TOP 3: Lupaus tulevasta on suomalaisen formulakauden ykkösjuttu

Alfa Romeolla ollaan todennäköisesti tyytyväisiä Valtterin Bottaksen kauteen. Varsinkin alkukausi oli suomalaiselta vahva.

Formula 1

TOP 3: Lupaus tulevasta on suomalaisen formulakauden ykkösjuttu

ElmoTV:n F1-asiantuntija Erkki Mustakari listaa kolme tämän kauden suomalaisonnistumista formulamaailmasta. Listalle pääsi myös jämäpisteillä ja F1-studiosta.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 21.12.2022 | KUVAT All Over Press

1) Uusi tulevaisuus

Tuukka Taponen teki ensin sopimuksen Ferrarin akatemian kanssa ja heti perään hän kertoi jättävänsä kartingin taakseen ja siirtyvänsä F4-autoon huippuhyvän Prema-tallin kuskina. Nämä sopimukset nostavat hänet ElmoTV:n suomalaisen F1-listan ykköseksi.

16-vuotiaan Taposen tulevaisuus näyttää valoisalta. Hän on rakentanut uraansa systemaattisesti nuoresta iästään huolimatta. Taponen on voittanut Kartingin OK-sarjan mestaruuden toissa vuonna ja tällä kaudella hän oli sen kakkonen. Taposen todellinen kapasiteetti mitataan vasta myöhemmin, mutta hän tuo luottoa siihen, että Suomessa kasvaa rallin ohella yhä myös F1-rattimiehiä. ”Jokainen hyvä kuljettaja, löytää itsensä lopulta hyvästä tallista.”

2) Osaava jämäpistemies

Kokenut Valtteri Bottas hyödynsi mahtavasti Alfa Romeollaan ne mahdollisuudet MM-pisteiden keruuseen, mitä hänelle F1-sarjassa alkukaudella tarjottiin. Pienten tallien, kuten Alfa Romeo, tiedetään taistelevan aina jämäpisteistä ja ajaminen niin, että pisteitä ropisee, vaatii malttia. Bottas keräsi ensimmäisellä Alfa Romeo -kaudellaan 49 pinnaa ja niistä suurimman osan alkukaudesta. Kimi Räikkösen paras saldo Alfalla oli 43 pinnaa koko kaudella 2019.

Kauden 2022 edetessä isot tallit saivat uusien sääntöjen mukaiset F1-autonsa lopulta pelittämään ja Alfa putosi sitä myöten tulostaulukossa. Samalla Bottaksen itseluottamus hieman karisi. Mutta siinä vaiheessa tallin johto oli jo tyytyväinen kuskivalintaansa.

3) Studion kuskit

Toni Vilander ja Heikki Kovalainen ottivat Viaplayn F1-studion haltuunsa niin, ettei muita juontajia edes kaivattu. Molemmilla on niin suuri ajokokemus takana ja he osasivat kansantajuisesti ja ammattimaisesti avata lajin saloja katsojille – ja yleensä vielä ilman mitään typeriä puujalkavitsejä tai nälvimisiä. Formuloiden maailma on värikäs, monisäikeinen ja sääntörikas, mikä tekee siitä usein hankalasti seurattavaa kotikatsomossa. Nämä miehet toivat lähetyksiin todellista lisäarvoa.