Valtteri Bottas turasi oman aika-ajonsa, mutta päivän Puupää-palkinto meni Monacoon

Valtteri Bottas mittaili tarkkaan Spielbergin radan ääriviivat tarkasti sprintin aika-ajoissa.

Formula 1

Valtteri Bottas turasi oman aika-ajonsa, mutta päivän Puupää-palkinto meni Monacoon

Valtteri Bottaksen aika-ajo ei mennyt radalle menon suhteen nappiin, mutta vielä pahemmin kosahti Charles Leclercin aika-ajo.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 28.6.2024 | KUVAT All Over Press

ElmoTV:n F1-asiantntija Erkki Mustakari ei säästellyt sanojaan arvioidessaan Itävallan GP:n sprintin aika-ajoja. Mustakarin mukaan meno oli nyt pahimmillaan niin puupäistä, että siinä vain säleet lentelivät.

”Päivän Puupää-palkinto menee ilman muuta Ferrarille ja Charles Leclercille, jotka lähtivät radalla aika-ajojen kolmannessa osiossa niin myöhään, ettei hän ehtinyt ajaa enää nopeaa vetoaan. Formula ykkösissä on toki paljon sellaista tekniikkaa, jota on vaikea ymmärtää – mutta kellon seuraaminen ei ole rakettitiedettä. Siksi Leclercin virhe oli käsittämätön”, Mustakari sanoo.

”Ymmärrän toki, että kuljettajat haluavat odottaa mahdollisimman pitkään radalle lähtöä ja hakea sitä kautta marginaaleja, josko rata paranisi. Paraniko se kuitenkaan niin paljon perjantaina, että niitä sekunnin sadasosia kannatti jäädä odottamaan tällaisen riskin kustannuksella? Nyt ei ainakaan kannattanut.”

Myöskään Sauberin ja Valtterin Bottaksen taktiikka ei saanut Mustakarilta ruusupakettia.

”Valtterin kohdalla oli vaikea ymmärtää sitä, miksi hän ei ampunut heti tyhjälle radalle, jossa olisi ollut tilaa ajaa maksimikierros. Nyt hän lähti samaan aikaan muiden kanssa ja kait se oli jokaiselle selvää, että silloin näin kapealla radalla tulee väkisin ruuhkia eikä puhtaasta kierroksesta voi edes unelmoida.”

”Oikean ajoituksen tärkeys korostuu erityisesti sprintin aika-ajoissa. Nyt homma meni Sauberilta ja Valtterilta vihkoon – kuten se meni toki Leclerciltä ja esimerkiksi Haasin Nico Hülkenbergiltäkin. Kevin Magnussenin hyvä vauhti (11:s) oli merkki siitä, että Hülknberg olisi ajanut ilman muuta ykkösosioon, jos hänkään ei olisi hölmöillyt ajoituksen kanssa.”

”Valtterin vauhdissa oli vapaiden harjoitusten perusteella lupaavia signaaleita, mutta toiveet kakkososioon pääsystä haihtuivat ilmaan. Spielbergin rata on sellainen, että siellä ei kovin paljon ohitella. Kakkosmutkan jälkeen tulee paras sauma, mutta riskinä on, että emme näe sprintin aikana juurikaan ohituksia, vaan maaliin tullaan pitkälti siinä järjestyksessä, jossa ollaan ensimmäisen kierroksen jälkeen”, Mustakari ennakoi.

Spirtin aika-ajojen nopein oli tuttuun tapaan Red Bullin Max Verstappen ennen McLarenin Lando Norrisia ja Oscar Piastria. Bottas oli aika-ajojen 18:s ja hänen tallitoverinsa Guanyu Zhou koko porukan hitain.