Emil Larmi piti Leijonien MM-unelmat hengissä kriittisessä Tanska-ottelussa

Emil Larmi pelasi loisto-ottelun Leijonien maalilla.

JääkiekkoLeijonat

Suomi otti kriittisen kolmen pisteen voiton Tanskasta maanantain jännitysnäytelmässä. Paikka pudotuspeleissä ei ole kuitenkaan vielä varma.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 20.5.2024 | KUVAT Suomen Jääkiekkoliitto

Suomi otti elintärkeän voiton Tanskasta jääkiekon MM-kisojen alkusarjan toiseksi viimeisessä ottelussa maanantaina. Leijonien voittonumerot olivat lopulta 3-1 (0-0, 0-0, 3-1).

Voitosta huolimatta Leijonien paikka torstaina alkavissa pudotuspeleissä ei ole vielä varma. Nyt Suomelle riittää kuitenkin piste viimeisessä ottelussa tiistaina Sveitsiä vastaan varmaan jatkopaikkaan, sillä Leijonien ainoa uhkaaja Itävalta on kolme pistettä perässä.

Itävallan etuna on kuitenkin se, että jos se voittaa viimeisessä ottelussa Ison-Britannian varsinaisella peliajalla ja Suomi häviää Sveitsille varsinaisella peliajalla, Itävalta nousee tasapisteisiin Leijonien kanssa ja vie A-lohkon viimeisen jatkopaikan voitettuaan Suomen keskinäisessä ottelussa.

Puolivälierissä Suomen tai Itävallan vastustajaksi tulee varmuudella Ruotsia.

Tanska-ottelun alku oli sähköinen. Tanska sai ensimmäisen minuutin aikana kaksi erinomaista paikkaa, joista varsinkin Frederik Stormin läpiajo salpasi hetkeksi Leijonien kannattajat. Harri Säterin paikalle maalille nostettu Emil Larmi torjui kuitenkin Stormin läpiajon upeasti.

Tämän jälkeen Suomelle avautui loistava sauma mennä johtoon, kun Tanska otti kaksi jäähyä peräkkäin ja Leijonat pääsi pelaamaan 41 sekuntia viidellä kolmea vastaan. Suomi ei kuitenkaan onnistunut saamaan kiekkoa Tanskan maalivahdin Mathias Seldrupin taakse.

Suomi hallitsi erää hienokseltaan, kunnes ote siirtyi Tanskalle erän loppua kohden.

Suomi voitti erän laukaukset 11-8.

Toinen erä oli myös maaliton, mutta erästä ei puuttunut draamaa. Tanska pääsi ensin yrittämään ensimmäisen kerran ottelussa ylivoimalla, kun maalinedustanujakan jälkeen Juha Jääskä ja Valtteri Puustinen sekä Tanskan Nicholas B. Jensen saivat komennuksen jäähyaitioon,

Suomi kesti alivoiman jo yhdeksännen kerran näissä kisoissa. Paine ei kuitenkaan helpottunut jäähyjen jälkeen, vaan Christian Wejse latasi kiekon poikittaissyötöstä ohi Larmin. Tuomaristo hylkäsi kuitenkin maalin maalivahdin häirintänä eikä Tanskan valmennusjohto käyttänyt haasto-oikeuttaan.

Suomelle kävi samoin aivan erän lopussa. Mikael Grandlund pujotteli näyttävästi Tanskan puolustuksen läpi. Seldrup torjui Granlundin laukauksen, mutta Iiro Pakarinen löi paluukiekon sisälle. Tuomaristo katsoi kuitenkin Granlundin häirinneen Seldrupia kaatuessaan tanskalaisvahdin päälle.

Vaikka Tanskalla oli omat vahvat hetkensä, Suomi hallitsi kuitenkin erää ja voitti laukaukset 13-4.

Ottelu ratkesi Leijonille heti kolmannen erän alussa. Leijonien maalihanat aukaisi Hannes Björninen, joka iski Jesper Mattilan hurjan päätykiekon maalin edestä sisälle. Mattilan lisäksi syöttöpisteen kirjasi Olli Määttä.

Suomi siirtyi 2-0-johtoon reilut puolitoista minuuttia myöhemmin, kun Rasmus Rissanen otti kiekon haltuunsa laidalla ja sivalsi sen ohi Seldrupin. Maaliin ei kirjattu lainkaan syöttäjiä.

Tanska nostatti sähköä erän lopussa vetämällä Seldrupin pois maalilta vajaat kolme ennen loppua. Tanska pääsikin kaventamaan ajassa 58.16, kun Alexander True ohjasi kiekon ohi Larmin. Tanskalaisten ilo jäi kuitenkin lyhyeksi Pekka Jormakan iskettyä laatan Tanskan tyhjään maaliin vajaan minuutti Tanskan maalin jälkeen.

Suomi voitti laukaukset kolmannessa erässä 11-10.