Kärpät voitti niukin naukin, mutta oli yhä vain varjo materiaalinsa potentiaalista

Sinne sujahti. Kärppien Julius Junttila iski voittomaalin KooKoon maalissa torjuneen Oskari Setäsen selän taakse ajassa 57.24.

JääkiekkoLiiga

Kärpät voitti niukin naukin, mutta oli yhä vain varjo materiaalinsa potentiaalista

Kärpät ja Ässät ottivat kotikentällään avausvoitot. Samuel Savolainen näki kotiyleisön edessä syttyneen Ässät, mutta yhä vaisun mutta myös onnekkaan Kärpät.

Elmo toimitus
TEKSTI Elmo toimitus
@elmotvcom
JULKAISTU 13.3.2023 | KUVAT Jussi Määttä / All Over Press

Kärpät aloitti Liigan pudotuspelien ensimmäisen kierroksen voitolla KooKoosta ja asetti KooKoon selkä seinää vasten huomenna. Samuel, Kärpät nousi ottelun alussa nopeasti kahden maalin johtoon – oliko se ottelun ratkaisu?

Kyllä ja ei. On totta, että Kärpät onnistui alkuun lyömään yhdeksän sekunnin erotuksella toisestaan maalit ja ne olivat lopputuloksen kannalta tärkeät maalit. KooKoo aloitti hermostuneesti ja kaikista hermostunein vaikutti olevan alussa jopa pelokkaasti esiintynyt KooKoon maalivahti Oskari Setänen.

Alku ei kuitenkaan sikäli lopulta ratkaissut ottelua, sillä Kärpät vetäytyi omaksi aneemiseksi itsekseen ottelun kuluessa.

Erinomaisesti kaukalossa sijoittuva KooKoo tuli peliin mukaan ja sillä oli omat paikkansa ratkaista ottelu, ja välillä siltä näyttikin. Ottelun loppuhetkillä yksi epäonnistunut purkukiekko lepsahti Julius Junttilan lapaan, joka naulasi kieltämättä komean laukauksen ylänurkkaan. Nyt Kärpillä oli jo vähän tuuriakin matkassa.

Yhden asian haluan vielä nostaa esiin. Tällaiset maalineduskahnaukset, jossa KooKoolle tuomitaan 2+2 minuuttia ja Kärpille vain kaksiminuuttinen, ei kuulu pudotuspelijääkiekkoon. Toivon, että tällaiset jäävät pois. Tällaiset turhat edun antamiset voivat ratkaista isoja asioita keväällä.

Junttila vielä sai viimeisteltyä hattutemppunsa, kun Marko Anttila tarjosi epäitsekkäästi Junttilalle puttauspaikan tyhjään verkkoon. Näissä Anttilan arvo joukkuetoverina juuri tulee ilmi. Jos tällaisella teolla saatiin Junttilalle hattutemppu ja kärkipelaaja sytytettyä liekkiin, se voi vielä olla arvokas asia.

Mutta ei tässä kannata Kärppien kannalta lippua salkoon vetää. Eihän Kärppien pitäisi missään nimessä edes olla pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella ja tämän olisi pitänyt olla monta painoluokkaa kevyempää vastustajaa vastaan paljon selvempi peli. Ja jos Kärpät tästä jatkaa, edessä on sitten Ilves. Ilvestä vastaan tällainen peli ei kyllä riitä.

Voittajalla on kuitenkin oikeat vastaukset ja nyt Kärpät sai ensimmäisen kiinnityksen. Jos olen rehellinen, niin ei Kärpät silti vielä millään tavalla vakuuttanut.

Sanoit, että Kärpät ei vakuuttanut. Missä ongelmat oli havaittavissa?

Vaikka Kärpät on harjoitellut puolustuspeliään koko kauden, kotijoukkueen keskialueen trapista tultiin läpi välillä heittämällä KooKoon toimesta. Salo oli tehnyt KooKoon peräsimessä läksynsä ja pelaajat löysivät syöttölinjat keskialueella. Kun katsoi puolestaan välillä NHL:ssä ja maajoukkueessakin pelanneiden Kärppien hyvien ja laadukkaiden pakkien toimintaa, tuntui että tämän ”neljän miljoonan joukkueen” takalinjoilla oltiin neuvottomia, mihin peliväline lähettää peliä edistääkseen.

Ja onhan sekin sanottava, että vaikka Kärppien alkukausi on ollut silkka fiasko, niin ainoastaan 2 767 silmäparia Oulussa on kyllä kamala näky. Raksila oli kuin kirjasto verrattuna samaan aikaan pelattavaan Porin otteluun.

Mistä tällainen yleisömäärä kertoo?

Helppo vastaus olisi tietysti sanoa jotain lippujen lyhyestä myyntiajasta, mutta ei tässä kannata valheen tielle lähteä. Kun katsoo Porin suuntaan, niin eihän se selitys mene mitenkään läpi. Ehkä Oulussa on keskitytty enemmän selitysten laatimiseen ja enemmän pelin jäädyttämiseen kuin pelaamiseen ja yleisö ei siihen enää syty.

Tuntuu, että paljon on Kärppien vielä tehtävä, että se saa edes kotiyleisönsä taakseen.

Kritisoit myös KooKoon maalivahtipeliä, miksi?

Setänen paransi ottelun mittaan, mutta jotenkin alun herpaantuminen oli huolestuttava signaali. Mietin jopa, että nyt on mietinnän paikka KooKoolla. Luotetaanko Setäseen, vai vaihdetaanko Nick Malik maaliin, vaikka Malikilla on takanaan vaisu kausi.

Ylipäätään on hieman yllättävää, että KooKoon maalivahtipeli ei ole ollut joukkueessa enää sellainen ase kuin se oli viime kaudella? Nyt kolmen kuukauden jälkeen jäälle palannut Joel Blomqvist pesi maalivahtien taistossa Setäsen ja tätä taisteluparia KooKoon ei pitäisi hävitä, kun materiaalivaje on mikä on.

Onko maalivahtivalmentaja Kari Lehtosen lähdön vaikutus ollut näin iso, että viime keväänä pleksinä maalissa ollut Malik ei kelpaa tässä vaiheessa kautta maaliin? Mitä hänelle on tapahtunut, että näin raju pudotus on tullut? Kannattaisiko häntä kuitenkin kokeilla?

Seurasit sivusilmällä myös Ässien ja TPS:n ottelua. Ässille siitä avausvoitto 2-1. Niukkamaalisuus ei tainnut olla yllätys?

No, ei kyllä ollut. Jos miettii näitä kahta joukkuetta, niin runkosarjassa Ässien pistepörssin voitto otettiin Roope Talajan 31 pisteellä ja TPS:ssä Arttu Ilomäen 29 pisteellä. Molemmat jäivät yli puolet pistepörssin voittanutta Michael Jolya jälkeen.

Onhan se käsittämätöntä, että TPS:n riveissä kukaan ei saanut runkosarjassa kasaan edes 30 tehopistettä. Se on totaalisen hämmentävä saldo, joka kertoo siitä, että joukkueen hyökkäyspelaaminen oli runkosarjassa solmussa. Sitä se oli myös nyt.

Jos Niklas Rubin pitää maalinsa yhtä hyvin vartioituna, Ässät marssii tästä sarjasta jatkoon jo huomenna. Ei Ässätkään rakenteellisesti mitään superjääkiekkoa esittänyt, mutta se riitti, sillä niin heikkoa TPS:n hyökkäyspeli lopulta oli.

Se on kuitenkin sanottava, että jos Oulussa tunnelma oli latteaa, niin Porissa oli lähes tuplasti enemmän (5 148) väkeä ja se näkyi. Kuudes kenttäpelaaja oli läsnä ja se liekitti Ässiä. Tunnelma on todellakin palannut Isomäkeen. Ja se on jo omanlaisensa tarina ja aikamoinen saavutus tämän kauden joukkueelta.