Tyrmäys! Honka jäi hölkkäävän HJK:n jyrän alle

Perparim Hetemaj oli taas Klubin parhaimmistoa sunnuntaina.

JalkapalloVeikkausliiga

Tyrmäys! Honka jäi hölkkäävän HJK:n jyrän alle

Joel Perovuo näki Liigacupissa yksipuolisen näytöksen. Veikkausliiga-kaudesta uhkaa tulla sinivalkoinen näytös, jos Honka ei merkittävästi vahvistu.

Joel Perovuo
TEKSTI Joel Perovuo
JULKAISTU 19.2.2023 | KUVAT All Over Press

Koleassa säässä Bolt-areenalla pelattu Liigacupin ottelu HJK:n ja Hongan muodostui ontoksi kokonaisuudeksi, jossa HJK otti käytännössä hölkkävaihteella selvän 4–0-voiton yhdestä tulevan kauden päävastustajistaan. Tämä tarkoitti myös sitä, että Honka jäi yllättävästi alkulohkoon tämän kauden Liigacupissa.

Kenttä oli saatu märästä ja liukkaasta kelistä huolimatta hyvään kuntoon ja se mahdollisti laadukkaan syöttöpelin. Kummallakin joukkueella oli paria poikkeusta lukuun ottamatta ykköskokoonpanot kentällä. Odotukset ottelulle olivat siis aivan eri tasoa, kuin mitä lauantain iltapäivässä nähtiin.

What are the most popular bets among other players today? Check the odds and play at Mr Green!

HJK jatkoi neljän puolustuslinjalla ja muoto oli perustilanteissa 4-4-2, jossa Perparim Hetemaj pelasi viime syksystä tutulla paikalla vasemmassa laidassa välikaistalla. Ottelussa 1+1 tehot iskeneelle Tuomas Ollilalle oli näin kaista auki leveällä.

Kai Meriluoto ja Bojan Radulovic aloittivat kärjessä ja näin HJK pääsi helpommin paineistamaan vastustajaa, sillä Radulovicin ollessa yksin kärjessä on prässien aloittaminen hyvin haastava tehtävä dieselillä liikkuvalle serbille. Hetemaj väläytteli taas valveutunutta pelikäsitystään käynnistäessään laidallaan prässejä, joihin sitten muu joukkue liittyi mukaan.

Maalivahti Dejan Iliev sai olla rauhassa koko ottelun ajan ja hänestä on vielä vaikea sanoa kovin tarkkaa arviota. Perustekniikat vaikuttivat olevan kunnossa. Se ja hyvänoloinen liikkuminen antoivat positiivisen ensivaikutelman Ilievistä.

Myös Georgios Kanellopoulos antoi positiivisen kuvan itsestään, mutta jatko näyttää pystyykö hän täyttämään Santeri Väänäsen paikan keskikentän keskellä.

Honka saa katsoa peiliin

Honka pelasi tutulla ryhmityksellään, jossa se hyökkää 4-1-4-1- ja puolustaa 4-5-1-muodossa. Espoolaisten peli oli yhtä jäinen kuin tuuli Bolt-areenalla ja ihan positiivisen alun jälkeen Hongalta alkoi murentua tasaisesti vähän jokainen osa-alue.

Ottelu oli Hongalle iso peiliin katsomisen paikka. Oli yllättävää nähdä Honka näin vaiheessa helmikuun lopulla. Joukkueella oli edelleen tunnistettava systeemi ja pelaajat ihan hyvillä paikoilla, mutta tekeminen pallon kanssa oli kaukana riittävästä tasosta.

Honka avasi peliä hyvin kaukana HJK:n muodosta ja näin ollen Klubi sai pidettyä espoolaiset pääasiassa muotonsa ulkopuolella. Vieraat onnistuivatkin ottelussa parhaiten purkamaan Klubin korkeita prässejä maalivahtinsa avulla, mutta näistä muodostuneita mahdollisuuksia ei pystytty juurikaan hyödyntämään.

Jerry Voutilaiselta nähtiin toisella jaksolla pelin ensimmäinen hyvin ajoitettu pystyynjuoksu vastustajan linjan taakse ja tämä johti välittömästi läpiajoon. Tässä asiassa molemmilla joukkueilla oli paljon parannettavaa ja aloitteiden määrä vastustajan selustaan oli hälyttävän pieni. Se osaltaan loikin ottelun staattisen vaikutelman.

Honka menetti tukun helppoja palloja, eikä joukkueelta nähty viime kaudelta tuttua vahvaa prässipelaamista. Esimerkiksi HJK:n avausmaali lähti liikkeelle Hongan myöhästyneestä korkeasta prässistä Klubin maalipotkun jälkeen, jota seurasi Hongalle vaikeasti kontrolloitava pitkä pallo keskialueella. Siitä HJK pääsi jatkamaan pelin laitaan ja keskittämään rangaistusalueelle, jossa oli kahdella kahta vastaan tilanne.

Suurin ero joukkueiden välille muodostui juoksemisen ja sen vauhdin välille. Honka näytti jäävän telineisiin pallollisessa ja pallottomassa vaiheessaan ja HJK yksinkertaisesti juoksi enemmän ja kovempaa useamman pelaajan voimin.

Honka lähtee maaliskuussa Espanjaan hiomaan kuvioitaan kuntoon ja pelaa leirillä hyviä kansainvälisiä harjoitusotteluita. Tämän päivän ottelu oli kuitenkin huolestuttava siinäkin mielessä, että mikäli Honka ei saa joukkueeseensa vielä paria vahvistusta ja aivan erilaista ilmettä kentälle, on tulevasta Veikkausliiga kaudesta tulossa kovin sinivalkoraitainen.

Lue myös: KTP horjutti Honkaa Liigacupissa ja voi horjuttaa isompiaan myös Veikkausliigassa