Manse haastaa Vimpelin talven aikana TalviSuperpesiksessä – ja siirtomarkkinoilla

Uraansa jatkava Janne Mäkelä on tulevalla kaudella Vimpelin kapteeni.

Pesäpallo

Manse haastaa Vimpelin talven aikana TalviSuperpesiksessä – ja siirtomarkkinoilla

Vimpeli lähtee lauantaina alkavaan TalviSuperiin Pekka Arffmanin papereissa odotetusti yhtenä suurimmista ennakkosuosikeista.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 13.12.2023 | KUVAT Antti Haapasalo

Miesten TalviSuperpesis alkaa lauantaina Mansen ja Vimpelin välisellä ottelulla. Pekka, otetaan ensin kiinni Vimpeliin. Miltä Vimpelin tilanne näyttää nyt, kun sen tulevan kauden paketti on viimeinkin valmis?

Vimpelin tilanne on ensi kauden osalta vakaa. Se voitti toissa kaudella Suomen mestaruuden ja päättyneellä kaudella Vimpeli pelasi finaalissa, eikä joukkue ole pelaajien osalta juurikaan toissa ja viime kaudesta muuttunut. Kaikki samat runkopelaajat jatkavat, kun nyt on saatu varmuus myös kapteeniksi valitun Janne Mäkelän jatkamisesta.

Todennäköisesti kokoonpano elää hieman TalviSuperpesiksessä, sillä vaikka Vimpeli tähtääkin tosissaan neljän joukkueen lopputurnaukseen, yksittäisistä otteluista voi olla sivussa 1-2 pelaajaa muidenkin syiden vuoksi kuin vain loukkaantumisten takia.

Vimpeli tuskin peluuttaa kuitenkaan suurta määrää uusia kasvoja TalviSuperissa. Lauri Vihriälä saa varmasti peliaikaa, kuten hän sai jo kesälläkin. Muista haastajista lähimpänä pelipaikkaa ja peliaikaa ovat Kortehiston veljekset Atte ja Veeti.

Suurin mielenkiinto kohdistuu luonnollisesti uuteen pelinjohtajaan Petri Pulliaiseen. En kuitenkaan usko, että senkään suhteen luvassa on sen suurempaa draamaa.

Pulliainen on kokenut pelinjohtaja, joka kyllä tietää, miten pesäpalloa pelataan. On mielenkiintoista nähdä, millaiset tehot yllätyksellisenä ja rohkeana pelinjohtajana tunnettu Pulliainen repii irti Vimpelin tähtimiehistöstä.

Vimpelin joukkue on kokenut ja vaikka joukkueessa onkin muutama nuorempi pelaaja, lähes kaikilla pelaajilla on pohjalla vimpeliläinen pesäpallokasvatus. Tämä helpottaa myös Pulliaisen työtä, sillä nyt hänellä on käsissään taidollisesti, taktisesti ja pelillisesti sellainen huippujoukkue, jollaista hänellä ei aiemmin ole ollut.

Eli nostat Vimpelin yhdeksi TalviSuperin voittajasuosikeista?

Ilman muuta. Yksi avainkysymys TalviSuperissa on se, miten tosissaan eri joukkueet ottavat uuden sarjan: Lähdetäänkö menestystä hakemaan tosissaan vai onko pääpaino enemmän harjoittelussa ja valmistautumista ensi kesään?

Vimpeli kuuluu niihin joukkueisiin, jotka ottavat TalviSuperin enemmän tosissaan, vaikka toki heilläkin kysymys on samalla valmistautumisesta tulevaan kauteen.

Vimpelillä aikataulua raamittavat huhtikuun ensimmäisenä viikonloppuna Joensuussa pelattava TalviSuperin lopputurnaus ja huhtikuun viimeisenä viikonloppuna pelattava Fuengirolan sarja-avaus Joensuuta vastaan. Siitä on kaksi viikkoa äitienpäivän ympärillä alkavaan varsinaiseen sarja-avaukseen.

Vimpeli on voittanut kahdella edellisellä kaudella Superin runkosarjan kesällä ja varmasti se on myös heidän välitavoitteensa myös ensi kaudella ennen syksyä ja taistelua Suomen mestaruudesta.

TalviSuperissa Vimpelin osalta tilanne on se, että sen lohkossa on kolme kärkijoukkuetta, Manse, Hyvinkää ja Kouvola, sekä kolme ennakolta heikompaa joukkuetta, Hamina, Seinäjoki ja Alajärvi. Toissa keväänä Vimpeli putosi ulos hallifinaaleista hävittyään yhden ottelun (JymyJusseille), mutta kuuden peli sarjassa samanlainen ”vahinko” ei ole mahdollinen.

Pidän siksi Vimpeliä ilman muuta oman lohkonsa suurimpana ennakkosuosikkina yhdessä Mansen kanssa.

Tänä syksynä on puhuttu paljon jo vuodesta 2025 ja jopa sen jälkeisistä vuosista. Miltä Vimpelin tilanne näyttää hieman pidemmässä kaaressa?

Vimpelin tulevaisuus näyttää turvatulta, sillä Vimpelistä ei kovin herkästi siirrytä muualle.

Janne Mäkelä täyttää tässä kuussa 42 vuotta ja viimeinen kuulutus tulee väistämättä vastaan jossain vaiheessa. Mäkelän mahdollinen lopettaminen ei välttämättä olisi mitenkään dramaattinen asia, sillä Matias Rinta-aho olisi valmis korvaaja hänelle lyöjäjokerina, jos niin halutaan.

Vimpelissä käydään jo nyt neuvotteluja jatkosopimuksista koskien kausia 2025 ja 2026, sillä tuttuun tapaansa Manse on lähestynyt Vimpelin nuoria ja lahjakkaimpia pelaajia, ja kuten Perttu Ruuskan kohdalla nähtiin, Mansen vetovoimaa on vaikea vastustaa, kun eteen lyödä tarpeeksi iso summa rahaa.

Manse haastaa nytkin Vimpelin siirtomarkkinoilla ja on mielenkiintoista nähdä, millaisia sopimusuutisia Vimpelistä talven aikana tulee.

Jukka-Pekka Vainionpäällä, Teemu Kinnusella, Aleksi Lassilalla ja Jere Saukolla on sopimukset voimassa kauteen 2025 asti, mutta muilla pelaajilla sopimukset päättyvät ensi kauden jälkeen. Vaikka Manse onkin tosissaan liikkeellä, todennäköisin skenaario on kuitenkin edelleen se, että kaikki avainpelaajat jatkavat Vimpelissä myös ensi kauden jälkeen.

Mäkelä on tapaus erikseen, mutta ei hänkään missään muualla pelaa kuin Vimpelissä.