Tyhjennysmyynnit ovat vain yksi oire Suomi-kiekkoa riivaavista vitsauksista

Vaasan Sport laittoi pillit pussiin ja myi pelaajansa.

JääkiekkoLiiga

Tyhjennysmyynnit ovat vain yksi oire Suomi-kiekkoa riivaavista vitsauksista

Nähdäänkö tulevaisuudessa entistä enemmän sitä, että Liiga-seurojen talouksia pelastetaan tyhjennysmyynneillä vaikka kohtuullisia mahdollisuuksia pudotuspeleihin edelleen olisi, kysyy Samuel Savolainen.

Eetu Pennanen
TEKSTI Eetu Pennanen
@eetupennanen
JULKAISTU 12.2.2023 | KUVAT All Over Press

Sport on tyhjentänyt joukkuettaan kovalla kädellä. Sanoit jo eilen painokkaasti, että Sportin ja Liigan puheenjohtajan Heikki Hiltusen kaksoisrooli näyttää nyt entistä käsittämättömämmältä. Samuel, miltä tämä kaikki nyt näyttää?

Voidaan tietysti aina perustella, miten talous on saatava kuntoon. On ihan selvää, että Sport korjasi ja kenties korjaa vielä talouslukujaan merkittävästi lisää. Nyt puhutaan satojen tuhansien eurojen säästöistä. Ja kuulemma tilanne Sportissa on ollut paljon kriittisempi kuin nyt on kuviteltu. Korvauksetkin ovat käsittääkseni olleet hyviä, mutta surkeaa tämä silti on Liigan kilpailulle ja sen uskottavuudelle.

Mutta kuten eilenkin sanoin, hämmentävintä tässä on se, että Sport ei edes ollut menettänyt mahdollisuuksiaan Liigassa. Ja samalla, kun puheenjohtaja Hiltusen pitäisi pohtia sarjajärjestelmien muutoksia, hän hyödyntää jälleen suljetun sarjan etuja tällä tavalla. Onhan se synkeä näkymä.

Best odds for NHL and Liiga. Check now and play at Mr Green!

Mutta kun tällaiset manööverit ovat mahdollisia suljetussa sarjassa, niin näinhän sitä sitten toimitaan vähät urheilusta, kannattajista ja uskottavuudesta välittämättä.

Isossa kuvassa näyttää ylipäätään siltä, että niin paljon kuin seuroissa pelättiin ja uhkailtiin koronalla, niin itse asiassa koronatuet näyttävät avittaneen seurojen kassoja kuntoon. On nimittäin odotettavissa, että tämän kauden jälkeen monessa paikassa tilikaudet tulevat näyttämään erilaisilta kuin viimeksi. Kaikki seurat kasvattivat ilmoitettuja pelaajabudjettejaan täksi kaudeksi, mutta samalla bisnes ei ole kehittynyt samassa suhteessa ja siksi tulokset tulevat olemaan erilaisia.

Nythän jo esimerkiksi SaiPa, Sport ja HPK ovat johtajiensa suulla varoitelleet vaikeasta tilikaudestaan ja kaksi ensin mainittua ovat sitten tällä perinteisellä liigamallilla korjanneet tilanteitaan.

Millaisia seurauksia tyhjennysmyynneillä tulee olemaan?

Sehän on ihan selvää, että isoa etua tulevat saamaan ne, joilla on mahdollisimman paljon pelejä Sportia ja SaiPaa vastaan.

Esimerkiksi jo valmiiksi heikon pajatsonsa tyhjentänyt SaiPa on sarjassa silkka pisteautomaatti, josta vahvaa kieltä kertoo myös sen 12 ottelun mittainen tappioputki. Se on sääli, sillä se luo vain kilpailuvääristymiä Liigaan, kun tärkeitä asetelmia haetaan.

Nyt kynnys alkaa olla seuraavaksi korkea myös JYPille tehdä omia päätöksiään. Eli myykö se parhaita pelaajiaan. JYPillä kun on vain yksi piste Sportia enemmän kasassa, mutta kaksi peliä vähemmän pelattuna.

Samalla kun vaikkapa Ilves, Tappara ja Ässät pelaa kahdesti vielä Sportia vastaan, esimerkiksi viimeisestä pudotuspelipaikasta taistelevalla HPK:lla on isoja haasteita, kun sillä on valtava lista loukkaantumisia, mutta ei esimerkiksi yhtään peliä edessä enää Sportia tai SaiPaa vastaan.

Ja kyllä tällä on seurauksia myös kannattajille. Urheilun sanotaan koostuvan hyvistä ja huonoista hetkistä, mutta nämä hetket panevat kysymään, että millaistahan on tällä hetkellä olla SaiPan ja Sportin kannattaja, kun hyviä hetkiä ei juuri ole viime vuosina tullut.

Miten tällaiset tyhjennysmyynnit saataisiin kitkettyä pois?

Tähän on yksi lääke, joka on hyllyllä jo odottamassa, mutta kysymys kuuluu, että uskalletaanko siihen tarttua. Eli: Sarjat auki.

On totta, että sarjojen avaaminen on valtava riski. On totta, että valmiita vastauksia on tällä hetkellä vähän ja miten kaikki voitaisiin organisoida niin, että malli saataisiin kaiken kannalta järkeväksi.

Mutta järkevää ei ole ainakaan se, että hiljaisesti suomalainen jääkiekko hiipuu eri portailla enemmän ja enemmän paitsi miesten maajoukkuetasolla.

Eagles or Chiefs? Check the odds for Super Bowl – and play at Mr Green before the match and live?

Ei ole montaa vuotta aikaa siitä, kun Mestis oli täynnä tulevia huippuvalmentajia ja tasoltaan laadukkaita pelaajia, jotka saivat ammattilaistason korvauksen. Ei ehkä rikastumiseen riittävää rahaa, mutta ainakin kunnollisen korvauksen. Ja tällä hetkellä, jos julkisuudesta jotain voisi päätellä, Mestiksen suurin mielenkiinto tuntuu julkisesti olevan se, että osaako Jokerit kirjoittaa kunnollisen hakemuksen. Nyt Mestistä edes puoliammattilaissarjaksi kutsuminen on jo miltei harhaanjohtavaa.

Samalla esimerkiksi U20 SM-sarja on pahasti ruvella ja paisunut käsittämättömäksi 24 joukkueen sekasotkuksi. Monen seuran juniorituotanto on hiipunut pahemman kerran ja siellä täällä on havahduttu, ettei omia pelaajia tule riittävästi vaan varamiehetkin joudutaan loukkaantumisten kasautuessa ostamaan tai lainaamaan.

Suomalaisen jääkiekon ylle on aina maalailtu uhkakuvia, mutta ainahan se on selvinnyt. Nyt pitää vain päättää, että muutetaanko tässä suuntaa vai päätetäänkö olla tekemättä mitään ja katsotaan miten kauan näin voi jatkua. Sekään ei ole järkevä tie.

Kun keskustelua seuraa tuntuu, että kaikki tietävät, että näin ei voisi enää jatkaa, mutta kurssin muuttajia ei tunnu löytyvän. Edelleen tunnutaan keksivän enemmän syitä ja tyhjiä lauseita sille, miksi ei tehdä mitään kuin miksi tehtäisiin.

Siirtotakaraja lähestyy ja lähes kaikissa seuroissa valitellaan tällä hetkellä, että pelaajia ei meinaa löytyä markkinoilta. Mistä se johtuu?

Tilanne on kyllä karu. Jos ajattelemme vaikka HPK:n tilannetta, niin se on viimeisellä pudotuspelipaikalla, mutta sillä oli laittaa jalkeille 10 hyökkääjää edelliseen otteluunsa Pelicansia vastaan.

Eetu Liukas kun meni tässä tilanteessa typerästi hankkimaan vielä tappelemalla kahden ottelun pelikiellon, se on yksi isku lisää. Siinä pitäisi päävalmentaja Jarno Pikkaraisen sitten sätkiä rivit voittavaan kuntoon. Mutta puhutaan kuitenkin suomalaisen palloiluperheen lippulaivasarjasta, Liigasta, ja pudotuspeleihin täysillä pyrkivällä joukkueella ei ole laittaa tärkeisiin peleihin edes täyttä kokoonpanoa.

Markkinoiden kuivuuteen on isompia ja pienempiä syitä, mutta esimerkiksi HPK:ssa todettiin puheenjohtaja Jouni Monton suulla julkisesti se, että junioreista ei esimerkiksi ole riittävän laadukkaita pelaajia nostaa edustusjoukkueeseen. On sekin melkoinen tilanne, mutta käsittääkseni Sportissa ja SaiPassakaan ei voida tältä osin lippua salkoon vetää.

Ja tietysti kun oletettiin, että Ukrainan sodan vuoksi KHL:stä eurooppalaispelaajat palaisivat sankoin joukoin Liigaan, niin se kesti yhden kevään. Liigassa ei lopulta näillä pelaajilla kauheasti päästy juhlimaan. Ja täytyy muistaa sekin, että Euroopassa ei enää sattuneesta syystä venäläispelaajia ole, joten sekin vaikuttaa pelaajien määriin. Ja kun NHL on laajentunut taas Seattle Krakenilla ja sen farmiorganisaatioilla, on sekin verottanut pohjoisamerikkalaisten pelaajien määrää Euroopassa.

Ja tietysti Liigan kilpailukykykään ei verrattuna vaikka naapuri-Ruotsiin tai muihin palkanmaksukykyisempiin sarjoihin ole kehittynyt. Joten onhan tässä monella tapaa pohdittavaa.

Mutta juuri nyt mieli on melko apeana sen suhteen, että millaiselta Liigakin tällä hetkellä näyttäytyy.

Mihin tulevina vuosina tilanne kehittyy? Aloitetaanko tyhjennysmyyntejä vieläkin paremmista asetelmista kuin Sport nyt, kun priorisoidaan mieluummin talouden kuntoon laittaminen ja pelaajien myymisestä saatavien säästöjen rahat kuin riski siitä, että jäädään pudotuspeleistä ulos?