzemalle, ellei olisi itsekin loukkaantunut.

Ranskan pitäisi pystyä rampanakin kepittämään Australia, sillä joukkueiden tasoero on selkeä. Ranskalta löytyy edelleen poissaoloista huolimatta Kylian Mbappén johdolla maailmanluokan pelaajia. Australia joutui sen sijaan ottamaan kisoihin mukaan 18-vuotiaan Garang Kuolin, joka ei vielä pelannut sen enempää omassa seurajoukkueessaan Australian A-liigassa kuin Australian maajoukkueessa kertaakaan avauksessa miesten ottelussa. Kysymyksessä täytyy olla ihmepoika.

Arviot

  • Argentiinan ja Saudi-Arabian ottelussa voittajasta on turha edes puhua. Vedonlyöntiyhtiötkin pitävät Argentiinan voittoa yli 80-prosenttisen varmana. Ottelussa ei välttämättä kuitenkaan juhlita maaleilla, sillä Saudi-Arabia on onnistunut viimeisissä otteluissaan puolustuspelissään erinomaisesti. 2-0 tai 3-0 voi hyvinkin riittää Argentiinalle.
  • Tanska tietää, että sen pitää jyrätä Tunisia ja saada kisat näyttävästi käyntiin. Siksi Tanska tulee tulee painamaan kaasua hieman aggressiivisemmin. 2-0 on todennäköisin lopputulos.
  • Meksikon ja Puolan ottelu on täysi arvoitus. Puolalla on Robert Lewandowskin ansiosta enemmän ratkaisuvoimaa. mutta erot ovat niin pienet, että tasapeli ei olisi yllätys.
  • Ranska lähtee kisoihin siipirikkona, mutta sen materiaali on silti selvästi eri tasoa kuin Australialla. Huolet voivat itse asiassa jopa terästää Ranskan MM-avausta, eikä jopa 3-4 maalin voitto ole mitenkään mahdoton.