Kari Jalonen on poikkeuksellinen suomalainen valmentaja ja valmis räjäyttämään MM-pankin

Hampton RoadJääkiekkoJääkiekon MM2022

Kari Jalonen on poikkeuksellinen suomalainen valmentaja ja valmis räjäyttämään MM-pankin

Kari Jalonen menestyy sarjassa kuin sarjassa, maassa kuin maassa ja joukkueessa kuin joukkueessa. Ja nyt hänen pitäisi menestyä Tshekin päävalmentajana Suomen MM-kisoissa.

Samuel Savolainen
TEKSTI Samuel Savolainen
@SSavolainen1
JULKAISTU 12.5.2022 | KUVAT All Over Press

Suomen jääkiekkohistoria tuntee useita eturivin valmentajia, jotka ovat menestyneet joko Liigassa, Sveitsissä tai maajoukkueessa. Mutta vain yksi on menestynyt näissä kaikissa ja kaupan päälle vielä onnistunut KHL:ssä: Kari Jalonen.

Siitä syystä Jalosta voi nostaa suomalaisen jääkiekkovalmennuksen historiassa perustellusti palkintopallille.

Neljä Liiga-mestaruutta, kaksi Sveitsin mestaruutta, MM-hopea ja KHL-finaalipaikka ovat suorituksia, jotka ovat osoittaneet 62-vuotiaalta Jaloselta poikkeuksellista kykyä menestyä ja voittaa jokaisessa sarjassa, kulttuurissa, ympäristössä ja tasolla, millä hän on valmentanut.

Se tekee hänestä poikkeuksellisen valmentajan suomalaisella jääkiekkokartalla.

Ei siis ole erityisen suuri ihme, että Jalonen sai kunnian tulla valituksi myös Tshekin maajoukkueen päävalmentajaksi ensimmäisenä ulkomaalaisena.

Se kertoo monesta asiasta, mutta myös suunnattomasta arvostuksesta, jota Jalonen nauttii myös Suomen rajojen ulkopuolella.

***

Syystä tai toisesta, kun puhutaan seuraavasta suomalaisesta NHL-päävalmentajasta esiin nousee useimmiten vain Jukka Jalosen ja entisten valmennusuraansa vasta aloittelevien NHL-pelaajien nimet.

Kari Jalonenkin on kuitenkin entinen NHL-pelaaja ja vaikka hänellä on ikää 62 vuotta, se on vain numero, sillä Jalonen on valmentajauransa aallonharjalla. Ja hänen näyttönsä ulkomaisten pelaajien valmentajana ovat suomalaisittain jopa ainutlaatuiset.

Leo Vegas offer: Finland & Slovakia both teams to win their opening matches 13/05/20222 – 1.70!

NHL on kuitenkin oma maailmansa, jossa seurapiiri- ja suhdetoiminta ajaa valitettavasti meriittien ja valmentajascouttaamisen edelle. On surullista, että NHL:n valmentajamarkkinat muistuttavat enemmän missikisoja kuin aitoa huippu-urheilutoimintaa. Tärkeämpää on, miltä asiat näyttävät kuin mitä ne ovat.

Jalonen on myös näyttänyt heti pelkäämättä Tshekin päävalmentajana, että kuka on uusi sheriffi talossa ja on tehnyt asiat tinkimättä lainkaan periaatteistaan.

Tshekissä nousi jo suuri kohu, kun Jalonen jätti valitsematta hurjat 70 pistettä Tshekin Extraliigassa paukuttaneen Filip Chlapikin ulos joukkueesta.
Jo tuo esimerkki osoitti Jalosen johtajuutta. Hän on valmis vaikeampiinkin päätöksiin joukkueen edun nimissä ja sen, että Jalonen ei ole saapunut tekemään päätöksiä julkisuusbarometrin kautta ja miellyttämään ketään tai valitsemaan tähdistöjoukkuetta.

Kuinkahan moni NHL:ää kyttäävä ex-pelaaja, mutta vielä noviisivalmentaja olisi uskaltanut tehdä samoin?
***

Jalosella on edessään Tshekin kanssa kova haaste.

Oli aika, jolloin Tshekki oli jääkiekon ehdoton suurmaa ja vielä kovemmassa asemassa, jossa Suomi oikeastaan nyt on kansainvälisiin turnauksiin lähtiessä on.
Vuosien 1996-2010 välissä Tshekki voitti peräti kuusi MM-kultaa ja lisäksi olympiakultaa erittäin kovatasoisessa Naganon olympiaturnauksessa.

Sen jälkeen Tshekki on voittanut vain kaksi pronssia vuosina 2011, 2012. Viimeisen kymmenen vuoden aikana maa on siis jäänyt täysin vaille mitaleita. Entinen suurmaa on pudonnut pahasti kyydistä.

Siihen voi nyt hyvin olla tulossa muutos. Ja sille suurin syy voi olla Kari Jalonen.

Jalonen on nimittäin hämmästyttävän nopeasti saanut Tshekin pelaamaan hyvin tutun näköistä yhteistyön jääkiekkoa. Yksilövetoisesti vuosien varrella pelannut maajoukkue on yhtäkkiä muuntautunut tiiviiksi joukkueeksi, joka puolustaa uhrautuen ja pitää vastustajat tiiviillä ja kurinalaisella puolustuspelillä vastustajan maalipaikat erittäin vähissä. Lisäksi joukkue pelaa lyhysyöttöpeliä kiekotellen ja organisoi hyökkäyspelinsä tällä hetkellä paremmin kuin jopa Leijonat turnausta edeltäviin näyttöihin peilattuna.

Tulokset puhuvat puolestaan. Jos Leijonien kurssi oli kenraaliharjoitusturnauksessa kateissa, Tshekki on voittanut kaikki viisi viimeistä EHT-otteluaan maalierolla 21-6.

Myrskyvaroitus on siis jo annettu. Jalonen on nostanut Tshekin vuosien korpivaelluksen jälkeen jopa yhdeksi suurimmista maailmanmestarikandidaateista.

***

Samaan aikaan, kun Jukka Jalosen johdolla Suomi on noussut kansainvälisten arvoturnausten kestoennakkosuosikiksi ja sivistynyt Toni Söderholm luotsaa Saksan maajoukkuetta, voi tämän lisäksi vielä Kari Jalonen räjäyttää pankin MM-kisoissa ennemmin tai myöhemmin. Jos niin käy, suomalaisen jääkiekkovalmentajan kurssi voi nousta uusiin ulottuvuuksiin.

Mihin se voi johtaa?

Uusiin NHL-valmentajiin, vai edelleen siihen, että yhä useampi huippumaa kääntyy suomalaisen valmennusosaamisen puoleen? Vaikka Ruotsilla on oma vahva identiteettinsä, olisiko mahdotonta, että Ruotsi etsisi omaa ”Curreaan” Suomesta kuin Suomi haki Ruotsista 90-luvun alussa.

Kaikki tämä olisi tietysti hieno asia suomalaisille valmentajille, mutta myös tekijä, joka kasvattaisi myös vaatimusta löytää lisää kilpailuetuja Leijonien valmennuksen puolella.

Kari Jalosen Tshekki voi antaa siitä jo alkavissa MM-kisoissa yhden painavan esimerkin.

Kari Jalonen

Kari Jalosen pelipaita näissä kisoissa on punainen.