Kari Kuusiniemi oli monipuolisuusihme ja oman aikansa aatelinen myös ulkona

Kari Kuusiniemi on pesäpallon historiassa ainoa pelaaja, joka on voittanut urallaan lyöjä-, etenijä- ja kärkilyönti- ja tehotilaston.

Pesäpallo

Kari Kuusiniemi oli monipuolisuusihme ja oman aikansa aatelinen myös ulkona

Kari Kuusiniemi on yksi kaikkien aikojen parhaista pesäpalloilijoista - ja yksi kaikkien aikojen parhaista polttolinjan pelaajista. Paras, jos laskusta skipataan kakkospolttajat.

Pekka Arffman
TEKSTI Pekka Arffman
JULKAISTU 6.3.2022 | KUVAT Hyvinkään Tahko

Kaikkien aikojen polttolinjan pelaajien valinnoissa oli perusteltua tehdä jako kahteen: ensin valittiin kaikkien aikojen kakkospolttajat ja nyt vuorossa ovat kaikkien aikojen muut linjan pelaajat.

Kakkospolttajat ja lukkarit ovat pesäpallossa ulkopelin näkyvimpiä pelaajia, mutta muut linjanpelaajat ovat samalla tavalla elintärkeitä. Aiemmin ulkopelissä heikoimmat ulkopelaajat voitiin vielä ”piilottaa” kolmosvahdeiksi ja sieppareiksi. Nykypesäpallossa se ei ole enää mahdollista. Esimerkiksi kolmosvahdeille lyödään tänä päivänä lukuisia erilaisia lyöntejä, kun aiemmin heidän päätehtävänään vaihtotilanteissa oli läpilyöntien estämisen lisäksi pomppujen torjuminen ykkösvaihdossa – ja siinäkin huippupomputtajien kohdalla kysymys oli lähinnä pallon kiinni ottamisesta.

Pesäpallon evoluutio on muutenkin muuttanut linjan pelaajien rooleja. Sumppupelaamisen tultua ulkopelissä siirryttiin vaihtotilanteissa muotoon, jossa polttajat eivät pelanneet enää rinnakkain, vaan toisesta tuli etulukija ja toisesta takalukija.

Viimeisten vuosien kehityksessä on korostunut pesävahtien kulmapelaaminen. Pesävahdeiksi pyritään nyt löytämään huippuvarma ja kovakätinen pelaaja, jonka kaikkien muiden pesävahtien vastuiden lisäksi pitäisi pystyä heittämään pallo nopeasti ja kovalla vauhdilla kentän poikki toiselle takapesälle. Jos joukkueella ei ole ollut kahta tällaista pelaajaa, silloin sama pelaaja on pelannut kulmapelaajana ykkösvaihdossa kolmoskulmassa ja kakkosvaihdossa kakkoskulmassa.

Pesävahtien perustehtävä – rajojen ja luukkujen kiinni pitäminen ja muiden perinteisten lyöntien hakeminen – ei ole kuitenkaan muuttunut. Siksi varsinkin kakkosvahdeiksi on aina pyritty löytämään pallovarmat, kovakätiset ja nopeaheittoiset pelaajat. Pesävahtien virheillä on usein ollut rumat seuraukset, oli kyse sitten läpilyönneistä tai vaikka vain pienistä räpellyksistä pallon kanssa.

Kaikkien aikojen muut linjanpelaajat

1. Kari Kuusiniemi

Yksi kaikkien aikojen parhaista ja monipuolisimmista pesäpalloilijoista. Vaikka Kuusiniemi muistetaan parhaiten sisäpelistä, myös ulkona hän oli järkähtämätön pelaaja. Pallovarma, aggressiivinen, ketteräliikkeinen, rohkea ja röyhkeä. Loistava lukemaan peliä, pääsi nopeasti optimaaliseen heittoasentoon. Erinomainen käsi.

Pystyi pelaamaan mitä tahansa ulkopelipaikka linjassa ja etukentällä. Aloitti kolmospolttajana, mutta pelasi suurimman osan urastaan kakkosvahtina, mutta kokeili myös ykkösvahdin ja jopa siepparin tontteja. Esimerkiksi Itä-Länsissä Kuusiniemi pelasi usein juuri etukentällä.

Aloitti uransa Oulun Lipossa, josta siirtyi Hyvinkään Tahkoon ja sieltä edelleen HonSUuun ja Jyväskylän Kiriin, kunnes palasi 1990 takaisin Tahkoon. Oli yksi kulmakivipelaajista kolme mestaruutta 1979-1981 voittaneessa Tahkon mestarijoukkueessa. Voitti kolmen mestaruuden lisäksi neljä SM-hopeaa ja kolme pronssia. Valittiin Vuoden pesäpalloilijaksi vain kerran 1989. Olisi ansainnut useammankin tittelin, mutta Kuusiniemen suorapuheisuutta kestettiin huonosti Pesäpalloliitossa. Pelasi 20 pääsarjakauden aikana 14 kertaa Itä-Lännessä.

2. Janne Vuorinen

Yksi kaikkien aikojen kolmospolttajista. Kokeili myös kakkospolttajana, mutta kotiutui sitten kolmospolttajaksi, jossa rakensi itselleen historiallisen suuren roolin. Sotkamolaisen sumppupelaamisen isä ja yksi ulkopelin aivoista. Pelin suuri kehittäjä. Erinomainen pelinlukija, rohkea ja röyhkeä, nopeat jalat, hyvä heitto. Ei pelännyt tehdä virheitä, mikä on yksi suurpelaajan tunnuspiirre. Voitti urallaan yhdeksän mestaruutta, kaksi SM-hopeaa ja yhden pronssin. Mestaruuksista yksi tuli Lipossa 1998, muut Jymyssä. Ura kesti 15 kautta, pelasi 9 Itä-Länttä, Vuoden pesäpalloilija 1992 ja Kultaisen räpylän voittaja 1995.

3. Jukka Peltoniemi

Kaikkien aikojen paras kakkosvahti ja yksi Seinäjoen Maila-Jussien 80-luvun suurjoukkueen ehdottomia peruskallioita. Järkyttävän pallovarma, jonka tontilta läpilyönnit olivat likimain mahdottomia. Sulavaliikkeinen ja tyylikäs ulkopelaaja, erinomainen pelinlukija. Voitti Maila-Jusseissa 12 vuotta kestäneen uransa aikana kahdeksan mitalia: kolme mestaruutta, kaksi hopeaa ja kolme pronssia.  Vuoden pesäpalloilija 1987. 8 Itä-Länttä. Ilmajoen Kisailijoiden kasvatti.

4. Olli Hanski

Kakkosvahtien kantaisä, jonka ura kesti vuodesta 1947 vuoteen 1961. Alkujaan Jääsken Kirijöiden kasvatti. Pelasi koko uransa Kirijöissä, Tainionkosken Urheilijoissa ja Lahden Maila-Veikoissa. Tunnettiin legendaarisesta ja näyttävästä kauhaisustaan. Pelasi ennätykselliset 14 Itä-Länttä. Voitti yhden mestaruuden ja yhden hopean, molemmat Lahden Maila-Veikoissa.

5. Matti Lautala

Kouvolan Pallonlyöjien suuria legendoja, voitti Koplan riveissä seuran kaikki viisi mestaruutta 1966-1969 ja 1976. Voitti viiden mestaruuden lisäksi myös yhden hopean ja kaksi pronssia. Yhdeksän Itä-Länttä. Kaikki kakkosvahdin ominaisuudet huippuluokkaa.

6. Antti Hartikainen

Yksi 2000-luvun suurpelaajista, joka päätti uransa viime kauteen. Oli parhaimmillaan sisällä valtakunnan paras pomputtaja ja vaihtolyöjä, mutta jätti myös ulkopeliin vahva puumerkin. Kaikkien aikojen takalukija, joka uudisti myös kolmosvahtipelaamista takatilanteissa.  Hartikainen pelasi poikkeuksellisen rohkeasti takatilanteissa kolmoskulmaa ja irtosi rajasta 2-3 metriä ja kavensi näin saumat tiiviimmiksi. Pelaaminen vaati erinomaista pelinlukutaitoa ja rohkeutta, mutta ne molemmat ominaisuudet Hartikaiselta löytyi. Sotkamon Jymyn ikonia, joka päätti uransa Kouvolassa ja Joensuussa. 10 mestaruutta, neljä hopeaa, kolme pronssia. Vuoden pesäpalloilija 2013. 8 Itä-Länttä. Loukkaantumiset sotkivat uran loppuvuosia.

7. Kari Hakkarainen

Sotkamon Jymyn 90-luvun menestysaallon peruspilareita niin sisällä kuin ulkona. Erinomainen ja pallovarma kakkosvahti. Kova heitto, pelasi kovalla itseluottamuksella. Kokeili urallaan myös lukkarina ja ja kopparina. Nousi Jymyn avaukseen jo 16-vuotiaana 1985. Ensimmäinen putki kesti vuoteen 1999. Palasi vielä maistelemaan Superin menoa 2001 ja 2007. Seitsemän mestaruutta, kaksi hopeaa ja yksi pronssi. Vuoden pelaaja 1996, 12 Itä-Länttä.

8. Timo Keränen

Rantsilan Raikkaan kasvatti oli yksi Oulun Lipon 90-luvun suuria runkopelaajia, vaikkei välttämättä ollutkaan suurimmissa otsikoissa. Erinomainen ja pallovarma kakkosvahti, jolla oli kova käsi. Kaksi mestaruutta, yksi hopea ja yksi pronssi. 6 Itä-Länttä. Pelasi urallaan myös Muhoksella.

9. Veijo Turpela

Erinomainen kolmospolttaja, joka aloitti uransa Alajärven Ankkureissa ja oli yksi Pekka Peltomäen ajan ehdottomista luottopelaajista. Pysyi evoluution vauhdissa mukana sumppupelivallankumouksen yli. Oli yksi Kaisaniemen Tiikereiden hankinnoista. Voitti urallaan kaksi mestaruutta, kaksi hopeaa ja kaksi pronssia. Yhdeksän Itä-Länttä.

10. Mikko Kemppainen

Sotkamon Jymyn kasvatti, joka pelasi uransa parhaat vuodet Joensuun Mailassa. Päätti uransa viime kauteen. All-round-pelaaja, joka pelasi polttolinjan kaikkia paikkoja, kunnes nousi kulmapelaamisen kehittäjäksi ja kasvoiksi 2010-luvun loppuvuosina. Kemppaisella oli kaikki kulmapelaajan ominaisuudet. Hän oli kokenut, pallovarma ja kovakätinen. Vaikka Juha Puhtimäki, Tuomas Jussila ja Iiro Kuosa veivätkin ulkopelissä suurimmat otsikot, Kemppaisen rooli oli yhtä keskeinen JoMan mestaruuksissa. Äärimmäinen luottopelaaja. Kolme mestaruutta, joista ensimmäinen Jymyssä ja kaksi viimeistä JoMassa. Kaksi hopeaa, kuusi pronssia. Vain kaksi Itä-Länttä.

Haastajat

Aikajärjestyksestä kakkosvahdeista Pertti Kurppa, Teemu Haataja, Pertti Mäkelä ja Matti Latvala, ja kolmospuolen pelaajista Anssi Vesala, Kari Stenberg, Mikko Kuosmanen, Niko Korhonen ja Mikko Kanala.