Uusi sarja: Vain yleisurheilijat voivat riistää Lauri Markkaselta Vuoden urheilija -kruunun

Lauri Markkanen on murtautunut tällä kaudella NBA-eliittiin.

BarometriVuoden urheilija

Uusi sarja: Vain yleisurheilijat voivat riistää Lauri Markkaselta Vuoden urheilija -kruunun

Pystyykö kukaan estämään enää Lauri Markkasen valintaa Vuoden urheilijaksi tänä vuonna? Siinä kysymys Barometri-juttusarjan avauksen pohjaksi.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 8.3.2023 | KUVAT All Over Press

ElmoTV aloittaa uuden Barometri-juttusarjan, jossa erilaisia vielä ratkeamattomia urheiluun liittyviä asioita niputetaan samalle janalle. Ensimmäisen Barometrin aiheena on Vuoden urheilija 2023.

Vuoden urheilija. Nyt!

1. Lauri Markkanen

Lauri Markkasen jääminen vasta neljänneksi Vuoden urheilija -äänestyksessä kirvoitti rajuja kommentteja Markkasen puolesta ja ”vanhanliiton” vääristyneestä maailmankuvasta. Tänä vuonna Markkasta on vieläkin vaikeampaa syrjäyttää kolmen kärjestä ja Vuoden urheilijan paikalta. Edessä on normaalia laihempi arvokisavuosi ja MM-hiihdot menivät jo Iivo Niskaselta enemmän tai vähemmän sivun suun. Näköpiirissä on oikeastaan vain yleisurheilun MM-kisat, joissa Markkaselle voisi tulla todellisia uhkaajia. Murtautuminen NBA-aateliin ja pelaaminen NBA:n tähdistöottelussa ovat kuitenkin sellaisia meriittejä, että niiden peittoamiseen tarvitaan maailmanmestaruus tai joku kova yleisurheilun maailmanennätys.

2. Mikko Rantanen

Mikko Rantanen on jäänyt urheilijana hieman pimentoon, vaikka suomalainen on pelannut loistokausia Coloradossa. Myös tällä kaudella Rantanen on ollut loistovedossa. Hän on NHL:n maalipörssissä jaetulla kolmannella sijalla 42 maalillaan ja pistetilastossa 17:s komeilla tehoilla 42+31=73. Colorado voitti viime vuonna Stanley Cupin ja vaikkei se olekaan juuri nyt suurin voittajasuosikki, Rantanen ja kumppanit saattavat sanoa loppukauden aikana vielä ison sanan.

3. Reetta Hurske

Reetta Hurske jäi vielä viime kaudella Nooralotta Nezirin ja Annimari Kortteen varjoon, mutta tänä talvena radoilla on nähty erilainen peto. Loistovireinen Hurske on takonut jäätävällä varmuudella huippuaikoja ja parantanut talven aikana peräti viidesti 60 metrin aitojen Suomen ennätystä. Kaiken kruunasi viime sunnuntaina voitettu Euroopan mestaruus itsevarman esityksen päätteeksi Suomen ennätystä sivualla ajalla 7,79. Aika on maailmantilastossa kauden kolmanneksi kovin noteeraus.

4. Wilma Murto

Wilma Murto valloitti suomalaisten sydämet jo viime kesänä voittamalla seipään Euroopan mestaruuden. Murron suorituksen arvoa nosti se, että hän paransi kisan aikana kolmesti hallussaan ollutta Suomen ennätystä. Lopulta Murron voittotulos oli 485. Murto osoitti kova kilpailijanlahjansa myös hallissa, kun hän taivuttu viime lauantaina itsensä myös sisäratojen Euroopan mestariksi tuloksella 480.

5. Kalle Rovanperä

Kalle Rovanperä ei voittanut kumpaakaan tänä vuonna ajettua MM-rallia, mutta todellinen taistelu alkaa Meksikossa, kun Rovanperän ei tarvitse aloittaa kisaa auramiehenä. Rovanperä on Monte Carlon kakkos- ja Ruotsin nelossijan jälkeen MM-pisteissä toisena Ott Tänakin jälkeen. Eroa on vain kolme pistettä. Kysymys ei ole jatkossa siitä, ottaako Rovanperä ykköspaikan itselleen, vaan milloin se tapahtuu. Todennäköisesti jo Meksikossa puolentoista viikon päästä.

6. Iivo Niskanen

Iivo Niskanen päätti MM-kisat pettyneenä miehenä ja harmitteli sitä, kuinka tyhmästi hän hiihti kisojen päämatkansa, 50 kilometrin perinteisen yhteislähtökisan. Kaatuipa mestaruus omaan päähän tai ei, Niskanen jäi kuitenkin ilman himoitsemaansa kruunua MM-laduilla. Viestissä hän näytti kuitenkin hurjan kuntonsa ratkaisemalla huippuhiihdolla Suomen hopeamitalin.

7. Emil Ruusuvuori

Suomen selviytyminen ensimmäisen kerran historian aikana Davis Cupin lopputurnaukseen on yksi alkuvuoden suurista urheiluherkuista. Ratkaisevassa karsinnassa kaatui kivikova Argentiina. Suomen voiton kulmakivenä oli Emil Ruusuvuoren loistavat esitykset ja armoton kestävyys. Karsinta huipentui sunnuntaina, kun lähes kolmituntisen nelinpelin jälkeen Ruusuvuori löi puolitoista tuntia kestäneessä kaksinpelissä Facundo Bagnisin 2-0. Nelinpelissä Ruusuvuori kaatoi Harri Heliövaaran kanssa nelinpelin erikoismiehet, Andrés Moltenin ja Máximo Gonzálezin. Ruusuvuori on uusimmalla ATP-listalla 59:s.

8. Jon Sallinen

Jon Sallinen nousi freestylen MM-kisojen suomalaissankariksi ottamalla MM-hopeaa halfpipessa. Varsinkin Sallisen kolmas lasku MM-finaalissa oli huikea, sillä suomalainen kirjasi huippupisteet 95,75. Hän hävisi kuitenkin maailmanmestaruuden Kanada Brendan Mackaylle, joka sai viimeiselläe laskulleen upeat pisteet, 97,25.

9. Kerttu Niskanen

Kerttu Niskanen antoi myrskyvaroituksen vuodenvaihteessa Tour de Skillä sijoittumalla kokonaiskisassa toiseksi Ruotsin Frida Karlssonin jälkeen. Sitten taivaalle ilmestyi uhkaava pilvi, kun Niskanen loukkasi jalkansa. Planican MM-laduilla Niskanen jäi pettymyksekseen ilman mitalia, vaikka oli omien sanojensa mukaan paremmassa kunnossa kuin kertaakaan aiemmin MM-kisoissa. Viimeinen ja ennakolta vahvin oljenkorsi katkesi hieman heikommin toimiseen kisojen päätösmatkalla, 30 kilometrillä, jossa Niskanen oli kuudes.

10. Juulia Turkkila ja Matthias Versluis

Suomalaiset onnistuivat erinomaisesti taitoluistelun EM-kisoissa Espoossa. Odotettua paremman suomalaismenestyksen kruunasivat Juulia Turkkila ja Matthias Versluis, jotka ottivat kotiyleisön edessä upeasti EM-pronssia jäätanssissa. Suomi voitti edellisen kerran jäätanssimitalin 28 vuotta sitten.

Mitä voi vielä tapahtua?

Yksi asia on jo nyt varmaa – Vuoden urheilijaksi ei valita vuonna 2023 hiihtäjää. Iivo Niskanen ratkaisi kyllä viestihopean Planican MM-laduilla, mutta se riittää hädin tuskin TOP10-sijoitukseen, kun koko vuoden kalansaalis saadaan nostettua merestä.

Barometrin ehdoton kärkinimi on tällä hetkellä Lauri Markkanen. Hänen asemaansa voivat uhata käytännössä vain yleisurheilijat, sillä yleisurheilun MM-kisat ovat yksi harvoja suomalaisittain merkittäviä urheilun arvokisoja tänä vuonna. Maailmanmestaruus voisi heittää etenkin Wilma Murron ja Reetta Hurskeen Markkasen ohi, mutta kuka tahansa Budapestin maailmanmestari olisi vahvoilla Vuoden urheilija -äänestyksessä.

Olisi myös mielenkiintoista nähdä, millainen väittely syntyisi, jos joku suomalaisurheilija tekisi kesällä maailmanennätyksen, varsinkin niin sanotuissa isoissa lajeissa.

Muiden lajien urheilijoista vahvimmilla Vuoden urheilija -äänestyksessä on Kalle Rovanperä, mutta riittäisikö toinenkaan perättäinen maailmanmestaruus nostamaan Rovanperää Vuoden urheilijaksi? Tuskin.

Valtteri Bottas voisi körytellä Alfa Romeollaan TOP-kymppiin, muttei sitä korkeammalle. Ja viime vuonna nähtiin, että Robert Heleniusta pidetään Suomessa edelleen enemmän show-nyrkkeilijänä kuin huippu-urheilijana. Harmi.

Jääkiekossa pelataan jaetut MM-kotikisat. Äänestäjien korkea lajiymmärrys huomioiden TOP-kymppiin voisi tunkeutua kisojen mahdollinen suomalaissankari. Ehkä Mikko Rantanenkin mahtuisi TOP-kymppiin, mikäli kantaisi Floridan Stanley Cupin voittajaksi.