Formula ykkösissä voimistuu puiseva kehitys, joka vie kisoista kaiken jännityksen

Tähän on tultu. Talo, kaide, rata, kaide, linna. Missä paikka katsojille? Missä kunnon näkymä radalla?

Formula 1

Formula ykkösissä voimistuu puiseva kehitys, joka vie kisoista kaiken jännityksen

Formula ykkösiä pitäisi ajaa vain oikeilla moottoriradoilla. Sen osoitti meille viimeksi Bakun puiseva peräkkäinajoköröttely.

Erkki Mustakari
TEKSTI Erkki Mustakari
@mustakari
JULKAISTU 2.5.2023 | KUVAT All Over Press

Katuratojen määrä on noussut viime vuosina formula ykkösissä huolestuttavaa vauhtia. Tämän kauden 23 kisasta peräti seitsemän ajetaan katuradoilla.

Käytin sanaa huolestuttava, koska en pidä katuratakisoista. Monet pitävät katuratakisoja ratojen kapeuden ja olemattomien suoja-alueiden vuoksi jotenkin hehkeinä. Jokainen, joka katsoi sunnuntaina Bakun F1-kisaa, näki, mitä hehkeys pahimmillaan tarkoittaa.

Bakun kisa ei ollut kilvanajoa, vaan peräkkäinajoa. En yhtään ihmetellyt, että Toto Wolff piti Bakun kisaa puisevana näytelmänä, jossa ohittaminen oli käytännössä mahdotonta.

Kun kisoista tulee peräkkäinajoa, aika-ajot saavat kohtuuttoman suuren painoarvon. Sitäkö me oikeasti haluamme – katsoa aika-ajojen viimeistä vetoa ja sitten umpitylsää kahden tunnin mittaista kisaa?

Are you ready? Get a 25€ combi free bet on your 1st deposit at Mr Green!

***

Bakun kaltaiset kisat ovat puuduttavia tv-katsojien kannalta, mutta paikalla oleville katsojille ne ovat vieläkin puisevampi kokemus.

Ongelmana on, että katuradoilla katsoja näkee omalta istumapaikaltaan vain kapean sektorin radasta. Pahimmillaan voi käydä niin, että letka vetää ohi läpi kahdessa sekunnissa ja sitten odotellaan loppukierros seuraavaa parin sekunnin rykäisyä.

Televisiossa näkyy sentään koko kierros ja tv-lähetyksen kautta on helppo hahmottaa kisan kokonaistilanne. Mutta hahmottelepa kisan kokonaiskuva istuessasi jossain kohtaa rataa pienessä raossa, josta autoista näkee vain vilauksen.

Kaiken lisäksi siitä hyvästä pitäisi maksaa vielä kalliita lipun hintoja.

Bakussa kolmen päivän lippupaketti maksoi keskimäärin hieman alle 350 euroa. Hinta on koko sarjan perspektiivissä keskitasoa, mutta Azerbaidžanissa se vastaa tavallisen palkansaajan puolen kuun palkkaa.

Vaimo ja kaksi lasta messiin ja siinä hurahti kahden kuukauden palkka pelkkiin lippuihin!

***

Monacon kisalla on oma paikkansa F1-kalenterissa muista syistä, mutta muuten karsisin katuratakisoja kovalla kädellä.

F1-kisojen ainoa oikea näyttämö ovat nykyaikaiset moottoriradat. Parhailla radoilla ohittaminenkin alkaa olla arkipäiväistä ja mikä paikalla olevien katsojien kannalta tärkeäintä, sellaisilla radoilla kisojen seuraaminen on aivan erilainen kokemus kuin katuradoilla. Istumapaikoilta näkee parhaimmillaan useita mutkia ja suoria eikä vain yhtä parin sekunnin vilahdusta autoista.

Luulisi, että F1-sarjan uudet omistajat ymmärtäisivät tämän. Formulakisojen lippujen hinnat ovat nousseet viidessä vuodessa keskimäärin yli 50 prosenttia ja jossain kohtaa katsojien mitta tulee täyteen.

Varsinkin katuradoilla.