Formula 1

Valtteri Bottakselta uhkaa lähteä tallipaikka alta – mutta F1-ura voi silti jatkua

Valtteri Bottas voi Erkki Mustakarin mukaan hyvinkin menettää ensi kauden jälkeen paikkansa Sauberilla, mutta suomalaisen F1-ura voi silti jatkua.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 27.10.2023 | KUVAT Alfa Romeo Media

Valtteri Bottaksen tulevaisuus Alfa Romeon nimen alla vielä tällä kaudella kilpailevalla Sauberilla on aidosti uhattuna ensi kauden jälkeen.

Sauber ilmoitti Singaporen kisan alla, että Bottas ja kiinalainen Guanyu Zhoun jatkavat tallin kuljettajina ensi kaudella, mutta Motorsport Italian mukaan molemmat kuljettajat menevät vaihtoon vuoden päästä.

ElmoTV:n F1-asiantuntija Erkki Mustakarin mukaan Bottaksella olisi vielä paljon annettavaa formula ykkösissä, mutta tämän kauden vaatimaton menestys ja useat tappiot Zhoulle ovat tehneet hallaa Bottaksen maineelle.

”Sauberilla kello käyvät jo Audi-yhteistyön ja vuonna 2026 tapahtuvien suurten sääntömuutosten aikaa. Tämä vaikuttaa myös Valtterin tulevaisuuteen Sauberilla”, Mustakari sanoo.

Mustakarin mukaan Bottaksen jatkamista Sauberilla puoltaisi se, että formula ykkösissä moni asia muuttuu kaudella 2026, jolloin kokeneiden kuljettajien merkitys korostuu.

”Kokeneet kuljettajat ovat tällaisissa muutostilanteissa talleille arvokkaita valttikortteja, mutta se ei vielä takaa Valtterille paikkaa Audi-projektissa. Valtterin osaaminen kyllä tiedetään ja hänellä on kokemusta pienistä ja isoista talleista. Ymmärrys huipputallin toiminnasta on kovaa luokkaa ja vuodet Williamsilla ja nyt Alfa Romeolla ovat opettaneet myös pienten tallien haasteet.”

Mustakari näkee, että plussien vastapainoksi Sauberilla jatkamiseen liittyy Bottaksen kannalta myös miinuksia.

”Audi haluaa tuoda itse valitsemiaan kuljettajia talliin jo hyvissä ajoissa. Kyseessä on taktiikka, joka opittiin aikoinaan jo Toyotalla. Ennen kuin auto on mestaruustaistelukunnossa, mennään tietyllä kuskikaksikolla ja sitten seuraavassa vaiheessa halutaan kiinnittää tähtikuskeja”, Mustakari selvittää.

Audi on tehnyt selväksi, että se haluaa talliin saksalaiskuljettajan. Motorsportin mukaan tuo paikka olisi menossa Nico Hülkenbergille. Lisäksi Alpinella ajava Esteban Ocon kiinnostaa Audia.

”Hülkenbergilla on Audin toivomaa kovaa kokemusta ja hän on Haasin ratissa näyttänyt nälkäänsä. Hülkenberg ajaa oikeastaan kokemuspuolella samassa kastissa Bottaksen kanssa. En yllättyisi tästä valinnasta.”

”Valtterin mahdollisuuksia heikentää myös se, ettei hänen vauhtinsa ole mitenkään vakuuttanut tällä kaudella. Hän on jäänyt jopa omalle tallikaverilleen useamman kerran, eivätkä sijoitukset ole tuoneet juuri pistesaalistakaan.”

”Lisäksi Valtterilta puuttuu erittäin tärkeä palanen F1-neuvottelupöydässä. Hän neuvottelee itse sopimuksiaan. Monilla muilla kuskeilla on aina kisapaikalla manageri mainostamassa heitä ja supisemassa kivoja tallipäällikköjen korviin suojattinsa puolesta. He pitävät myös kuskiensa osaamista esillä kaikissa F1-kissanristiäisissä.”

”Valtteri tuskin ehtii ajotöidensä lomassa juoksemaan alvariinsa eri tallipäälliköiden pakeilla tai kehuskelemaan itseään kisaviikonloppujen aikana eri kekkereillä. Managerit ovat ikiliikkujia ja aina oikeassa paikassa, joten sellaisen puute voi jopa koitua kohtaloksi.”

Mustakari näkee, että Bottaksen ura formula ykkösissä voi silti jatkua, vaikka Sauber-paikka lähtisikin alta.

”Valtterilta löytyy kokemusta ja myös hänen ajotaitonsa ovat kiistattomat, vaikka vauhti olekaan ollut toivottua tällä kaudella. En olisi siksi yllättänyt, että Valtterin ura jatkuisi formula ykkösissä myös ensi kauden jälkeen.”

”Jos nyt pitää heittää jonkun potentiaalisen tallin nimi pöytään, sanoisin, että Valtteri voi hyvinkin palata Williamsille. Se ei ole enää mikään surkimustalli, kuten tämän kauden lupaavat tulokset ovat osoittaneet. ”

”Monet tallit tulevat varmasti harkitsemaan myös Zhoun palkkaamista. Hän on tämän kauden rookie-kuljettajiin verrattuna kovaa luokkaa ja lisäksi hänellä on iso summa rahaa takana. Myös kiinalaisuus on lajin parissa myös jonkinmoinen meriitti.”

Bottas on ollut ainoa suomalaiskuski F1-sarjassa sen jälkeen, kun Kimi Räikkönen lopetti pitkän ajouransa 2021. Jos Bottas ei saa ensi kauden jälkeen ajopaikkaa, formula ykkösissä joudutaan kisaamaan pitkästä aikaa ilman suomalaiskuljettajaa.

”Formula ykkösiin on erittäin kova tunku. Kontakteja ja rahaa tarvitaan kasapäin, jotta ovi kuninkuusluokkaan aukeaa edes kerran. Moni lahjakas suomalaiskuski on parin viimeisen vuoden sisään joutunut päästämään irti F1-unelmastaan juuri näistä syistä.”

”Seuraavaksi formula ykkösiin on tyrkyllä Ferrarin nuorten kuljettajien ohjelmassa ajava Tuukka Taponen, joka onnistui juuri päättyneellä ensimmäisellä F4-kaudellaan varsin hyvin. Tällä viikolla 17 täyttänyt kuskilupaus voi onnistua tulevaisuudessa, mutta juuri nyt kuninkuusluokka on silti vielä kaukainen unelma.”

”Se, että piskuisesta Suomesta on tullut paljon nuoria ja taitavia F1-kuskeja läpi vuosien, on iso ihme. Esimerkiksi Saksankin F1-ajamiset ovat jo pitkään olleet kokeneempien kuskien varassa.”