Valtteri Bottaksen keskeytyksen takana on looginen, mutta samalla lohduton syy

Formula 1

Valtteri Bottaksen keskeytyksen takana on looginen, mutta samalla lohduton syy

Valtteri Bottaksen moottoririkko Kiinan GP:ssä kertoo Erkki Mustakarin mukaan siitä, ettei tavallinen suoritus riitä tällä hetkellä Sauberille.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 21.4.2024 | KUVAT Sauber Group Media

Valtteri Bottaksen Kiinan GP päättyi moottoririkkoon vajaan 21 kierroksen jälkeen. ElmoTV:n F1-asiantuntijan Erkki Mustakarin mukaan moottoririkko kuvaa hyvin Bottaksen ja Sauberin tämänhetkistä tilannetta.

”Tässä yhteydessä on turha puhua epäonnesta. Paljon todennäköisempää on, että Sauberilla päätettiin tietoisesti nostaa riskitasoja ja ottaa moottorista enemmän irti kuin järki sanoo”, Mustakari sanoo.

”Vaihtoehtoina oli tyytyä siihen, että ajetaan suosiolla jonon jatkona tai ruuvataan moottorin säätöjä hieman lähemmäksi maksimeja ja yritetään sitä kautta saada avattua MM-pistetili. Koska paineet menestyä Kiinassa olivat Zhou Guanyun vuoksi normaalia suuremmat, päätettiin ruuvata ainakin Valtterin auton säätöjä ja toivoa, että riskin palkintona on kauden ensimmäiset MM-pisteet.”

”Ongelmana moottorin riskitasojen nostamisessa on kuitenkin se, että mitä lähemmäksi maksimeja moottorin suorituskyky säädetään, sitä lyhemmäksi matka moottoririkkoon pienenee. Nyt tämä riski löi sormille. En kuitenkaan syytä Sauberia ratkaisusta. Näitä ynnä muita -sijoituksia on tullut jo riittävästi ja siksi joskus kannattaa yrittää suuremmalla riskillä.”

”Toinen vaihtoehto on se, että kuljettaja nostaa riskitasoja ratin takana, mutta sitä kaikki kuljettajat tekevät jo nyt, jos se on ainoa keino haastaa parempi auto. Fernando Alonso teki juuri sitä Kiinassa ja vaikka Valtterilla onkin rauhallisemman kuljettajan maine, hänkään ei pelkää tarvittaessa käydä limiiteillä. Siinä leikissä käy sitten helposti, että vastaan tulee teräskaide.”.

Mustakarin mukaan Sauberin tämänhetkinen taso on sijojen 11-15 luokassa.

”Alkukausi on osoittanut, että normaalisuorituksella yksikin MM-piste on Valtterille ja Zhoulle tiukassa jopa niillä radoilla, jotka suosivat Sauberin ominaisuuksia. Tarvitaan joko edellä olevien suurempien tallien epäonnea tai hyvin poikkeukselliset olosuhteet – ja näissä kummassakin tapauksessa Sauberin veljien on onnistuttava omassa suorituksessaan täydellisesti. Toinen vaihtoehto on vetää auton säädöt ylärekisteriin ja toivoa, että mylly kestää ja riski kannattaa.”

Mustakari ei näe, että Sauber löytäisi jostain sellaista parannusta vauhtiinsa, että tilanne oleellisesti paranisi.

”MM-sarjassa on selkeästi viisi muita parempaa tallia – Red Bull, Ferrari, McLaren, Mercedes ja Aston Martin. Se tarkoittaa kymmentä kuljettajaa eli muille jää karkeasti ottaen sijat 11-20. Näiden sijojen 11-20 välillä voimasuhteet voivat vaihdella kauden aikana, mutta on vaikea nähdä, että Sauber saisi kiinni edes Aston Martinia, vaikka esimerkiksi viime kaudella sen käyrä oli loistavan alkukauden jälkeen laskeva.”

”Jossakin yksittäisessä kisassa piste tai jopa useampi voisi irrota, mutta nekin pisteet ovat kovan työn takana”, Mustakari sanoo.

Bottaksen sopimus Sauberin kanssa päättyy tämän kauden jälkeen ja Bottaksen jatko formula ykkösissä saattaa olla vaakalaudalla.

”Suuri yleisö ja jopa suomalaiset ovat menettämässä uskonsa Bottakseen, mutta Valtterin onneksi tallipaikoista ei päätetä kansanäänestyksellä. Tallipäälliköt ja tallien päättäjät osaavat kyllä erottaa sen, milloin menestys on kiinni miehestä ja milloin autosta.”

”Hyvä esimerkki on Lewis Hamilton. Hän on seitsenkertainen maailmanmestari ja eniten GP-kisoja voittanut kuljettaja, mutta jos auto ei pelitä, silloin Hamilton on aseeton, kuten on nähty. Valtterilla on sama tilanne. Valtterin vaatimattomat tulokset eivät ole kiinni miehestä, vaan autosta.”

Mustakari uskoo, että Bottas nähdään myös ensi kaudella F1-radoilla.

”Valtterin valtteina ovat kokemus, maine hyvänä tiimipelaajana sekä nopeus, jonka hän todisti ajaessaan viitenä kaudella Mercedeksellä. Hamiltonia hän ei pystynyt haastamaan koko kauden mitassa, mutta yksittäisissä kisoissa ja yksittäisissä aika-ajoissa hän oli jopa nopeampi kuin brittitähti. Myös kymmenen GP-voittoa osoittivat, että Valtteri pystyy myös voittamaan kisoja.”

”Tässä saumassa, jossa tallit valmistautuvat vuoden 2026 mittaviin sääntöuudistuksiin, korostuu kuljettajan kokemus. Tätä kokemusta Valtterilta löytyy. Alonso on osoittanut viime ja tällä kaudella, kuinka arvokas kokenut kuljettaja on tallille ja siksi Aston Martin teki hänen kanssaan vuoteen 2026 ulottuvan sopimuksen.”

”Alonso on kahdeksan vuotta vanhempi kuin Valtteri, joten Valtteri ei ole vielä mikään sammuva senioritähti. Hamilton on 39-vuotias ja vahvan paluun F1-radoille tehnyt Nico Hülkenberg 36-vuotias. 34-vuotias Valtteri on toki veteraanikuljettaja, mutta ikänsä puolesta hänellä on vielä monta hyvää vuotta jäljellä.”

”Valtteri ei myöskään ole maailman kallein kuljettaja. Hän on jo eläkekassansa varmistanut, joten hän voisi olla hyvinkin houkutteleva ja edullinen vaihtoehto hieman pienemmille talleille. Esimerkiksi Williamsilla Valtterilla on edellään hyvä nimi hänen ajettuaan brittitallissa neljä kautta vuosina 2013-2016.”

”Siksi olen toiveikas, ettei suomalaiskuljettajien pitkä putki katkea ensi kaudellakaan”, Mustakari sanoo.