Formula 1

Valtteri Bottaksella on maine pelissä Las Vegasin rulettipöydässä

Valtteri Bottakselle on Erkki Mustakarin mukaan erinomaiset mahdollisuudet ajaa pisteille Las Vegasissa, sillä rataprofiili sopii Alfa Romeoille.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 18.11.2023 | KUVAT Alfa Romeo Media

Sunnuntaiaamuna Suomen aikaan ajettavaan Las Vegasin GP:hen lähdetään erikoisista asetelmista.

Ferrarit valtasivat molemmat eturivin paikat, mutta Carlos Sainzin harjoituksissa saama 10 lähtöruudun rangaistus heittää hänet porukan keskivaiheille ruutuun 12.

Charles Leclerc lähtee paalulta, mutta aika-ajojen suurimmat yllättäjät löytyivät kuljettajien MM-sarjan heikommalta puolelta.

Tähän mennessä vasta yhden MM-pisteen saanut Logan Sargeant ajoi kotiyleisönsä edessä upeat aika-ajot ja lähtee kisaan sensaatiomaisesti kuudennesta ruudusta. Alfa Romeon Valtteri Bottas onnistui myös aika-ajoissa ja starttaa seitsemännestä ruudusta.

ElmoTV:n F1-asiantuntija Erkki Mustakari ei näe Sargeantin ja Bottaksen vauhdissa mitään yliluonnollista.

”Kysymys oli molempien kuljettajien kohdalla siitä, että Las Vegasin katuradan profiili sopii niin Williamsille kuin Alfa Romeollekin. Las Vegasissa vauhdit ovat todella kovia, mutta radan profiili on helppo. On pitkiä suoria ja muutama mutka. Toisia autoja se suosii, toisia ei. Williams ja Alfa Romeo ovat selvästi niitä talleja, joita radan profiili suosii”, Mustakari sanoo.

Mustakari uskoo, että Bottaksella on hyvä mahdollisuudet menestyä myös kisassa.

”Valtteri ajoi loistavan aika-ajon, mikä antoi varmasti hänelle uskoa myös kisaan. Valtteri on osoittanut olevansa parempi kisassa kuin aika-ajossa ja jos vain auto kestää, hänellä on hyvät mahdollisuudet ottaa lisäpisteitä.”

”Lisäpisteet ovat toki tärkeitä Valtterille itselleen, mutta ennen kaikkea ne olisivat tärkeitä Alfa Romeolle, sillä AlphaTauri on ohittanut sen valmistajien MM-sarjassa. Ero ei ole kuitenkaan kuin viisi pistettä, joten kaikki on vielä mahdollista.”

”Hyvät esitykset kauden kahdessa viimeisessä kisassa olisivat toki tärkeitä myös Valtterin itsensä kannalta. Jos Valtteri onnistuu Las Vegasissa ja Abu Dahissa, hänestä jää talvitauon ajaksi mieleen tekijämiehen maine.”

Vaikka Ferrarit olivat vauhdissa aika-ajoissa, Mustakari uskoo Max Verstappenin ottavan kisassa jälleen omansa.

”Verstappen ei ajanut parhaita harjoituksia, mutta hän jäi paalumiehelle aika-ajossa lopulta vain reilut 0,3 sekuntia, joten Red Bullilta löytyy kyllä kyytiä. Verstappen on siksi ehdoton voittajasuosikki tässäkin kisassa. Verstappenin menoa Las Vegasissa on verrattu jo paljon Singaporen kisan haasteisiin, mutta Red Bull on oppivainen talli. Las Vegas ei ole Verstappenin suosikkirata, mutta peto herää, kun on saalistamisen aika.”

Aika-ajon ehdoton pettymys oli McLarenit sekä Mercedeksen Lewis Hamilton.

”Hamiltonin vauhti katosi ja ilmeisesti hänellä oli renkaiden kanssa mittavia pito-ongelmia. Jäin kuitenkin miettimään, että Hamiltonin todelliset taidot auton säätämisessä lopulta ovat, sillä tallikaveri George Russell kurvasi kuitenkin peräti neljänneksi.”

”Huippuautolla moni pärjää, mutta lopullisesti taidot tekijöiltä mitataan, kun on vaikeaa. McLarenillakin kritisoitiin renkaita ja vähän taktiikkaakin. Nuoret kuskit eivät nyt nousseet parhaalle tasolleen”, Mustakari sanoo.

Las Vegasin GP ajetaan erikoiseen aikaan, sillä kisa alkaa paikallista aikaa lauantaina kello 22, jolloin Suomessa on sunnuntaiaamu kello 8.