Yllättäjän käsi oli jo katsottu – Kroatialle ansaitusti pronssia

Mislav Orsicin kelpasi tuulettaa pronssipelin voittomaaliaan.

Jalkapallon MM2022

Yllättäjän käsi oli jo katsottu – Kroatialle ansaitusti pronssia

Joel Perovuo piti lauantain pronssiottelua kelpo lämmittelynä sunnuntain loppuhuipennukselle, vaikka näkikin sen epätyypillisen tylsänä pronssitaistona.

Joel Perovuo
TEKSTI Joel Perovuo
JULKAISTU 17.12.2022

Kroatia marssi ansaittuun pronssiin.

Marokko jaksoi loppuun saakka, mutta varsinkin ensimmäisellä puoliajalla esiintynyt turnausväsymys, joka purkautui kiukutteluna ja muuna oman joukkueen edunvastaisena toimintana loi pohjat sille totuudelle, että ottelussa oli vain yksi lopputulema.

Perinteisesti pronssiottelut ovat olleet aina avointa peliä ja arvostus ottelua kohtaan on vaihdellut suuresti. Nyt nähtiin kuitenkin kaksi joukkuetta, jotka väänsivät loppuun saakka MM-pronssista.

Marokko ei kuitenkaan pystynyt pitämään kiinni turnauksessa nähdystä kurinalaisuudesta, vaan se ajautui liikaa ”avoimeen sotaan” Kroatian kanssa, joka pääsi juoksuttamaan Marokkoa. Kroatia onnistui Portugalia paremmin pallollisessa pelissään ja ei aiheuttanut itselleen turhia ongelmia.

Kroatia pystyi laadukkaaseen suoritukseen ilman joukkueen avainpelaajaa Marcelo Brozovicia ja on sanottava, että Luka Modricin fyysinen suorituskyky tuon ikäisenä on vaikuttava.

MM-kilpailuissa on nähty monia vaiherikkaita otteluita, mutta pronssiottelu oli jopa epätyypillisesti tylsä. Kroatialla oli ottelu hallussa Marokon kovasta taistelusta huolimatta ja kisojen suurimman yllättäjän käsi katsottiin loppuun jo Ranskaa vastaan. Espanja ja Portugali voivat edelleen katsoa peiliin, vaikka Marokko onkin ansainnut menestyksensä.

Olen tolkuttanut monesti erikoistilanteiden merkitystä jalkapallossa ja tämä ottelu tarjosi siihen myös hyvän oppitunnin. Kroatia rankaisi Marokkoa heikosti puolustetusta sivuvaparista ja toisaalta Marokko Kroatiaa heikosta sivuvaparista, jossa ainoastaan ottelun voittomaalin tehnyt Mislav Orsic hiukan nukkui, eikä tiputtanut muun joukkueen mukana.

Orsic sen sijaan opetti monia yhden kosketuksen viimeistelyllään tuodessaan maalillaan pronssin Kroatiaan. Tuleville jalkapalloilijoille: viimeistele boksissa yhdellä kosketuksella aina, kun mahdollista.

Ilta oli hyvä lämmittely huomiselle finaalille. Toivon mukaan maailmanmestaruutta ei jaeta sairauksien kourissa olevan heikentyneen Ranskan takia Argentiinalle, vaan näemme kisojen hengen mukaisen hienon ottelun kullasta.