Formula 1

Upea kisa ei pelastanut Las Vegasin viikonlopun farssimaista tohelointia

Las Vegasin F1-kisa oli tapahtumiltaan värikäs, mutta ElmoTV:n F1-asiantuntija Erkki Mustakari oli muuten pettynyt farssimaiseen viikonloppuun.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 19.11.2023 | KUVAT Red Bull Content Pool

Las Vegasissa nähtiin sunnuntaiaamuna värikäs kisa, mutta ElmoTV:n F1-asiantuntijan Erkki Mustakarin mukaan viikonlopusta jäi silti suuhun hapan maku.

F1-maailma tyrmistyi jo viikonlopun ensi metreillä, kun kaivonkannet irtoilivat radalla ja siitä kärsineelle syyttömälle Ferrari-tähti Carlos Sainzille lätkäistiin kymmenen lähtöruudun rangaistus. Eikä siinä kaikki. Harjoituspäivän päätteeksi lippunsa maksaneet katsojat ajettiin pois lehtereiltä, kun katsomotyöntekijöiden kellokortin työaika kilahti umpeen.

”Kaikki tuutit hypettävät ennen viikonloppua, kuinka upeaa Vegasissa on, kuinka tähän yhteen tapahtumaan on satsattu 500 miljoonaa dollaria, ja miten sunnuntain fantastinen spektaakkeli nostaa lajin uudelle tasolle”, Mustakari sanoo.

”Sunnuntaiaamun kisa oli tapahtumiltaan värikäs, mutta ottaisin silti hieman happea ja yhdyn silti Max Verstappenin ajatuslinjaan. Mitä tämä pompöösiys tekee lajille? Urheilullisuudesta ja reilusta kilvanajosta ei kaikilta osin viikonloppuna ollut tietoakaan. Show- ja sirkusasteikot ylitettiin satakertaisesti.”

”F1 on elänyt nousua amerikkalaisten mielikuvissa Netflix-sarjan huuhtomana. Sarja on rakentanut tiettyä mielikuvaa maailman kovimmasta moottorimaailmasta ja varmasti se mielikuva myi myös paljon lippuja Las Vegasiin.”

”Amerikkalaiset moottoriintoilijat ovat kuitenkin erittäin oikeudenmukaista ja heti viikonlopun aluksi FIA masinoi kauden suurimman oikeusmurhan. Uhreina olivat Ferrari-talli ja Sainz. Aika-ajo osoitti, että Sainz olisi taistellut kisan voitosta, mutta ajettuaan harjoituksissa kaivonkanteen, rikottuaan siinä autonsa ja jouduttuaan vaihtamaan autoonsa osia, hän sai kymmenen lähtöruudun rangaistuksen, vaikka oli täysin syytön.”

”Kaiken kukkuraksi kalliit liput lunastaneet katsojat hätisteltiin katsomosta, kun harjoitukset todella alkoivat, sillä samalla kellonlyömällä katsomotyöntekijöiden työaikaraja tuli täyteen. Harjoituksiin lipun hankkineille tarjottiin kilvanajon sijaan parin sadan dollarin krääsälahjakortti fanitavaramyymälöihin.”

Ferrarin tallipäällikkö Fred Vasseur nosti aluksi äläkän tallin kaltoinkohtelusta ja Sainz esitti pippurisesti myös oman tyytymättömyytensä tuomariston päätökseen. Mustakari odotti kaksikolta voimakkaampaa protestia. Sitä ei koskaan tullut.

”Minulle on käsittämätöntä, että mitään radalla vallitsevia olosuhteita ei Sainzin tuomiossa otettu huomioon, vaan nojauduttiin olemattomaan sääntökirjaan. Ei täysin syytöntä voi mitenkään rangaista. Tuomaristolta puuttui täysin siviilirohkeus. Joskus tapahtuu odottamatonta, mutta silti oikeuden on tapahduttava. Nythän tapahtui vääryys.”

”Itse olisin pitänyt asiasta kovempaa meteliä, mutta Ferrarilla ollaan oltu lähes suut supussa. Miksi? Tuntuu, että tässä on päällä jotain kabinettipeliä formulamaailman malliin. Ehkä Sainzin ja Vasseurin suut on tukittu sen uuden miljoonan euron F1-sakon uhalla?”, Mustakari tuhahtaa.

Mustakari muistuttaa, että amerikkalaiskatsojat on aikaisemminkin petetty F1-sarjan toilailuilla.

”En ole ikinä tuntenut sellaista häpeää työni puolesta kuin Indianapolisin vuoden 2005 rengasfarssissa. Silloin Michelin ilmoitti, ettei sen renkaat kestä ovaalilla ajamista ilman, että radalla on shikaani. Kisassa ajoi lopulta vain kuusi Bridgestonen renkaita käyttänyttä autoa. Yleisö ei ollut tyytyväinen.”

”Las Vegasin viikonlopun käsikirjoitus oli monelta täydellinen saippuaooppera, joka on saanut tavallisilta kuluttajilta somessa aivan murskaavat arviot. Tätäkö haluttiin? Onneksi itse kisa oli sentään värikäs, mutta se ei pelastanut sitä tunarointia, mitä tehtiin ennen kisaa”, Mustakari sanoo.

[maino]