Tokion suurimpia ja seuratuimpia sensaatioita on 18-vuotias ihmelapsi Barcelonasta

Pedri on Espanjan tämän hetken kohutuin nuori jalkapalloilija.

Muu urheiluTokio 2021

Tokion suurimpia ja seuratuimpia sensaatioita on 18-vuotias ihmelapsi Barcelonasta

Tokion olympialaiset pääsevät vauhtiin torstaina. ElmoTV esittelee torstain kisapäivän kattauksessaan kisojen mielenkiintoisimmat jalkapalloilijat ja nostaa tapetille tarinan, jota ei uskallettu kertoa Neuvostoliitossa ennen Stalinin kuolemaa.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 21.7.2021

Torstai 22.7.:

Tässä ovat Tokion mielenkiintoisimmat jalkapallotähdet

Pedri

Pedri on espanjalaisen jalkapallon tämän hetken puhutuin ja kohutuin nuori lupaus. 18-vuotias Barcelonan helmi löi itsensä läpi suuren maailman tietoisuuteen kesän EM-kisoissa, joissa hänet valittiin ainoana espanjalaispelaajana kisojen tähdistöön.

Ei tehnyt EM-kisoissa maaleja tai antanut maalisyöttöjä, mutta oli keskeisellä tavalla mukana niissä ketjuissa, joilla Espanja loi maalipaikkoja.

Pedrillä on jo nyt huippukeskikenttäpelaajaksi absoluuttinen ominaisuus – hän ei menetä juurikaan palloja. Liikkuu hyvin pelattavaksi, tekee hyviä tukiliikkeitä, hallitsee peliasennot, hyvä haltuunotto, osaa syöttää oikea-aikaisesti, tekee hyviä syöttövalintoja, hyvä tekniikka. Kaikessa tekemisessä näkyy barcalaisuus.

Puolustuksellisesti ei vielä huippu, joten mielenkiintoista nähdä, missä roolissa hän pelaa olympialaisissa Espanja 4–3–3-muodossa.

Dani Olmo

Auts! Dani Olmo epäonnistui rangaistuspotkukisassa EM-välieräottelussa Italiaa vastaan.

Toinen huippumielenkiintoinen espanjalaispelaaja. 23-vuotias Dani Olmo Aloitti kesän EM-kisat vaihdossa, mutta nousi kisojen loppuvaiheessa avaukseen ja yhdeksi Espanjan tärkeimmistä hyökkäyssuunnan pelaajista.

Varsinaiselta koulutukseltaan hyökkäävä keskikenttäpelaajaa, pystyy pelaamaan myös laidalla. Italiaa vastaan Espanjalla ei ensimmäisellä puoliajalla ollut lainkaan perinteistä ysiä, sillä Olmo pelasi alempana ja nousi sieltä maalintekoalueille, mikä tuotti Italialle ongelmia.

Alkujaan Barcelonan kuuluisa aktemian, La Masian, kasvatti, joka on tehnyt erikoisen uran. Siirtyi 16-vuotiaana Dinamo Zagrebiin 2014 ja sieltä RB Leipzigiin tammikuussa 2020. Nousi EM-kisojen esitystensä ansiosta monien seurojen ostolistalle, mutta jatkaa uraansa Bundesliigassa. Pelannut Espanjan maajoukkueessa ennen olympialaisia 16 kertaa.

Richarlison

24-vuotias Richarlison Brasilian olympiajoukkueen ja Evertonin kultakimpale, josta liverpoolilaisseura maksoi kolme vuotta sitten Watfordille 50 miljoonaa puntaa. Oikeajalkainen hyökkäyssuunnan pelaaja pelaa vasemmalla sivustalla muodosta riippuen joko toisena hyökkääjänä tai laiturina.

Richarlison ei ole perinteinen pallonhallintapelaaja, vaan enemmänkin suoraviivainen tempokuljettaja, jolta on äärimmäisen vaikea riistää palloa. Ollut itse pettynyt omiin maalimääriinsä. Pitää itseään potentiaalisena 20 liigamaalin miehenä, mutta tehnyt parhaalla kaudella Evertonissa 13 osumaa. Brasilian joukkueen avainpelaajia Tokiossa.

Gabriel Martinelli

Gabriel Martinelli on Arsenalin 20-vuotias 6 miljoonan punnan löytö Ituanosta. Iski avauskaudellaan Arsenalissa 2019–2020 10 maalia, kunnes vaikea polvivamma päätti kauden. Viime kausi meni osittain piloille loukkaantumisen takia. Teräväliikkeinen, nopea, tekninen, hyvä laukaus molemmilla jaloilla. Maalintekijän luonne, liikkuu hyvin maalipaikkoihin. Arsenalin avauksen rajalla, kannattajien suursuosikki. Pystyy muuttamaan energisyydellään pelin virtaa. Suurten mahdollisuuksien olympiakisat Brasilian kovassa ryhmässä.

Dani Ceballos

Espanjan maajoukkueen keskikenttäpelaaja Dani Ceballos on 24-vuotias takavuosien suurlupaus, joka ei ole koskaan täysin lunastanut häneen asetettuja odotuksia. Valittiin vuonna 2017 alle 21-vuotiaden EM-turnauksessa kisojen parhaaksi pelaajaksi. Siirtyi samana vuonna Real Betisistä 18 miljoonalla eurolla Real Madridiin ja nousi seuraavalla kaudella Espanjan maajoukkueeseen. Mutta sitten nousukiito tyssäsi ja pelasi kaksi kautta lainalla Arsenalissa.

Väläytteli Pohjois-Lontoossa ajoittain, mutta etsii nyt uutta suuntaa uralleen – joko Real Madridissa tai jossain ulkomaalaisessa seurassa.

Pallollinen pelaaja, erinomainen syöttövalikoima – mutta virhealtis varsinkin puolustussuunnassa. Potentiaali edelleen tallella.

Historia: Kertomaton tarina

Tokio

Neuvostoliitto ei hävinnyt huonolle joukkueelle, sillä Jugoslavia eteni vuoden 1952 olympiakisojen finaaliin, jossa se hävisi Unkarille 0-2. Unkarin maalit viimeisteli Ferenc Puskás ja Zoltán Czibor.

Neuvostoliitto osallistui ensimmäisen kerran kesäolympialaisiin Helsingissä 1952. Se sijoittui kisojen mitalitaulukossa toiseksi Yhdysvaltojen jälkeen. Neuvostoliitto voitti kisoissa 71 mitalia, joista 22 oli kultaisia. Sankaritarinoita riitti kerrottavaksi vuosikymmeniksi eteenpäin.

Mutta yhtä tarinaa ei kerrottu.

Neuvostoliitto lähetti kisoihin myös miesten jalkapallojoukkueen. Sen piti palata Moskovaan kultamitalit kaulassa. Neuvostoliitto kohtasi ensimmäisessä ottelussaan Tampereella Jugoslavian. Huima kymmenen maalin trilleri päättyi 5–5-tasapeliin. Jugoslavia johti tunnin pelin jälkeen ottelua jo 5–1, mutta Neuvostoliitto ajoi neljän maalin takamatkan kiinni, eikä jatkoaikakaan tuonut ratkaisua.

Ensimmäisen ottelun jälkeen neuvostodiktaattori Josef Stalin lähetti joukkueelle viestin, että uusintaottelun voittaminen oli välttämätöntä.

Stalinin viesti ei kuitenkaan tehonnut, vaan Jugoslavia voitti uusintaottelun 3–1. Se tiesi kylmää kohtaloa Neuvostoliiton maajoukkueelle. Joukkue lähetettiin kisoista kotiin saman tien, eikä sitä ollut vastassa Moskovassa ketään. Ei edes liiton edustajia. Kysymys ei niinkään ollut siitä, etteikö joku olisi ehtinyt paikalla, mutta kukaan ei uskaltanut tulla.

Sama varovainen linja jatkui myös Neuvostoliiton lehdistössä. Häpeällisestä tappiosta uskallettiin kertoa vasta Stalinin kuoltua vuonna 1953.

Tilastopala: Puolen vuoden kisa

Tokion olympialaiset kestävät virallisesti 16 päivää. Pitkät kisat siis? Eipä varsinaisesti. Olympiakisojen alkuaikoina kysymys ei ollut yhtenäisistä kisoista, vaan kisakaupungissa useiden viikkojen ja jopa useiden kuukausien aikana järjestetyistä kilpailuista. Historian pisimmät olympialaiset – Lontoon olympialaiset 1908 – kestivät kuusi kuukautta. Kisat alkoivat huhtikuun 27. päivä  ja päättyivät 31. lokakuuta.

Tokio

Lontoon kesäolympialaisissa 1908 järjestettiin ensimmäistä kertaa olympialaisten historiassa myös taitoluistelukisat.

Päivän suomalaiset: Malta vielä hetki

Ei vielä.  Jousiampuja Antti Vikström laskee vielä tunteja ja aloittaa olympiaurakkansa ensimmäisenä suomalaisena perjantaina.