Topi Raitanen on ison läpimurron kynnyksellä, huippuaika syntyi pelottavan helposti

Topi Raitanen juoksi uransa toiseksi parhaan ajan, 8.22,46, voittaessaan 3000 metrin esteet Paavo Nurmi Gamesissa.

Yleisurheilu

Topi Raitanen on ison läpimurron kynnyksellä, huippuaika syntyi pelottavan helposti

Topi Raitanen näytti Paavo Nurmi Gamesissa olevansa matkalla kohti todellista huippua. Perjantai on iso päivä, kun Raitanen osallistuu Timanttiliigan kisaan.

Jari Kupila
TEKSTI Jari Kupila
@JariKupila
JULKAISTU 11.8.2020 | KUVAT All Over Press

Topi Raitanen kuuluu niihin suomalaisiin yleisurheilijoihin, jotka eivät ole koronan olosuhteissa oikein päässeet mittaamaan todellista kehitystään. Kansainvälisten kisojen puute ei ole mahdollistanut kisatilanteita, joissa todellinen huippusuoritus rassataan esiin.

Raitanen ei ole kuitenkaan jäänyt itkemään tilannetta. Hän on kilpaillut 1500 metrillä ja ylipäänsä sileillä matkoilla, on keskittynyt kovavauhtisen juoksukyvyn kehittämiseen. Se kun kuitenkin on hänen kokonaisuudessaan se kriittisin kehityspiste.

Raitaselle napsahti kutsu perjantai-illan Timanttiliigakisaan. Tarjolla on uran parasta kyytiä.

Paavo Nurmi Gamesissa hän pääsi kuitenkin lopulta näyttämään miten tämä sileillä aikaansaatu kehitys näkyy myös päälaji esteissä.

Näyttö oli vakuuttava. Uran toiseksi paras aika 8.22,46 on kova veto jo sinänsä, mutta tapa, millä aika syntyi, oli vielä vakuuttavampi.

Alku täyttä kävelyä. Erittäin kova viimeinen tonni, etenkin viimeinen 800 metriä. Ja viimeisen esteen jälkeen lähinnä hölkyttelyä, yleisölle tuulettelua ja voimien säästelyä perjantain tosipaikkaa varten.

Ei millään tavalla optimaalinen kisa. Silti tuommoinen aika! Ja vyölle kertyi kovia päänahkoja!

Ja kaiken taustalla tietoisuus siitä, että koko kisa oli oikeastaan vain viimeistelyharjoitus perjantaina odottavaa Timanttiliigan kisaa varten.

Selkeää ja systemaattista tekemistä

Raitasen kaikki tekeminen on jo useamman vuoden henkinyt kaikessa selkeää systematiikkaa, uran ison kuvan idean kunnioitusta. Valmentaja Janne Ukonmaanahon kanssa on tehty pitkä taival, jolla kankeahko suunnistaja on saatu mahtumaan ratajuoksun juoksuteknisiin reunaehtoihin – ja kehittämään hyvän peruskestävyyden ja kirikyvyn tueksi myös matkavauhdin sietokykyä.

Matka on edennyt koko ajan, välitavoitteita on saavutettu vuosi vuodelta.

Ja nyt aletaan olla valmiina lopulliseen läpimurtoon. Perusfysiikka alkaa olla huippuvetojen vaatimustasolla, mutta viimeistään Turun kisan jälkeen näkyy myös itse juokseminen on saatu teknisesti sellaiseen pakettiin, että on edellytyksiä juosta oikeasti lujaa sellaisella hyötysuhteella, että kuntoa ei kulu turhaan etureisillä köpöttelyyn – askel imee mondoa nyt selvästi väljemmin ja tehokkaammin kuin aiemmin.

Kun nämä asiat loksahtavat, alkavat esteetkin yleensä sattua eteen juuri oikealla rytmillä ja ylittyä tehokkaasti.

Ei ihme, että juoksija uhkuu itsevarmuutta, tietoisuutta siitä, että nyt ollaan kunnossa. On kuntopohjaa ja vauhtikestävyyttä ennätysvetoon, jossa kolkutellaan tämän vuoden tavoitteeksi asetettua 8.15 rajaa.

Voi olla, että Raitanen on saanut monta kertaa tämän kesän aikana kirota kansainvälisten kisatilanteiden puutetta, mutta toisaalta, hän lähti jo keväällä siitä ajatuksesta, että näissä oloissa varsinainen huippuisku on syytä tähdätä elo-syyskuulle.

Tämä taktiikka näyttää toimivan täydellisesti. Raitaselle napsahti kutsu perjantai-illan Timanttiliigakisaan. Tarjolla on koko uran parasta kyytiä. Nyt on paikka juosta lujaa jo ensimmäisestä kilometristä alkaen. Nyt riittää hyviä selkiä, joiden perissä roikkua välikilometri. Nyt riittää tasokasta seuraa maaliin asti.

Kun tämä kisa tarjoutuu tilanteessa, jossa urheilija antoi tänään ikään kuin verryttelynä näytön siitä, että kesän sileän kisoissa vauhdikkaaksi hiottu askel rullaa myös esteiden kanssa, voi perjantain kisalta odottaa todella paljon.

Nyt kannattaa olla tarkkana. Tekeillä on läpimurto.

Ja Kyllä, nyt on syytä myös kehua SUL:n valmennusjohdon ja koko yleisurheilun johtoportaan asenteita. Vaikka reissu Timanttiliigaan vie Kalevan kisoilta yhden tärkeistä vetonauloista, nyt ei ole syntynyt joskus aiemmin vastaavassa tilanteessa syntynyttä tyhjänpäivästä intressiriitaa. On lähdetty porukalla siitä, että urheilijan etu olkoon keskiössä.

Erittäin tärkeä peliliike lajijohdolta!

Parhaat vuodet edessä

Loppujen lopuksi Raitanen kuuluu niihin urheilijoihin, joiden ura on vielä vasta kypsymisvaiheessa. Siksi kesän arvokisojen peruuntuminen ei sittenkään niin olennainen murhe ole. Ei, vaikka alkaahan tässä jo mietityttää mitä hän olisikaan voinut EM-kisoissa tehdä.

Tärkeämpää on havaita se, miten tämä ”välikesä” on osattu käyttää uran jatkokehityksen mahdollistamiseksi.

Raitanen on käyttänyt sen erittäin hyvin. Tästä on hyvä jatkaa tuleviin kausiin.

Vielä olisi toki tärkeää juosta se este-ennätys reilusti alle 8.20.n alle. Olisi tärkeää saada kehosta ulos nykyisen potentiaalin mukainen huipputulos, se kun antaisi mahdollisuuden jatkaa tulevaan harjoituskauteen aivan uudelta lähtötasolta – ja tavoitella taas aivan uudella tasolla olevia tavoitteita.

Mutta ei mennä vielä siihen.

Odotellaan ensin perjantain kisaa. On iso todennäköisyys, että näemme kesän komeimman suomalaisen läpimurron todelliselle kansainväliselle huipulle. Vaikka yleisurheilun kesä on ollut Suomessa monin tavoin pirteä, sellaisia läpimurtoja ei ole sittenkään kovin montaa vielä nähty.

 

 

Elmo

Elokuun Elmo on ilmestynyt.

Osta digilehden irtonumero tästä

tai tilaa Elmo edulliseen tarjoushintaan

4 kk 35 e – ja postiluukkusi heilahtaa.