Tim Sparv taistelee Huuhkajat-uransa jatkosta

Tim Sparv on pelannut 85 A-maaottelua ja tehnyt maaotteluissa yhden maalin.

HuuhkajatJalkapallo

Tim Sparv taistelee Huuhkajat-uransa jatkosta

Tim Sparv on ollut ikoninen Huuhkaja-pelaaja vuodesta 2009 lähtien, mutta onko hänellä enää roolia nyky-Huuhkajissa?

Joel Perovuo
TEKSTI Joel Perovuo
JULKAISTU 7.9.2021 | KUVAT All Over Press

Tim Sparv ja hänen keskeinen roolinsa on ollut kestopuheenaihe Huuhkajissa. On jopa sanottu, että Huuhkajat ei voi voittaa otteluita ilman Sparvia.

Suomi voitti lauantaina Kazakstanin MM-karsintaottelussa kotonaan 1–0. Kazakstan ei ole vastustajana eurooppalaista jalkapalloaatelia, mutta ottelussa oli yksi mielenkiintoinen ulottuvuus: kentän paras pelaaja oli Sparvin korvannut Rasmus Schüller.

Kun tähän lisätään Sparvin loukkaantumishuolet, esille nousee pakostakin kysymys, mikä on Sparvin rooli maajoukkueessa nyt jatkossa. Onko hänellä enää roolia Huuhkajissa vai pitäisikö Huuhkajien keskikenttä rakentaa jatkossa toisenlaisten ratkaisujen kautta?

Edelleen topilas

Sparv ei ole päässyt keväisen polvileikkauksensa jälkeen fyysisesti riittävälle tasolle, minkä seurauksena hänen pelaamisensa on ymmärrettävästi ollut vaisumpaa. Sparvilla ei ole ollut kuntoutukseen myöskään riittävän hyvää mahdollisuutta, vaan hän on joutunut palaamaan kentälle hyvin vähillä pohjilla.

Huuhkajille illaksi rapsakka kerroin Expektiltä – 16.00!

Ensin viime kaudella pelaamaton jakso Kreikassa, sitten polvileikkaus, siitä kuntoutus, EM-kisat puolikuntoisena, taas kuntoutus ja HJK:ssa koviin peleihin taas vajaakuntoisena. Kyseessä on jo niin pitkä aika pelaamatta tai toipilaana pelaamista, että kenen tahansa fyysinen suorituskyky olisi tässä myllyssä heikentynyt.

Kipujen kanssa pelaaminen on pelaajalle hyvin raskasta, ja mikäli se jatkuu pitemmän ajan, vaikuttaa se pelaajaan kokonaisvaltaisesti negatiivisesti. Harjoittelu on vajaatehoista, kuten lopulta kaikki muukin. Pitkäaikainen kipulääkkeiden syöminen ei ole myöskään järkevää.

Sparvin olisi nyt mietittävä tarkkaan tilannettaan, sillä pahimmillaan tämä nykyinen kierre johtaa pitkään huiliin, josta nouseminen on vielä haastavampaa, kun alla on jo kauden mittainen rikkonainen jakso.

Iän haaste

34-vuotiaan Sparvin fyysisessä profiilissa ikä on yksi asia, joka väistämättä vaikuttaa harjoitteluun ja sen suunnitteluun. Omalla ajalla olisi huollettava kroppaa enemmän ja toisaalta kyettävä räjähtävien harjoitteiden tekoon.

Sparv on pitkä pelaaja ja hänellä on pitkät raajat. Räjähtävä liike tai kimmoisuus eivät ymmärrettävästi ole Sparvin vahvuus. Tämänkin asian takia tällainen pitempi toipilasjakso iskee Sparviin kovaa.

Nyt mitataan myös Sparvin nälkää ja halua käyttää kaikki lailliset keinot kroppansa huoltoon ja treenauttamiseen.

Tilanne ei ole helppo. Tärkeitä pelejä on maajoukkueen lisäksi koko ajan HJK:ssa. On selvää, että pelaaja haluaa olla mukana tärkeissä peleissä, vaikka olisi loukkaantunut. Nyt kuitenkin Sparvin kroppa näyttää olevan äärirajoilla ja mikäli nämä fyysiset ongelmat jatkuvat, Sparvin pitäminen kentällä ei ole kenenkään etu.

Penkille

Huuhkajien tilanne keskikentällä näyttää ilman Sparviakin hyvältä – ja Rasmus Schüller on todistanut olevansa ideaalinen korvaaja Sparville. Toki Robin Lodin poissaolo näistä syyskuun peleistä on iso menetys, mutta tilanne on tällä hetkellä se, että Sparvin pitäisi olla maajoukkueessa – myös tiistai-illan MM-kasintaottelussa Ranskaa vastaan – selkeä vaihtomies, jonka voi tuoda pelien lopussa kentälle suojaamaan puolustuslinjaa. Tällöin Huuhkajien olisi syytä pelata neljän tai viiden pelaajan keskikenttälinjalla.

Seuraava kysymys on Sparvin jatko jalkapalloilijana. Tässä kriittistä on se, pystyykö Sparv hammasta purren pelaamaan syksyn ottelut läpi riittävällä laadulla ja ilman isompia vammoja, ja saako hänen talvella itsensä riittävän hyvään fyysiseen kuntoon.

Jolle iskee ottelun avausmaalin Ranskan reppuun – Expektiltä kerroin 16.00!

Jos saa, silloin Sparv voi hyvinkin pysyä Markku Kanervan luottopelaajana vielä ainakin ensi vuonna. Jos taas vammakierre jatkuu eikä Sparv pääse enää fyysisesti täyteen pelikuntoon, Sparvin aika huipulla alkaa auttamatta olla ohi.

Suomi kohtaa Ranskan tiistai-iltana MM-karsintaottelussa Lyonissa. Ottelu alkaa kello 21.45.