Tottenham putosi taas synkkään monttuun ja kaunis taivaankaari on tehty kysymysmerkeistä

Pierre Højbjergin taistelu ei keskiviikkona pelastanut Tottenhamia Turd Moorilla.

JalkapalloValioliiga

Tottenham putosi taas synkkään monttuun ja kaunis taivaankaari on tehty kysymysmerkeistä

Tottenham romahti Burnleylle - ja Jukka Rönkä näkee Spursin kuvassa kaiken kauniin keskellä ja takana suuria kysymysmerkkejä.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 24.2.2022 | KUVAT All Over Press

Taistelussa Valioliigan ensi kauden Mestarien liigan paikoista nähtiin keskiviikkona todellinen yllätys, kun viivan alla oleva Burnley kaatoi Tottenhamin 1-0. Jukka, missä Tottenham menee tällä hetkellä TOP4-sijoituksen suhteen?

Se on äärimmäisen hyvä kysymys. Antonio Conte on edelleen maailmanluokan valmentaja ja on varmaa, että hänen taikansa alkaa purra jossain vaiheessa, mutta eihän Spursin tilanne mitenkään hyvältä näytä. Kysymys ei niinkään ole piste-eroista, vaan siitä, millaista Tottenhamin pelaaminen on tällä hetkellä.

Burnleya vastaan Tottenham oli selvästi heikompi joukkue kentällä ja vaikka Manchester Cityn kaataminen lauantaina vieraskentällä olikin tekona huikea, se oli eräänlainen mittatilaustyö, jossa kaikki natsasi Tottenhamin kannalta.

Mitä tarkoitat?

Conte tunnetaan kyttäysjalkapallon mestarina ja tässä ajassa, jonka hän ollut Tottenhamin managerina, hän on ehtinyt laittaa kuntoon oikeastaan vain juuri tuon vastaiskupelaamisen. Kun City ryhmitys ja linja pelasivat ylhäällä, Tottenham pääsi käyttämään parasta asettaan, nopeita vastaiskuja, ja jälki oli sen mukainen.

Lauantaina Harry Kane oli täysin pitelemätön ja Son Heung-Min ja Dejan Kulusevski pääsivät juoksemaan jatkuvasti irtopallojen perässä läpi Cityn puolustuksen. Keskiviikkona nähtiin, mitä tapahtuu, kun tuo tila viedään pois. Burnleylla oli jatkuvasti pallon alla 6-8 pelaajaa  ja monissa Tottenhamin hitaissa hyökkäyksissä Burnleylla oli omassa boksissa jopa 8-9 pelaajaa. Burnleyn matalan blokin murtamiseen Spurs ei löytänyt aseita.

Tottenham voitti pallonhallinnan 66-34, mutta se pystyi luomaan maaliodotetta vain 0,79 maalia, kun Burnleyn xG oli 1,75. Siinä oli pelinkuva paketissa.

Jos tämän muuttaa loppukauden näkymäksi, niin hieman karrikoiden voisi sanoa, että Tottenhamilla sopii parhaimmin sellaiset vastustajat, joita vastaan Tottenham pääsee käyttämään vastaiskuasetta samalla tavalla kuin Manchester Citya vastaan. Siksi Spurs saattaa tehdä pahaa jälkeä esimerkiksi Arsenalia vastaan, joka todennäköisesti tulee pelaamaan joukkueiden keskinäisessä ottelussa pikkumanchestercitypalloa.

Mutta sitten siellä on pahoja kotipelejä West Hamia, Newcastlea, Brightonia ja Leicesteria vastaan. Niissä kaikissa otteluissa Tottenham on tai ainakin sen pitäisi olla suosikki, mutta ne ovat myös Tottenhamille pahoja miinojen paikkoja, aivan kuten peräkkäiset kotitappiot Sotuhamptonille ja Wolvesille osoittivat. Tottenham on vaikeuksissa sellaisissa otteluissa, joissa se hallitsee palloa ja joutuu käyttämään paljon hitaita hyökkäyksiä.

Vaaraa lisää se, että Tottenhamin puolustus on todella haavoittuva. Molemmat laidat vuotavat todella pahasti ja Tottenhamin kolmella topparilla on kaikilla paljon parannettavaa varsinkin keskityspalloissa. Burnleyn voittomaali oli näistä ongelmista karmaiseva esimerkki.

Eli uskotko Tottenhamin mahdollisuuksiin taistelussa TOP4-paikoista?

Kautta on vielä paljon jäljellä, eikä piste-erot ole niin suuri, etteikö Tottenham ehtisi hyvin sen junan kyytiin. Tottenham ei ole niin huono joukkue, mitä viiden viimeisen liigaottelun tilasto osoittaa ja sen kurssi ehtii kyllä kääntyä. Tätä puoltaa se, että Harry Kane on päässyt selvästi jälleen huippukuntoon.

Oma ennusteeni on, että Tottenham saa vielä koneensa käyntiin ja keväästä tulee vielä todellinen jännitysnäytelmä myös Mestarien liiga -paikkojen suhteen.

Miltä Tottenhamin iso kuva näyttää?

Paperilla hyvältä. Tottenhamilla on stadionveloista huolimatta rahaa käytössään joukkueen vahvistamiseen ja jos ja kun Conte saa hankittua kesällä omaan jalkapalloonsa sopivia pelaajia, Spurs tulee ensi kaudella todella, todella kovaa vauhtia.

Mutta sitten se mutta. Ja se on se, mitä Tottenhamissa kesällä oikeasti tapahtuu.

Conte on manageri, joka alkaa heti oireilla, jos asiat eivät suju suunnitellusti. Ja nyt hän oireilee, mikä paistaa läpi hänen julkisista lausunnoistaan. On selvää, että kaikki asiat eivät Tottenhamissa ole niin hyvin miltä ne näyttävät. Pidän siksi mahdollisina, että Conte ei ole enää Tottenhamissa ensi kaudella – varsinkin, kun Mauricio Pochettinon ja PSG:n tiet ovat eroamassa. Jos Tottenhamin puheenjohtaja Daniel Levy tuntee, ettei Spursiin mahdu kahta tiikeriä, silloin jopa Levy itse saattaa syttyä ajatuksella Pochettinon palkkaamisesta takaisin Tottenhamiin. Tällainen ratkaisu sopisi hyvin Levyn profiiliin.

Jos Conte jatkaa Tottenhamissa, mikä on toki edelleen todennäköisin vaihtoehto, sitten päänäyttämöksi nousee kesän siirtoikkuna. Saako Conte haluamansa pelaajat Tottenhamiin ja miten pitkälle hän saa itse päättää joukkueen muokkaamisesta? En pitäisi niinkään ongelmana Fabio Paracitia, vaan jälleen kerran Daniel Levya. Hän on ennenkin onnistunut sotkemaan asiat, eikä kukaan olisi yllättynyt, jos hänen kuuluisa Midaksen kosketuksensa sotkisi taas kaiken kauniin.

Ja sitten on tietenkin Harry Kane-kysymys. Levylle on annettava tunnustus siitä, että hän uskaltaa nousta myös pelaajia vastaan, kuten Kanen kohdalla nähtiin viime kesänä, mutta mitä tapahtuu tänä kesänä? Onko edessä taas uusi tivoli ja jopa Kanen mahdollinen myyminen – siinä sitä riittääkin jännitettävää.

Kuinka kriittinen asia Tottenhamin kannalta on Mestarien liigaan selviytyminen?

On se tietenkin iso asia niin taloudellisesti kuin myös sen suhteen, ketä Tottenham saa hankittua kesällä. Mutta Tottenhamin onni on se, että sillä on managerina Antonio Conte. Hänellä on sellainen maine ja nimi, että monet pelaajat olisivat valmiita vaikka kävelemään Lontooseen päästessään pelaamaan Conten alaisuudessa.

Jos Conte jatkaa Tottenhamissa, silloin Mestarien liigaan selviytyminen ei ole mitenkään ylikriittinen asia. Tottenham saa jalkeille huippukovan joukkueen ja todennäköisesti jopa varsin edullisesti – mikäli Conte vain jatkaa.