Timo Furuholm latoo maaleja – ja se kertoo, miksi Inter taistelee mestaruudesta

JalkapalloVeikkausliiga

Timo Furuholm latoo maaleja – ja se kertoo, miksi Inter taistelee mestaruudesta

FC Inter murtautuu vastustajan rangaistualueelle keskittämällä. Miten joukkue sen tekee ja miksi se toimii?

Juuso Kokkonen
TEKSTI Juuso Kokkonen
@JuusoKokkonen
JULKAISTU 29.8.2020 | KUVAT All Over Press

Timo Furuholm on tehnyt toistaiseksi tällä kaudella Veikkausliigassa peräti kahdeksan maalia. 32-vuotias hyökkääjä vaikuttaa olevan elämänsä vireessä.

Siitä on paljon kiittäminen José Riveiron tapaa organisoida FC Interin hyökkäyspelaaminen täsmällisesti. Riveiro on ehdottomasti sarjan yksi parhaista valmentajista.

Inter on tosissaan mukana Veikkausliigan mestaruustaistelussa. Vaikka joukkue hävisikin viikonloppuna Turun paikalliskamppailussa TPS:lle eikä selviytynyt Eurooppa-liigassa jatkoon, peli on hyvissä uomissa. Inter on iskuetäisyydellä HJK:n takana.

Puolustusvalmiutta rikkomassa

Inter ryhmittyy kentälle 3–4–3-muotoon, ja joukkueen hyökkäyspelaamisessa on kaksi hyvin leimallista piirrettä.

Riveiro seuraa kansainvälisen jalkapallon kehityssuuntia. Interin kohdalla se näkyy esimerkiksi siten, että joukkue nostaa pallollisena usein kaikki kymmenen pelaajaa todella syvälle.

Murtautumisvaiheessa voi olla jopa kahdeksan pelaajaa syvällä. Tämän tarkoituksena on tietysti tuoda murtautumisiin lisää vaihtoehtoja ja määrällisiä ylivoimia, mutta myös asemoitua niin, että vastustajan saadessa pallon Inter pystyy puolustamaan välittömästi lähellä pallollista usean pelaajan voimin.

Näin vastahyökkäys pystytään nopeasti katkaisemaan.

Toteuttaminen ei ole missään nimessä helppoa, ja se vaatii täsmällistä organisointia. Esimerkiksi puolustajilla pitää olla kyky puolustaa isoja tiloja selustassa, mikäli pallo menetetään. Negatiivisissa tilanteenvaihdoissa vastustajaa ei voi päästää kontrolloidusti etenemään usean pelaajan ollessa syvällä. Tarvitaan nopea reagointi ja pelaajille selvät roolit tilanteenvaihdossa.

Näissä asioissa Interillä on vielä tehostamista.

Toistoja ja hiomista

Palataan Timo Furuholmiin. Hän on Veikkausliigassa erinomainen hyökkääjä. Hän on sarjan parhaita hyökkääjiä vastustajan rangaistusalueen sisällä. Furuholm osaa hakeutua taitavasti sellaisiin asemiin rangaistusalueella, että toppareiden on vaikea havaita häntä.

Furuholm osaa ajoittaa liikkeensä hyvin. Hän irtoaa terävästi vartioinnista ja luo itselleen tilaa. Hän osaa ennakoida, mihin pallo päätyy 2–3 sekunnin päästä. Hänen viimeistelyosaamisensa niin jalalla kuin päällä on hyvällä tasolla.

Inter murtautuu vastustajan rangaistusalueelle hyvin usein keskityksillä. Se, miten Inter on organisoinut keskitystilanteensa, on merkittävä tekijä Furuholmin maalimäärässä.

Murtautumisvaiheessa 3–4–3-muodon laitapuolustajien rooli on Interissä valtava, sillä tulee murtautuminen sitten keskityksellä tai maata pitkin, taustalla on usein laitapuolustajan täsmällinen, peliä edistävä toiminta niin pallollisena kuin pallottomana.

Laitapuolustajat Kevin Kouassivi-Benissan ja Connor Ruane, jotka ovat vakiinnuttaneet paikkansa viime aikoina avauksessa, ovat erinomaisia pelaajia Riveiron sapluunaan, sillä he ovat taitavia liikkumaan, kykenevät ohittamaan vastustajan etsimään parhaan vaihtoehdon murtautumiselle ja keskittää laadukkaasti.

Usein valinta on nimenomaan keskitys.

Vaihtoehtoja keskitykselle on useita. Keskeinen on tietysti Furuholmin oikein ajoitettu ja valmisteltu voimakas liike etualueelle. Laitapuolustajat tietävät joka kerta, mihin pallo pitää keskittää ja miten, jotta se löytää Furuholmin. Syntyy automaatio, jonka Inter toteuttaa tehokkaasti ja joka on vaikea puolustaa.

Taustalla on toistoja, toistoja ja toistoja. Ajoitusten, liikkeiden ja keskitysten laadun hiomista.

Useita variaatioita

Timo Furuholm ei ole suinkaan yksinäinen soturi rangaistusalueella. Interillä on keskityksissään useita muitakin variaatioita kuin löytää Furuholm, ja se, että murtautumisvaiheessa on mukana keskikenttä- ja hyökkäyslinjat, tuo sille paljon mahdollisuuksia.

Alla olevalla videolla nähdään muutamia eri variaatioita Interin murtautumisvaiheesta: esimerkiksi keskitys laitakaistalta etu- tai taka-alueelle ja laitapuolustajan syöttö pelin puolen laitahyökkääjälle välikaistaa pitkin.

https://youtu.be/EOcVUspBglM

 

Videon lähde: Ruutu.

Inter välttää sellaisia keskityksiä, joissa sillä ei ole voimakasta liikettä rangaistusalueelle ja tilanne on staattinen. Mikäli hyökkäyskolmikko on ajautunut jo syvälle, seuraavasta aallosta tulevat keskikenttäpelaajien voimakkaat juoksut. Painottoman puolen laitapuolustaja tuo uhan vielä laidan puolelta.

Koska rangaistusalue täytetään usealla pelaajalla, Inter pystyy luomaan keskityksissään pallon ympärille tasavoima- ja jopa ylivoimatilanteita.

Huomioinarvoista on se, että juoksut ovat tosiaan intensiteetiltään korkeita. Ne tulevat täydestä vauhdista. Lisäksi, koska juoksuja tulee taitavasti ajoitettuna useista eri sektoreista ja puolustajien kuolleista kulmista, niitä on erittäin vaikea kontrolloida. Puolustajien on hankala tehdä nopeasti päätös siitä, mikä tai mitkä pelaajat ovat tilanteessa vaarallisimpia.

Keskitysten organisoinnissa on lisäksi olennaista se seikka, että ne pelaajat, jotka eivät rynni ykköspalloon, ennakoivat ja liikkuvat täyttämään alueet, joihin kakkospallot todennäköisesti tippuvat. Näin Interin intensiteetti myös kakkospalloissa on erinomainen.

Timo Furuholm

Inter täyttää vastustajan rangaistusalueen usealla pelaajalla. Roolit ovat selvät. Tiettyjen pelaajien tehtävä on kohdistaa liike kohti ykköspalloa. Ympyröityjen pelaajien tehtävä on täyttää ne alueet, joihin kakkospallo todennäköisesti tippuu ja voittaa kakkospallo joukkueelle. Kuvan lähde: Ruutu.

Interin rakenne ja mekanismit murtautumisvaiheessa ovat kenties Veikkausliigan laadukkaimmat. Ei ole sattumaa, että joukkue luo alati uhkaa keskityksillään. Ei ole sattumaa, että Furuholm on tehnyt kahdeksan maalia.

Tuore paluumuuttaja Benjamin Källman tuo hyökkäyskolmikkoon yhden vaihtoehdon lisää.

Lisäksi joukkueessa on paljon pelaajia, joilla on iso potentiaali. Moni heistä on jo sitä lunastanutkin. Hyvä esimerkki on Kouassivi-Benissan, joka on jatkanut kehitystään ja hallitsee laitapelaamisen salat erinomaisesti. Listaa voisi jatkaa esimerkiksi Elias Mastokankaalla, Noah Nurmella ja Martti Haukiojalla.

Inter taistelee tosissaan mestaruudesta.

 

Elmo on UUDISTUNUT! Toimi nopeasti ja tilaa Elmo edulliseen tarjoushintaan 4 kk 35 e – ja saat syyskuun Elmon uunituoreena postilaatikkoosi.

Voit myös ostaa uusimman Elmon digilehden irtonumeron ilmestymispäivän jälkeen Lehtiluukusta. Tilaajille digilehti kuuluu automaattisesti tilaushintaan.