Tottenhamin kannattajilla on edessään sielua repivä ilta, sillä voiton hintana on pahin painajainen

46 Denton RoadJalkapalloValioliiga

Tottenhamin kannattajilla on edessään sielua repivä ilta, sillä voiton hintana on pahin painajainen

Pitäisikö Tottenhamin kannattajien toivoa tiistai-illan trillerissä Manchester Citya vastaan oman joukkueen tappiota silläkin uhalla, että se romuttaisi lopullisesti Tottenhamin mahdollisuudet päästä Mestarien liigaan?

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 14.5.2024

Valioliigassa pelataan tiistaina panoksiltaan ja asetelmaltaan yksi viimeisten vuosikymmenten klassisimmista otteluista, kun Tottenham kohtaa kotikentällään Manchester Cityn.

Tottenhamin on pakko voittaa ottelu säilyttääkseen mahdollisuutensa selviytyä ensi kaudeksi Mestarien liigaan, mutta voiton hinta on Spursin kannattajien kannalta painajaismainen: Tottenhamin voitto tekisi todennäköisesti Arsenalista tämän kauden liigamestarin. Jo tasapelillä etu liigamestaruustaistelussa siirtyisi Manchester Citylta Arsenalille.

Kaiken lisäksi voiton merkitys valuu Tottenhamin kannalta hukkaan, jos Aston Villa voittaa sunnuntaina pelattavalla Valioliigan viimeisellä kierroksella Crystal Palacen. Silloin Spurs ei voi enää ohittaa Aston Villaa. Villalle riittää Palace-ottelussa tasapelikin, ellei Tottenham voita Cityn lisäksi viimeisessä ottelussaan vieraskentällä Sheffield Unitedia kahdeksalla maalilla.

Mitä siis Tottenhamin kannattajien pitäisi toivoa tiistaina – Spursin voittoa ja Mestarien liiga -unelman pitämistä hengissä vai oman joukkueen tappiota, jolloin Mestarien liiga -paikka karkaisi lopullisesti käsistä, mutta tuhoaisi samalla käytännössä Arsenalin mahdollisuudet voittaa mestaruus?

***

Tottenhamin manageri Ange Postecoglou ilmoitti maanantaina pitämässään lehdistötilaisuudessa olevansa varma, että 100 prosenttia Spursin kannattajista toivoo ottelussa Tottenhamin voittoa. Hän sanoi, ettei ikimaailmassa voisi ymmärtää sitä, että joku toivoisi oman joukkueensa tappiota.

Postecogloua on helppo ymmärtää. Niin hänen pitää ja kuuluukin ajatella ja sanoa.

Kysymys ei ole vain siitä, että Tottenhamin johtaminen Mestarien liigan heti avauskaudellaan Spursin managerina olisi Postecogloulta sensaatiomainen saavutus.

Tämän kauden lisäksi kysymys olisi ensi kaudesta – ja todennäköisesti myös seuraavista kausista. Mestarien liigan paikka toisi Tottenhamille menestyksestä riippuen jopa 60-80 miljoonaa euroa enemmän tuloja ensi kaudella kuin pelaaminen Eurooppa-liigassa, minkä lisäksi Tottenhamilla olisi mahdollisuus houkutella kesän siirtoikkunassa parempia vahvistuksia, jos se pystyisi tarjoamaan heille Mestarien liiga -jalkapalloa.

Postecoglou on itse todennut, että joukkuetta on pakko kesällä remontoida isosti, jotta se sopisi paremmin hänen peluuttamaansa jalkapalloon.

***

Postecoglou voi kuitenkin puhua vain omasta puolestaan. En epäile yhtään, etteikö Spursin kannattajien järki riitä ymmärtämään voiton ja mahdollisen Mestarien liiga -paikan merkitystä, mutta jalkapalloseuran kannattamisessa ei ole kyse vain järjestä.

Kyse on myös suurista tunteista ja intohimosta. Lisäksi jalkapallossa on muitakin arvoja kuin tulokset. Esimerkiksi Tottenham oli pitkään tunnettu siitä, että sen kannattajille pelin viihdyttävyys ja näyttävä hyökkäyspelaaminen merkitsivät jopa enemmän kuin voitot ja tappiot.

Toinen iso arvo kannattajien kannalta on rakastaa jonkun seuran vihaamista. Tottenhamin kannattajilla se on Arsenal.

Postecoglou voi sanoa mitä tahansa, mutta Tottenhamin kannattajien kannalta tilanne tiistai-iltana on sielua repivä. Hyvää ratkaisua ei ole. On vain huonoja ratkaisuja. Kumpi on siis huonompi ratkaisu – oman joukkueen tappio ja Mestarien liiga -unelman lopullinen murentuminen vai Arsenalin liigamestaruus?

Siihen kysymykseen eivät voi vastata muut kuin Tottenhamin kannattajat itse. Heillä on oikeus määritellä itse omat arvonsa Tottenhamin kannattamisessa ja elää niiden arvojen mukaan.

***

Nyt on puhuttu paljon voitosta ja tappiosta, mutta niiden väliin jää kolmaskin mahdollisuus: Entä jos Manchester City johtaa hetki ennen loppua ottelua yhdellä maalilla?

Pitäisikö Spursin kannattajien silloin toivoa ja tuulettaa tasoitusmaalia, sillä tasapeli romuttaisi joka tapauksessa Tottenhamin mahdollisuudet päästä Mestarien liigaan – mutta nostaisi Arsenalin mestaruustaistelun ykkössuosikiksi?

Ja yrittäisivätkö edes Tottenhamin pelaajat tosissaan tasoitusta?

Jokainen voi taas vastata mitä haluaa, mutta kannattaa kaivaa YouTuben kätköistä West Hamin ja Tottenhamin päätösottelu kaudelta 2005-2006. Voitto West Hamista olisi vienyt Tottenhamin Mestarien liigaan seuraavaksi kaudeksi ja jättänyt Arsenalin rannalle.

Kun peli oli tilanteessa 1-1 West Hamille tuomittiin 52 minuutin pelin kohdalla rangaistuspotku, jota asettui ampumaan entinen Tottenham-ikoni Teddy Sheringham?

Jokainen voi arvata, tekikö Sheringham rankkarista maalia.

***

Tottenhamin kannattajien suhtautumista tiistai-illan trilleriin voidaan veivata edes takaisin kuinka pitkään tahansa. Tärkein kysymys on kuitenkin se, onko Tottenhamilla ottelussa mitään mahdollisuuksia voittaa Manchester Citya?

Vastaus on lyhyin mahdollinen: Ei.

On totta, että Tottenham on voittanut kotikentällään neljä edellistä Valioliiga-kohtaamistaan Manchester Citya vastaan, mikä on hurja saavutus. Aiempien vuosien tilastoilla ei ole kuitenkaan mitään merkitystä, sillä Tottenham on siirtynyt Ange Postecoglun aikaan ja jalkapalloon.

Se, että Postecoglou on saanut hinattua näin lähelle Mestarien liiga -paikkaa, on kovan luokan saavutus australialaisesta managerilta. Tottenhamin loistavasti alkanut kausi on kuitenkin hajonnut kauden aikana pelillisesti ja tuloksellisesti tuhannen päreiksi ja jos Tottenhamilta löytyisi kanttia ja ymmärrystä, sen pitäisi vakavissaan pohtia Postecogloun erottamista eikä miettiä, miten hänet palkittaisiin loistokaudesta.

Näin naivilla ja heikosti organisoidulla jalkapallolla Tottenhamilla ei ole tiistai-iltana minkäänlaista mahdollisuutta edes haastaa Manchester Citya – eikä tilanne parane myöskään ensi kaudella. Todennäköisin kehityskaari on, että Tottenhamin pelaaminen heikkenee heikkenemistään, kunnes Postecoglou on pakko erottaa.

En olisi pienimmässäkään määrin yllättynyt, jos Postecogloulle tulisi lähtö jo ensi syksynä.