Sport sai siirtää ottelunsa, mutta JYP joutuu pelaamaan, vaikka joukkueessa on 17 koronatartuntaa

Reid Gardiner pystyy pelaamaan torstaina Lukkoa vastaan.

JääkiekkoLiiga

Sport sai siirtää ottelunsa, mutta JYP joutuu pelaamaan, vaikka joukkueessa on 17 koronatartuntaa

Vaasan Sport sai luvan siirtää kaksi liigaottelua koronan vuoksi. JYP joutuu sen sijaan pelaamaan Lukkoa vastaan, vaikka joukkueessa on 17 koronatartuntaa.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 10.2.2022 | KUVAT All Over Press

Koronaepidemiasta johtuvat ottelusiirrot ovat nousseet kiistelynaiheeksi Liiga-seurojen keskuudessa ja jääkiekkopiireissä.

Uusin keskustelunkäynnistäjä oli se, että Vaasan Sport sai Liigalta luvan siirtää perjantaisen SaiPa-ottelun ja lauantaisen Lukko-ottelun. Samaan aikaan JYP joutuu pelaamaan torstai-iltaisen ottelun Lukkoa vastaan, vaikka joukkueessa on laajamittainen koronatartuntojen rypäs.

JYPin urheilutoimenjohtaja Mikko Viitanen vahvistaa, että JYP on joutunut haalimaan kokoon varsin kirjavan joukkueen Lukkoa vastaan.

”Meillä on Liiga- ja juniorisopimuspelaajien keskuudessa 17 positiivista testitulosta ja kaikki nämä pelaajat ovat poissa Lukko-ottelussa. Itse asiassa joukkueessa on vain 5+1 omaa liigasopimuspelaajaa ja kaksi junnusopimuspelaajaa sekä kaksi liigasopimuspelaajaa ja yksi juniorisopimuspelaaja muista Liiga-seuroista”, Viitanen luettelee.

”Kun korona alkoi kiertää uudelleen joukkueessamme viikonloppua, keskustelimme Liigan kanssa, miten edetä. Sieltä tuli kuitenkin selvä viesti, ettei perusteita otteluiden siirtämiselle ole.”

Viitasen mukaan hänelle ongelma ei kuitenkaan ole se, että JYP joutuu pelaamaan ottelun. Liiga ja liigaseurat ovat yhdessä sopineet, että ottelut pelataan niillä joukkueilla, jotka saadaan kasaan, kunhan joukkueella on käytössään 13 kenttäpelaajaa ja kaksi maalivahtia.

”Minä olen niin yksinkertainen ihminen, että kun jotain sovitaan, silloin sopimuksesta pidetään myös kiinni. Siksi olemme viime päivät tehneet työtä yötä päivää ja haalineet kokoon joukkueen, koska niin on yhdessä sovittu. Olemme saaneet lainaksi yhden pelaajan Ilvekseltä, Tapparalta ja KooKoolta sekä muutaman pelaajan Mestis-seuroilta, KeuPalta ja Imatralta. Iso kiitos heille kaikille. Loput pelaajat on nostettu meidän A-junnuista.”

”Pääluvullisesti saamme joukkueen kasaan – neljä hyökkäysketjua, kuusi pakkia ja kaksi maalivahtia. Se ei ole ongelma, eikä sekään, että me pelaamme tällaisella joukkueella Lukkoa vastaan, koska näin on seurojen kesken yhteisesti linjattu.”

Viitasta korpeaa sen sijaan asian eettinen puoli – se, että seurat ovat eriarvoisessa asemassa.

”Jääkiekossa on säännöt maaleista, paitsioista ja kaikista muistakin pelillisistä asioista, ja jokainen tietää, että niiden mukaan jääkiekkoa pelataan. Otteluiden siirtämisestä koronatartuntojen suhteen on sovittu samalla tavalla pelisäännöt ja luulisi, että silloin toimitaan niiden sääntöjen mukaan.”

”Me olemme toimineet niiden sääntöjen mukaan, vaikka joukkueen kokoaminen Lukko-otteluun ei olekaan ollut helppoa. Toki tässä olisi ollut se vaihtoehto, että emme olisi tehneet yötä päivää töitä ja etsineet pelaajia muista seuroista. Silloinhan me olisimme olleet siinä tilanteessa, että ottelu olisi sääntöjen mukaan ollut pakko perua.”

”Minun selkärankani ei kuitenkaan taivu siihen, että en pitäisi kiinni yhteisesti sovituista päätöksistä ja jättäisin oman työni tekemättä. Jos jotkut jättävät, he voivat miettiä, millaisen kuvan tämän antaa koko Liigasta, joka on Leijonien ohella suomalaisen jääkiekon näkyvin keulakuva. Aikuisina ihmisinä he myös kantavat vastuunsa omista ratkaisuistaan ja tekemisestään.”

”Meille se ei ollut vaihtoehto, että emme olisi koonneet Lukko-otteluun joukkuetta – olipa se joukkue millainen tahansa. Kyllä jääkiekko kestää Liiga-ottelun pelaamisen sellaisella kokoonpanolla, joka meillä torstaina on, mutta kestävätkö jääkiekko ja urheilu sellaista toimintaa, että omat työt jätetään tekemättä ja yhteisistä päätöksistä ei pidetä kiinni? Sanon suoraan, että kun näin toimitaan, silloin urheilu on rikki”, Viitanen sanoo kiertelemättä.