Valtteri Bottaksen menestys suosikkiradalla Japanissa on kuppaisen mutterin varassa

Valtteri Bottas tavoittelee Japanin GP:n aika-ajoissa lauantaina paikkaa vähintään Q2:ssa.

Formula 1

Valtteri Bottaksen menestys suosikkiradalla Japanissa on kuppaisen mutterin varassa

Valtteri Bottas taistelee Japanin GP:ssä tutun mutteriongelman kanssa. Ongelmaa ei ole vielä ratkaistu.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 5.4.2024 | KUVAT Sauber Group Media

Valtteri Bottas ajaa Japanissa jälleen yhdellä suosikkiradoistaan.

Suomalaiskuski voitti Japanin GP:n Mercedeksellä 2019 ja sillä kaudella tuli kolme muutakin GP-voittoa. Nyt Japanin kisa ajetaan syksyn sijaan epävakaisessa kevätsäässä ja Bottaksen omakin tilanne on varsin kaukana viiden vuoden takaisesta.

”Toivottavasti Sauber on pystynyt pitämään matkassa kaikki hyvät asiat alkukaudelta, vaikka ne heikot puolet ovatkin nyt korostuneet ja eniten mielen päällä”, F1-asiantuntija Erkki Mustakari pohtii.

”Tallilta vaaditaan tällä hetkellä kovaa kanttia painaa tämän harmaan ajan läpi. Päivityksiä on tullut, mutta kaikkein tärkeintä olisi löytää oikea marssitahti varikkostopeille, ettei kuskien onnistumiset hyydy enää niihin, kuten alkukaudella on useasti käynyt. Renkaiden mutterien perässä on stoppien aikana juostu nyt tarpeeksi ja Australiassa siitä tuli jo sakotkin.”

Sauber-pomo Alessandro Alunni Bravi ei kuitenkaan lupaa suurta muutosta asiaan ennen Kiinan kisaa kuun loppupuolella. Bottas sai tallilta anteeksipyyntöjä Australian massiivisen mokan jälkeen, mutta se oli laiha lohtu, kun varmat MM-pisteet jäivät keräämättä.

”Varikkopysähdysten epäonnistumisissa ovat kyseessä juuri nuo mutteriongelmat, joita Hinvilissä yritetään kuulemma kuumeisesti selvitellä. Sataprossasta ratkaisua heillä ei kuitenkaan vielä tähän kisaan mennessä asiaan ole.”

”Bottas itse toivoi varikkokäynneille varmaa työskentelyä, vaikka stopin aika ei nopein olisikaan.”

Bottas hakee lauantaiaamuna aika-ajossa jälleen paikkaa vähintään toiselle jaksolle. Tähänastiset lähtöruudut ovat olleet 16, 16 ja 13.

”Japani on todella vaativa rata ja nopea haasteellisine kanttareineen. Näin ollen se ei ole varsinaisesti Sauberin menolle paras mahdollinen. Mutta uskoisin, että aika-ajossa Bottas voisi onnistuessaan hätyytellä jopa Q3-paikkaa, niin kova luu hän suosikkiradallaan voi olla ja myös tuntee tämän radan metkut. Toisessa treenissä iski jo sade, mutta ensimmäisessä sessiossa oli lupaavia aihioita.”

”Huipputulos aika-ajossa saattaisi tosin vaatia hieman epäonnea muilta. Pääasiassa homma on kuitenkin kaikilla pitkälti kiinni onnistuneista säädöistä, vaihtelevan sään metkuista ja tiimityön sujuvuudesta”, Mustakari aprikoi.