Valioliiga alkaa: Liverpool vie, Everton sukeltaa, Brentford lähtee, maalikuninkuus kolmen kauppa

Arsenal avaa Gabriel Jesusin johdolla uuden Valioliiga-kauden perjantai-iltana vierasottelussa Crystal Palacea vastaan.

JalkapalloValioliiga

Valioliiga alkaa: Liverpool vie, Everton sukeltaa, Brentford lähtee, maalikuninkuus kolmen kauppa

Valioliiga-kausi alkaa viikonloppuna. Kuka vie mestaruuden, ketkä Mestarien liigan paikat, kuka sukeltaa, kuka putoaa ja mistä porukasta löytyy kauden maalinkuningas? Tästä jutusta löytyvät vastaukset kaikkiin kysymyksiin.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 5.8.2022 | KUVAT All Over Press

Valioliiga 2022-2023

Mestaruustaistelu

Mestaruustaistelussa on kaksi selvää suosikkia – Manchester City ja Liverpool. Kummatkin ovat vain vahvistuneet viime kaudesta – City hankittuaan Erling Braut Hålandin ja Kalvin Phillipsin ja Liverpool hankittuaan tammikuussa tulleen Luis Díazin lisäksi tulikuuman maalintekijän Darwin Núñezin.

Liverpoolin viime kevään hurja vire – jossa Mohamed Salahin rooli oli toissijainen – oli vahva näyttö siitä, että Jürgen Klopp on saanut säädettyä jälleen Liverpoolin prosessin siihen iskuun, että nyt mennään maksimaalisella tasolla.

Siksi Liverpool on uuden liigakauden ykkössuosikki.

Lyö vetoa Valioliigan mestarista – saat LeoVegasilta nyt erikoisbonukset!

Haastajat

Kevätkaudella näytti selvältä, että Liverpoolin ja Manchester Cityn tämän kauden ykköshaastaja tulee Pohjois-Lontoosta. Antonio Conte oli saanut oman reaalipoliittisen jalkapallonsa toimimaan erinomaisesti. Tottenham toki vahvistui kesän aikana – mutta se vahvistui ennen muuta vain materiaalin leveyden osalta, mikä pitkässä sarjassa on toki kriittinen tekijä. Mutta kuinka paljon Spursin maksimitaso nousee kesän hankintojen myötä? Se on se kysymys.

Siksi ykköshaastajan paikka meneekin Arsenalille. Sen prosessi menee kaikkineen vahvassa myötätuulessa ja myös Arsenal on saanut leveyttä pakkaansa – mutta Gabriel Jesusin hankinta nostaa dramaattisesti Arsenalin maksimeja. Viime kaudella puhuttiin, että Manchester City pelasi ilman ysiä. Arsenalilla oli kyllä ysi, mutta se ei pelannut – kunnes Eddie Nketiah nostettiin ysipaikalle kevään viimeisillä metreillä.

Arsenal ja Tottenham ovat joka tapauksessa Liverpoolin ja Manchester Cityn ykköshaastajia, mutta kummankin mahdollisuudet sotkea mestaruustaistelu ovat vähäiset – mutta eivät niin vähäiset, etteikö mestaruustaistelun asetelmat voisi oikeasti heilua.

Check odds for all the 20 Premier League teams and play at LeoVegas! 

Haastajien haastajat

Manchester Unitedin Bruno Fernandes ja Aston Villan Boubacar Kamara taistelevat tulevalla kaudella samasta leivänpalasta.

Chelsean pitäisi olla paperilla Liverpoolin ja Manchester Cityn ykköshaastaja, sillä seuran uusilta omistajilta ei tunnu raha loppuvan. Chelsea hankkii vielä kesän siirtoikkunan aikana lisää superkalliita vahvistuksia, mutta kysymys kuuluu, ovatko kaikki hankinnat harkitun suunniteltuja vai ostaako Chelsea tällä hetkellä paniikissa ketä se vain saa?

The Bridgella nähtiin viime kaudella Romelu Lukakun kohdalla, että jalkapallossa jättiläismäinen siirtosumma ja seksikäs nimi eivät takaa vielä mitään – ja sama vaara piilee Chelsean paniikkiostoissa myös tällä kaudella. Potentiaali joukkueessa on toki kiistaton, mutta saadaanko kokonaisuus kuitenkaan toimimaan?

Sopii epäillä.

Erik ten Hagin tilanne näyttää jo ennen kauden alkua vaaralliselta. Manchester United on kompuroinut pahasti kesän siirtoikkunassa ja kaiken lisäksi Cristiano Ronaldo on sekoittanut pakkaa parhaansa mukaan. Ronaldon jääminen OT:lle ei ole vieläkään varmaa ja viimeksi Ronaldo pahoitti ten Hagin mielen lähtemällä kälppimään kesken harjoitusottelun.

Siirtoikkuna on vielä auki syyskuun alkuun asti ja sinä aikana Manchester United voi vielä onnistua vahvistamaan joukkuettaan ja paikkaamaan muun muassa Paul Pogban lähdön. Silti tilanne näyttää ennen kautta niin turbulenttiselta, että Unitedin mahdollisuudet selviytyä seuraavaksi kaudeksi Mestarien liigaan ovat heikot – ja ten Hagin mahdollisuudet saada kenkää suuret.

Seuraava kasti

Newcastlen uusista omistajista kohistiin viime kaudella kuin Ilmestyskirjan pedosta, mutta kesä on ollut St. James’ Parkilla pelottavan hiljainen. Uusista hankinnoista vain Sven Botman on selvä vahvistus joukkueelle. On selvää, että Newcastle tulee vielä vahvistamaan joukkuetta siirtoikkunan aikana, mutta sen on onnistuttava todella hyvin hankinnoissa, jos se oikeasti aikoo taistella eurocup-paikoista ja olla sellainen musta hevonen, joksi monet ovat sen ristineet. James Maddison olisi potentiaalisesti loistohankinta, mutta yksi Maddison ei kesää vielä tee. Ei edes kevättä.

Gianluca Scamacca on West Hamin kesän tähtihankinta.

West Ham on kaikessa hiljaisuudessa muokannut joukkuettaan eikä sen kesähankinnat vielä tähän lopu. Uusista kasvoista mielenkiintoisin on Sassuolosta 30,5 miljoonalla punnalla hankittu Gianluca Scamacca. Italialainen teki viime kaudella Serie A:ssa 16 maalia ja hän oli kesällä jopa PSG:n potentiaalisten ostojen listalla. David Moyes on saanut modernisoitua West Hamin pelaamista ja jos hän saa muovattua Scamaccalle toimivan roolin, West Ham voi hyvinkin olla taistelle sijoista 6-7 ja mennä eurokentille.

Steven Gerrard teki hyvää työtä Aston Villassa otettuaan seuran komentoonsa kesken kauden. Gerrard on saanut vetää nyt ensimmäisen pre-seasoninsa Villan kanssa ja lisäksi hän on pystynyt muovaamaan joukkuetta paremmin omaan jalkapalloonsa sopivammaksi. Philippe Coutinhon jääminen Villa Parkille oli jättiläismäisen tärkeä asia ja uusista hankinnoista Boubacar Kamara on mielenkiintoisin nimi. Kamara pelasi Marseillessa loistokauden, mikä heitti hänet jopa Ranskan maajoukkueeseen. Se kertoo hänen tasostaan.

Villa voi hyvinkin taistella tulevalla kaudella eurokentille pääsystä oikeuttavista sijoista. Maksimi on sija kuusi.

Putoamistaistelu

Nousijoilla ei ole Valioliigassa helppoa, mitä kuvaa Norwichin, Fulhamin ja Watfordin viimekausien kohtalot. Siksi myös tämän kauden putoajaehdokkaat löytyvät ensisijaisesti nousijoiden joukosta.

Nottingham on vahvistunut selvästi viime kaudesta, mutta sen suurin kysymysmerkki löytyy penkiltä. Steve Hyvää työtä viime kaudella tehnyt Steve Cooper on vielä managerina kokematon, mikä nostaa Nottinghamin riskitasoa. Jos asiat lähtevät rullaamaan, lento voi olla jonkin aikaa komeaa ja riittää jopa sarjapaikan säilyttämiseen – mutta riskinä on, mitä Cooperin työkalupakista löytyy silloin, kun asiat eivät rullaa.

Aleksandar Mitrović iski  viime kaudella Championshipissa 43 maalia. Paljonko paukkuu Valioliigassa?

Fulham on myös vahvistunut kesän aikana. Varsinkin Bernd Lenon kaappaamista maalille voi pitää kovan luokan vetona. Manageri Marco Silvassa on paljon potentiaalia, mutta myös riskinsä. Hän haluaa kontrolloida palloa ja peliä ja hyökätä. Championshipissa se toimi hurjat 43 liigamaalia iskeneen Aleksandar Mitrovićin johdolla, mutta nyt vastassa on Valioliigan puolustukset ja niiden raadollisuus.

Nousijoista heikoin – ja samalla niistä todennäköisin putoaja – on Bournemouth. Scott Parker onnistui viime kaudella erinomaisesti luotsatessaan Bournemouthin Valioliigaan, mutta Parker on managerina vasta kypsymisvaiheessa – eikä hän saanut toissa kaudella Fulhamia edes taistelemaan Valioliigassa säilymisestä. Tilannetta ei helpota myöskään Bournemouthin riskitön linjan kesän siirtomarkkinoilla.

Putoamistaistelun varsinaiset mustat hevoset tulevat kuitenkin muualta.

Brentford ja sen manageri Thomas Frank nauttivat kauniista maineesta, mutta ilman Christian Eriksenin tuloa kesken kauden, Brentford olisi voinut jopa tippua viime kaudella Valioliigasta. Niin surkeaan jamaan sen peli oli hyvän alkukauden jälkeen vajonnut. Brentford on muokannut joukkuetta kesällä, mutta onko se vahvistunut merkittävästi – vai Eriksenin lähdön myötä todellisuudessa heikentynyt?

Who will go down? 4.50 for Everton. 4,25 for Leeds. 6.00 for Wolves. Check the odds and play! 

Everton pitäisi nykytiedon valossa nostaa putoamistaistelun mustaksi hevoseksi, mutta nykytieto on Evertonin kohdalla teoreettinen skenaario. Everton oli lähellä tippumista jo viime kaudella, kun Rafael Benítezin paikalle kesken kauden palkattu Frank Lampard ei saanut joukkueen pelaamiseen mitään ryhtiä. Nyt Lampardilta puuttuu myös hänen tärkein talismaaninsa, Tottenhamiin siirtynyt Richarlison.

Evertonin kausiennuste on synkeä – mutta Evertonin kannattajien onneksi se on niin synkeä, että nyt on vielä turha puhua keväästä. Lampardin asema on viime kauden näyttöjen perusteella jo valmiiksi heikko ja siksi oleellinen kysymys kuuluukin, kuka Evertonia luotsaa kauden lopussa. Onko se Lampard vai vaihtaako Everton taas kesken kauden manageria?

Seuran nykyjohdon kyky rekrytoida managereita on kaoottinen, mutta hatusta voi vahingossa tarttua käteen myös voittava arpa. Se hetki on todennäköisesti Evertonin tämän kauden tärkein hetki Valioliigassa.

Eli ketkä lähtevät?

Vastaus: Nottingham, Brentford ja Bournemouth.

Maalipörssi

Kaikki katseet ja puheet ovat uuden kauden kynnyksellä Manchester Cityn kohutussa kesäostossa Erling Braut Hålandissa – eikä syyttä. 22-vuotias norjalainen on mättänyt kolmella edellisellä kaudella joka kausi vähintään 0,92 maalia ottelua kohden. Mutta nyt Håland mitataan toisenlaisella vaa’alla. Mutta nyt norjalainen on uudessa tilanteessa. Hänen on sopeuduttava Manchester Cityn pelityyliin ja Valioliigan järjettömään vauhtiin ja siihen, ettei hänellä tule olemaan enää samanlaisia tiloja käyttää suurinta asettaan – juoksemaan räjähtävällä nopeudella linjan taakse tai linjan eteen pelatuille palloille.

Who will be the top scorer in the Premiership 2022/2023? Check the odds and play now at LeoVegas!

Harry Kane on vuorenvarmasti taistelemassa Valioliigan maalikuninkuudesta, mutta hän on saamassa rinnalleen kaksi mielenkiintoista haastajaa. Harjoitusotteluiden perusteella Gabriel Jesus saattaa olla yksi kauden sensaatioista, samoin kuin Liverpoolin Darwin Núñez. Molemmat ovat todennäköisiä 20 maalin kerholaisia. Viime kauden maalipörssin voittaneiden Heung-min Sonin ja Mohamed Salahin osakkeita laskee se, että heidän rinnallaan maalintekovastuuta on jakamassa maailmanluokan viimeistelijät.

Entä sitten Cristiano Ronaldo?

Katsotaan ensin siirtoikkuna loppuun ja vastataan sitten.

Eli kuka on kauden maalikuningas Valioliigassa?

Vastaus: Håland, Jesus tai Kane.