Valioliigan Pohjoinen-Etelä -ottelu on vitsi, jolle ei kannata nauraa hampaat lonksuen

Harry Kane iski lauantaina maalin Leicesterin verkkoon, mutta miltä kuulostaisi ajatus, että hän iskisi maalin Pohjoisen verkkoon Martin Ødegaardin syötöstä?

46 Denton RoadJalkapalloValioliiga

Valioliigan Pohjoinen-Etelä -ottelu on vitsi, jolle ei kannata nauraa hampaat lonksuen

Jürgen Klopp voi vitsailla Todd Boehlyn ajatukselle Valioliigan Pohjoinen-Etelä -ottelusta, mutta ideologia sen takana kertoo jalkapallon suunnasta.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 18.9.2022 | KUVAT All Over Press

Miltä kuulostaa ajatus, että Valioliigan parhaat pelaajat kohtaisivat kerran kaudessa koko maan pysäyttävässä All Stars -ottelussa Pohjoinen–Etelä?

Tai että kauden päätteeksi Valioliigasta putoavat joukkueet ratkaistaisiin erillisessä putoamisturnauksessa?

No vitseiltähän sellaiset ajatukset kuulostavat.

Chelsean uuden pääomistajan, amerikkalaisen liikemiehen Todd Boehlyn ajatukset on helppo tyrmätä, mutta urheilu tarvitsee sitä, että joku uskaltaa kyseenalaistaa nykyiset toimintamallit.

Me voimme nyt nauraa Boehlylle, mutta kuka nauroi aikoinaan niille Englannin liigan johtohahmoille ja seurajohtajille, joiden mielestä suorat tv-lähetykset eivät kuulu jalkapalloon? Tai että sunnuntaisin ei pidä pelata jalkapallo-otteluita? Tai että otteluita ei voida pelata keinovaloissa? Tai että numerot paitojen selässä pitää kieltää?

***

Kysymys ei ole siitä, että jokaiselle mielikuvitukselle ajatukselle pitäisi syttyä.

Superpesis Oy:n puheenjohtajana toiminut lehtikustantaja Eero Lehti esitti aikoinaan, että pesäpallossa kolmospesällä voisi olla useampikin juoksija. Hän visioi, millainen jännitysnäytelmä siitä syntyisi, jos usealla juoksulla tappiolla olevalla joukkueella olisi kolmospesällä seitsemän pelaajaa ja mailaan varteen asettuisi pelätty lyöjäjokeri.

Pelätyt lyöjäjokerit ovat senkin jälkeen asettuneet mailan varteen, mutta seitsemää etenijää ei ole vielä pesäpallossa nähty juoksemassa samanaikaisesti kolmospesältä kotiin.

Can Arsenal beat Brentford and Everton West Ham? Play now at LeoVegas!

Jokereiden jalkapallojoukkueen vetäjä Hjallis Harkimo halusi puolestaan 2000-luvun alussa Veikkausliigaan jääkiekon kaltaiset pudotuspelit, mutta Harkimon esitys tyrmättiin pystyyn. Tyrmäys sai Harkimon pitämään Veikkausliigan hallitutusta Martta-kerhona.

Myös Boehlyn ajatukset Pohjoinen–Etelä -ottelusta on tyrmätty Englannissa yhtä tylyin sanakääntein.  Liverpoolin manageri Jürgen Klopp kehotti Boehlya soittamaan hänelle heti, kun Boehly löytää jalkapallokalenterista ajan Pohjoinen–Etelä -viikonlopulle. Samalla Klopp pohti, toisiko Boehly seuraavaksi englantilaiseen jalkapalloon Harlem Globetrottersit.

***

Kloppilla on oikeus vitsailla ja olla mitä mieltä tahansa Boehlyn suunnitelmista, mutta Valioliigaa eivät johda managerit tai pelaajat. Sitä johtavat liikemiehet, joille jalkapallo on ensisijaisesti väline tehdä rahaa. Se ei tarkoita, etteivätkö nämä miehet kalliissa puvuissaan ja naiset hyvin leikatuissa jakkupuvuissaan rakastaisi jalkapalloa, mutta heillä on kyky erottaa toisistaan rakkaus ja bisnes.

Rakkaus jalkapalloon voi määritellä monta asiaa, mutta ratkaisevinta on kuitenkin raha. Siksi Kloppin mielipiteiden sijasta kannattaa kuunnella, mitä jalkapallon bisneskerma ajattelee asioista. Toistaiseksi he ovat olleet hiljaa, mutta Boehly mainitsi ideaansa esitellessään yhden maagisen luvun, jota ei voi sivuuttaa.

Se luku oli 200 miljoonaa dollaria.

Sen verran amerikkalaisen baseballin ammattilaissarja Major League Baseball teki heinäkuussa oman All Stars -ottelunsa viikonloppuna.

Summa vastaa suunnilleen sitä, miten arvokkaaksi Valioliigan nousu on arvioitu nousijaseuran kannalta.

***

Tuleeko Englantiin Pohjoinen–Etelä -ottelua tai Valioliigan häntäjoukkueiden putoamisturnaus?

Tulevaisuuden ennustaminen on tunnetusti vaikea taiteenlaji, mutta yksi asia on varma: kun Valioliigan ja ylipäätään eurooppalaisten jalkapalloseurojen rahavirrat saavuttavat nykyisillä rakenteilla ja toimintamalleilla reaalimaksiminsa, jotain sen jälkeen tai jo sitä ennen tapahtuu.

Jotain, joka voi nyt tuntua järkyttävältä ja utopistiselta asialta.

Eurooppalaisten suurseurojen Superliiga huudettiin vuosi sitten kumoon, mutta Superliigaa ja sen takana olevaa bisneslogiikkaa ei ole haudattu minnekään. Kysymys on vain siitä, missä muodossa ja milloin Superliiga-malli nostaa seuraavan kerran päätään.

Sama pätee myös Pohjoinen–Etelä -otteluun ja putoamisturnaukseen. Englannissa kauhisteltiin aikoinaan, ettei sarjanousuja voi ratkaista edes yhden nousijan osalta millään play offs -mallilla. Käsi pystyyn, jos joku haluaisi nyt luopua nousukarsinnoista ja Wembleyllä pelattavasta nousufinaalista.

En väitä, että Boehlyn ideat koskaan toteutuisivat, mutta niiden takana on välttämättömän kehityksen logiikka. Ilman sitä logiikkaa Englannin liigassa potkittaisiin edelleen kaikkea liikkuvaa ja joukkueet pelaisivat mustavalkoruuduissa vasemmalta oikealle – tai oikealta vasemmalle.

Darwin Nunez