Valtteri Bottaksella on yksi heikkous, joka voi romuttaa hänen Audi-haaveensa ja F1-uransa

Valtteri Bottas nauratti australialaisia uudella kampauksellaan.

Formula 1

Valtteri Bottaksella on yksi heikkous, joka voi romuttaa hänen Audi-haaveensa ja F1-uransa

Valtteri Bottas on osoittanut olevansa nopea, mutta Erkki Mustakari kysyy, onko hän myös riittävän kova ja armoton kilpailija noustakseen kovimmalle huipulle - tai päästäkseen mukaan Audin F1-projektiin.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 1.4.2023 | KUVAT All Over Press

Valtteri Bottas ajaa tällä kaudella paljon suuremmista asioista kuin vain yhden kauden MM-pisteistä, arvioi ElmoTV:n F1-asiantuntija Erkki Mustakari.

Mustakarin mukaan kauden tärkein tavoite Bottaksella on vakuuttaa Sauber-tallin ostavan Audin johtohenkilöt siitä, että 33-vuotiaalla suomalaisella olisi käyttöä Audin F1-projektissa.

Audi tulee formula ykkösiin omalla nimellään vasta vuonna 2026, mutta Audi on ostanut jo nyt siivun Sauberista ja Sauberille on alkanut valua tekijöitä ja osaamista Audilta. Sauber ajaa vielä tämän vuoden Alfa Romeon brändin alla.

”Audilla on osaamista ja kokemusta kilpa-autoluista muiden kuin F1-sarjan kautta. Kun tiedetään Audin resurssit ja kunnianhimo, Audi on varmasti sellainen paikka, jossa moni kuljettaja haluaisi jatkossa olla”, Mustakari sanoo.

”Valtterin kannalta kysymys kuuluu, onko hän Audin silmissä riittävän nopea ja kova kuljettaja Audin tulevaan F1-projektiin. Haastetta lisää se, että jos tämä ovi menee Valtterin edestä kiinni, löytyykö hänelle silloin paikkaa mistään muustakaan tallista. Puhutaan siksi koko Valtterin koko F1-uran jatkumisesta.”

Mustakari myöntää, ettei hän ole täysin vakuuttunut Bottaksen mahdollisuuksista päästä mukaan Audin F1-projektiin.

”Vanhan totuuden mukaan ensimmäinen mittari on aina tallikaveri. Jos Valtteri haluaa päästä mukaan Audin projektiin tai ylipäätään jatkaa F1-uraansa, ensimmäinen vaatimus on lyödä luu kurkkuun Guanyu Zhoulle. Se ei ole kuitenkaan mitenkään varmaa ja helppoa, sillä kiinalainen on oikeasti hyvä rattimies. Valtterin on onnistuttava sataprosenttisesti, jos hän aikoo pitää Zhoun otteessaan. Muuten käy, kuten lauantain aika-ajoissa, joissa Zhou oli suomalaista nopeampi.”

”Sen jälkeen päästään isompaan kuvaan – siihen, miten kovaa tekoa Valtteri on kuljettajana ja kilpailijana. Hän on osoittanut olevansa parhaimmillaan kyllä nopea, varsinkin aika-ajoissa, mutta kilpailutilanteessa kysytään muutakin kuin vain nopeutta.”

”Tarvitaan äärimmäistä kovuutta, armottomuutta ja jopa suoranaista härskiyttä, ja juuri tässä tulee se iso kysymys Valtterin kohdalla: Onko hän liian kiltti noustakseen kaikista kovimpien kuljettajien kanssa samaan kastiin?”

”Monien kantti riittää kyllä kuvainnollisesti ruumiiden pesemiseen, mutta ne ovat harvassa, jotka pysyvät juomaan vielä ruumiiden pesuvedenkin. Kimi Räikkönen, Mika Häkkinen ja Keke Rosberg pystyivät siihen, mutta Valtteri ei ole vielä näyttänyt, että hänestä olisi ruumiiden pesuveden juojaksi. Se on hänen heikkoutensa.”

”Hyvä esimerkki on tapaus Mercedes. Nico Rosberg oli Lewis Hamiltonin mielestä maailman huonoin tallikaveri, Valtteri maailman paras. On helppo päätellä, miksi. Nico potki Hamiltonin lyödäkseen ja maailmanmestaruuden voittaakseen  tarvittaessa yli aisojen, mutta Valtteri herrasmiehenä ei.”

Mustakarin mukaan Bottaksen F1-uraa ja mahdollisuuksia päästä mukaan Audin F1-projektiin on turha etukäteen tuomita.

”Valtteri on saanut nyt paljon julkisuutta rajuilla kampauksillaan ja kasvattamalla pitkän tukan, mutta formula ykkösissä kaikki ratkeaa silloin, kun mies ajetaan kaljuksi. Silloin jäljelle jäävät vain tulokset ja kello. Valtterin on ensimmäiseksi todistettava, että hän on kampaustyylistään riippumatta nopeampi kuin tallikaverinsa ja hän tekee radalla riittävän vakuuttavaa jälkeä, jotta ovet Audille aukeavat ja hänen F1-uransa ylipäätään jatkuu.”

”Mitään ei ole vielä menetetty – mutta mitään ei ole vielä myöskään todistettu. Siksi Valtteri ajaa tällä hetkellä todella suurista panoksista”, Mustakari sanoo.