Välien viilentyminen tallin johdossa voi heittää Sebastian Vettelin Red Bullin sarviin

Sebastian Vettel voitti Red Bullilla neljä maailmanmestaruutta vuosina 2010-2013.

Formula 1

Välien viilentyminen tallin johdossa voi heittää Sebastian Vettelin Red Bullin sarviin

Red Bullin kiiltävissä kulisseissa kypsyy historiallinen murros, joka voi heittää Sebastian Vettelin tallin johtoon.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 27.4.2023 | KUVAT All Over Press

Red Bull hallitsee F1-sarjaa miten tahtoo. Tallin auto on ylivoimainen ja Max Verstappen on vahvasti kiinni kolmannessa peräkkäisessä maailmanmestaruudessa jo kauden alkumetreillä.

Kaikki ei silti ole ruusuilla tanssimista itävaltalaistallissakaan. Paljon on kirjoitettu kokeneen F1-pomon Helmut Markon, 79, olemattomista suhteista Red Bull -konsernin uuteen johtajaan Oliver Mintzlaffiin, joka tulee jalkapallo- ja kestävyysjuoksupiireistä.

”Marko oli sydänystävä Red Bullin omistajan Dietrich Mateschitzin kanssa ja soitteli hänelle jokaisen F1-aika-ajon ja -kisan jälkeen aina raportin. Uusi pomo ei ole suuri moottoriurheilumies, eikä tätä palvelua halua, joten pelkästään jo sitä myöten välit johtoon ovat väljentyneet”, ElmoTV:n F1-asiantuntija Erkki Mustakari huomauttaa.

Marko itse sanoi Red Bullin Speedweek -julkaisun haastattelussa, että tapaamisia uuden pomon kanssa on ollut tähän mennessä vain kaksi. Hän hieman ihmetteli samaan hengenvetoon, kauanko Mintzlaff jaksaa edes kuunnella tallin uudistusideoita.

”Mateschitz -yhteys antoi vahvaa selkänojaa Markon tekemiselle ja olemiselle. Lisäksi iso pomo halusi olla läsnä formula ykkösissä juuri Markon kautta. Markon valta murenee nyt vähä vähältä Mateschitzin poismenon jälkeen, joten ei ole ihme, että eläköityminenkin on saattanut oikeasti jo käydä tämän mielessä”, Mustakari avaa.

Marko on väläytellyt puheissaan eläköitymistä. Hänen saappaisiinsa on Saksassa kaavailtu vasta viime kauden päätteeksi F1-ajouransa päättänyttä Sebastian Vetteliä. Hänen paluutaan lajin pariin toivotaan kovasti. Juuri nyt saksalaisilla ei ole mitään sanaa formula ykkösissä ja lajin katsojaluvut ovat maassa romahtaneet.

Mustakari suhtautuu kuitenkin varauksellisesti, innostuuko Vettel itse Red Bull -puheista.

”Vettel on historialtaan vahva Red Bullin mies. Ainakin media rakastaisi Vettelin paluuta. Hän on räväkkä ottamaan kantaa ja tuomaan omia näkemyksiään esiin lajista ja sen ulkopuolelta. Vettel olisi raikas tuulahdus lajissa, mutta noinkohan hänellä olisi intoa vielä palata lajin hektiseen arkeen? Epäilen?”