Tommi Kerttulan sakottaminen vie Liigaa kohti putinilaista sanan- ja mielipiteenvapautta

JääkiekkoLiiga

Tommi Kerttulan sakottaminen vie Liigaa kohti putinilaista sanan- ja mielipiteenvapautta

Tommi Kerttulan rankaiseminen on hälyttävä merkki Liigan arvopohjasta ja toimintatavoista.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 22.3.2021 | KUVAT All Over Press

Porin Ässien kehitysjohtaja Tommi Kerttula kritisoi Ilta-Sanomien haastattelussa tammikuussa Liiga-seurojen maalaamaa kuvaa ”konkurssiaallosta”. Osa liigaseurojen edustajista oli MTV:n selvityksessä ennakoinut väistämätöntä konkurssiaaltoa, mikäli koronarajoitukset jatkuvat eikä katsojia voida päästää otteluihin.

Kerttula ei uskonut, että tilanne oli niin synkeä.

”Eri seurat ovat hyvin erityyppisissä tilanteissa. Yhteinen nimittäjä on se, että kaikki ovat nesteessä, mutta vaikea nähdä tilannetta, että yhtäkkiä keväällä alkaisi konkurssiaalto. Tuntuu, että johtajien viestintä on ollut keväästä lähtien paikkaansa pitämätöntä. Tämä on vain jatkumoa sille kevään ja kesän vinkumiselle”, Kerttula sanoi Ilta-Sanomien haastattelussa..

Nyt Liiga on käsitellyt Kerttulan sanomisia ja määrännyt Satakunnan Kansan mukaan Ässille 10 000 euron sakot. Liigan puheenjohtaja Heikki Hiltunen vahvistaa sakkorangaistuksen lehden haastattelussa.

Surullinen linjaus

Liigan päätös on mielenkiintoinen.

Tai oikeammin surullinen.

On selvää, että Liigalla on oikeus määritellä omat pelisääntönsä ja se, mitkä asiat ovat salassa pidettäviä ja mistä voidaan puhua avoimesti. Se on normaalia arkea jokaisessa yrityksessä.

Mutta nyt puhutaan eri asiasta. Nyt puhutaan siitä, miten avoimesti Liigan ja samalla koko suomalaisen jääkiekon kehittämisestä voidaan julkisuudessa keskustella. Kerttulan ja Ässien sakkorangaistuksella Liiga linjaa, että asioista voidaan keskustella, mutta keskustelut pitää käydä suljettujen ovien ja tunkkaisten verhojen takana niissä kuuluisissa kabineteissa.

Kerttula ei Ilta-Sanomien haastattelussa paljastanut mitään liikesalaisuuksia, vaan arvioi ainoastaan, ettei tilanne ole niin paha kuin mitä on viestitty. Kaiken lisäksi hän teki sen asiassa, josta jääkiekon sisällä ja sen ulkopuolella on keskusteltu viime kuukausina kiivaasti. Tilanne on varmasti ollut vaikea, mutta onko se ollut niin vaikea kuin on annettu ymmärtää – varsinkin, kun Liiga-seurat ovat samaan aikaan tehneet koko ajan näyttäviä pelaajahankintoja.

Jos Liiga olisi toiminut asiassa ammattimaisesti, se olisi ottanut kantaa asiaan jo aiemmin ja vastannut kysymyksiin, joita kaikki jääkiekkoihmiset kysyivät. Kun kysymykseen vastasi Kerttula, hänelle mätkäistiin mielipiteen ääneen lausumisesta sakot.

Liiga voi sanoa, että Kerttula syytti konkurssikuvia maalanneita seurajohtajia valehtelusta, mutta onko se valehtelijaksi leimaamista, jos esittää arvion, ettei tilanne ole niin paha ja johtajien viestintä on tuntunut olevan paikkansa pitämätöntä?

Tällaisella kriteeristöllä Liigan tulkinnassa ollaan lähempänä putinilaista sanan- ja mielipiteenvapautta kuin vapaata länsimaista demokratiaa.

Hyvä, paha Kerttula

Kerttulan sakottaminen nostaa pakostakin esille myös sen kysymyksen, onko tässä sakotettu Kerttulaa siitä, mitä hän sanoi Ilta-Sanomien haastattelussa vai siitä, että hän on Tommi Kerttula.

Kerttulasta on selkeästi tullut kivi Liigan kengässä. Hän ei ole koskaan peitellyt Liigan vertaamista Ruotsin SHL:ään ja sitä, kuinka paljon edellä Ruotsissa ollaan monissa asioissa. Kerttulassa on ärsyttänyt myös se, että hän on monien mielestä esiintynyt ”kaikkitietävänä akateemisena besserwisserinä, joka on ollut omasta mielestään jokaisessa asiassa aina oikeassa”.

Sekin on tänä päivänä erikoinen tulkinta. Kerttula on varmasti haastava keskustelukumppani, sillä hänellä on paha taipumus perustaa näkemyksensä ja mielipiteensä Liigan ja jääkiekon kehittämisestä tutkittuun tietoon ja faktoihin. Sellaisessa keskustelussa mutu-tiedolla ollaan yleensä heikoilla.

Joku voi sanoa, että Kerttula puhui Ilta-Sanomien haastattelussa itse mutu-tietoa.

Sellaisen väittämän kanssa kannattaa Kerttulan kohdalla olla kuitenkin tarkkana. Myös tässä tapauksessa.

Toinen kysymys on se, haluaako Liiga, että sitä ovat kehittämässä Kerttulan kaltaiset uuden aallon osaajat vai keskinkertaiset ja pölyttyneet kumartelijat. Kysymys on isosta arvopohjaisesta valinnasta.

Brittiläinen kirjailija Malcolm Muggeridge kirjoitti aikoinaan, että vain kuolleet kalat uivat virran mukana.

Se olisi hyvä muistaa myös Tommi Kerttulan tapauksessa.