Valtteri Bottas lähestyy kauden kriittisintä vaihetta – nyt ei ole varaa munia

Missä Valtteri Bottas ajaa ensi kaudella ja millä - F1-autolla vai polkupyörällä?

Formula 1

Valtteri Bottas lähestyy kauden kriittisintä vaihetta – nyt ei ole varaa munia

Valtteri Bottaksen ja muiden tallipaikkaa saalistavien kuljettajien kannalta edessä on kriittiset kolme kisaa.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 3.7.2024 | KUVAT Sauber Group Media

Kolme seuraavaa F1-kisaa ovat ElmoTV:n F1-asiantuntija Erkki Mustakarin mukaan kriittisiä kisoja ilman tallipaikkaa ensi kaudeksi olevien kuljettajien kannalta.

”Tallit ovat toki käyneet neuvotteluja ja kartoittaneet kuskivaihtoehtoja jo pitkään, mutta nyt lähestytään kriittisiä aikoja. Tallipäälliköt ovat perinteisesti pohtineet vaihtoehtoja ja tehneet siirtonsa kesätauon aikana, ja nyt tuo kesätauko on kolmen kisan päässä”, Mustakari toteaa.

”Niiden kuskien näyttöpaineet kasvavat nyt merkittävästi, joiden jatko on yhä epäselvää tai penkki muuten heiluu. Näihin kuljettajiin kuuluvat muun muassa Valtteri Bottas ja Daniel Ricciardo. Vaikka kysymys onkin isosta kuvasta, nyt ei kannata munia tai tunaroida.”

”Seuraavat kolme kisaa ajetaan sopivalla tavalla erilaisilla radoilla, mikä nostaa esille jyvät akanoista. Ensin vuorossa on tulevan viikonlopun supernopea rata Silverstonessa, sitten on hidas ja syherö Unkarin rata ja lopuksi juuri ennen kesälomaa superhaasteellinen Belgian Spa, joka erottelee kaikista kovimmalla kädellä pojat miehistä”, Mustakari sanoo.

Mustakari uskoo, että viimeisten kuljettajapaikkojen jakoa sotkee ennen kaikkea Mercedes, joka ei ole vielä täyttänyt ensi kaudeksi Ferrarille siirtyvän Lewis Hamiltonin paikkaa. Tallipäällikkö Toto Wolff on sanonut, että Mercedes voi odottaa marraskuulle tai jopa vuoden loppuun ennen kuin tekee ratkaisunsa.

”Monet epäilivät, josko Max Verstappen olisi sittenkin halunnut kiskaista itsensä irti  kiistojen repimästä Red Bullista jo tämän kauden jälkeen ja siirtyä Mercedekselle. Red Bullin ilmoitettua Verstappenin sitoutuneen myös ensi kauteen, siellä olisi paikka vapaana, mutta onko se vain yhden kauden mittainen paikka, kuten nyt näyttäisi.”

”Tällainen vuoden pesti ei välttämättä kiinnosta Bottasta tai esimerkiksi Carlos Sainzia, vaikka Mercedes pystyisikin tarjoamaan paremman auton kuin pikkutallit. Se tekee  valinnan Bottaksen ja Sainzin kaltaisten kuljettajien kannalta vaikeaksi. Toisaalta myöskään Mercedes ei tunnu helpottavan tilannetta, jos se sanoo olevansa valmis odottamaan paikan täyttämistä vaikka ensi vuoden puolelle.”

”Viimeksihän Bottaksen kohdalla Mercedekselle siirtyminen venyi myös vuodenvaihteen yli, mutta silloin tilanne oli erilainen. Valtteri oli ajanut Williamsilla jo neljä kautta ja hänellä oli sopimus myös seuraavasta kaudesta. Nico Rosbergin lopetettua yllättäen Mercedes osti Valtterin Williamsilta ulos.”

Mustakarin mukaan Mercedeksen päätös venyttää kuljettajavalintaansa ei olisi uutta ja ihmeellistä lajin historiassa.

”Ratkaisut ovat ennenkin venyneet pitkälle, myös kuljettajilla. Vuonna 1993 Ayrton Senna teki päätöksensä vain muutama viikko ennen kauden alkua. Aika oli tuolloin tosin aika toisenlainen, mutta se sääntö pitää vieläkin, että jos tallipäälliköt tietävät mitä ovat saamassa, silloin sopimuspaperin allekirjoitus voi odottaa vähän kauemminkin.”

Bottasta on viety viimeisten viikkojen aikana useampaan talliin. Uusimpien uutisten mukaan Williams olisi kallistumassa Bottaksen valintaan ensi kaudeksi.

”Tässä on tullut niin monta käännettä ja koukeroa, että parempi vain odottaa. Onneksi tilanne näyttää Valtterin kannalta siinä mielessä hyvältä, että hänellä näyttäisi edelleenkin olevan ovia auki, vaikka Sauberin taival onkin tällä kaudella ollut melkoista körötttelyä”, Mustakari sanoo.