Suomi aiheutti jymy-yllätyksen kaatamalla voitosta voittoon purjehtineen Ruotsin

Noa Vali torjui ratkaisevan rankkarin.

JääkiekkoU20MM

Paljon parjattu Suomi kukisti alkulohkon päätöspelissä voitosta voittoon kulkeneen Ruotsin ja kohtaa puolivälierissä todennäköisesti Slovakian.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 31.12.2023 | KUVAT Pasi Mennander / Suomen Jääkiekkoliitto

Suomi aiheutti jymy-yllätyksen U20 MM-kisojen alkuohkon viimeisessä ottelussaan kaatamalla tähän saakka voitosta voittoon kulkeneen Ruotsin rangaistuslaukauskisan jäleekn 5-4 (2-0, 1-4, 1-0).

Voiton myötä Suomi varmisti alkulohkossa kolmannen sijan, ellei Saksa voita päätösottelussaan Kanadaa. Jos Suomi on alkulohkossa kolmas, se kohtaa tiistaina puolivälierissä Slovakian. Jos Suomi jäisi neljänneksi, vastaan tulisi USA.

Ruotsi oli varmistanut lohkovoiton jo ennen Suomen kohtaamista.

Suomi aloitti ottelun v ahvasti ja meni avauserässä 2-0-johtoon. Ensin Oiva Keskinen voitti aloituksen ja Kasper Halttunen laukoi kiekon kohti Ruotsin maalia, josta se ajautui Tommi Männistölle, joka löi laatan sisälle. Ottelua oli pelattu maalin syntyessä reilut 12 minuuttia.

Kuutta minuuttia myöhemmin Janne Naukkarinen riisti kiekon Suomelle ja Lenni Hämeenaho iski maalin edestä Suomen toisen osuman.

Toisessa erässä tuulensuunta muuttui. Pelin hallinta siirtyi selvästi Ruotsille ja Isac Born ja Jonathan Lekkerimäki nostivat Ruotsin jo 2-2-tasalukemiin.

Kasper Halttunen kuittasi kuitenkin Ruotsin tasoituksen 37 sekuntia myöhemmin, kun hänen kova lämärinsä painui maalin ylänurkkaan. Keskinen ja Kasper Kulonummi merkattiin maalin syöttäjiksi.

Ruotsi ei häkeltynyt Nuorten Leijonien tasoituksesta, vaan Theo Lindstein tasoitti erän lopussa ensin numeroiksi 3-3 ja hetkeä myöhemmin Filip Bystedt siirsi Ruotsin ensimmäisen kerran ottelussa johtoon. Ruotsin ylivoimaa erässä osoittivat maalien lisäksi laukaukset, jotka Ruotsi vei nimiinsä 16-4.

Suomi tuli kuitenkin taistellen viimeiseen erään. Suomen tasoitusta saatiin odottaa kuitenkin erän dramaattisille loppuhetkille saakka. Ensin Suomi otti pois maalivahti Noli Valin. Sen jälkeen Halttunen ja Hämeenaho juonivat tekopaikan Jani Nymanille, joka iski Suomen tasoituksen puolitoista minuuttia ennen erän loppua.

Rangaistuslaukauskisa eteni 1-1-tilanteessa, kunnes vuoroon tulivat viidenteen laukojat. Noa Vali torjui ensin Liam Öhrgenin laukauksen, minkä jälkeen Nyman veivasi kiekon sisälle ja toi Suomelle samalle itseluottamusta rajusti nostavan voiton.