Formula 1

Valtteri Bottas on ajautumassa samaan koriin Sergio ”Potkut uhkaa” Perezin kanssa

ElmoTV:n F1-asiantuntija on Meksikon pettymysten jälkeen entistäkin huolestuneempi Valtteri Bottaksen tilanteesta.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 31.10.2023 | KUVAT Alfa Romeo Media

Valtteri Bottas on ajautumassa samalle kurssille Red Bullin Sergio Perezin kanssa, varoittaa ElmoTV:n asiantuntija Erkki Mustakari.

Bottaksella ja Perezillä on molemmilla sopimus ensi kaudesta, mutta varsinkin Perezin päällä on jo pitkään ollut potku-uhka kesken sopimuskauden. Myös Bottaksen sopimus Sauber-Alfa Romeon kanssa voidaan Mustakarin mukaan purkaa aiemmin, jos suomalaisen esitykset eivät nopeasti parane.

”Valtterilla on sopimus ensi kaudesta, mutta mikään ei formula ykkösissä ole varmaa. Valitettavasti Valtteri alkaa olla samassa korissa Perezin kanssa. Perezille voi tulla potkut kesken sopimuskauden ja sama vaara on myös Valtterilla. Molemmat ovat takoneet selvästi odotuksia heikompia suorituksia, ja vaikka Red Bullilla odotukset ovat eri luokkaa kuin Alfa Romeolla, potkut voivat tulla heikommastakin tallista.”

Bottas aloitti Meksikon kisaviikonlopun lupaavasti, mutta itse kisa oli suuri pettymys. Yhdeksännestä ruudusta lähtenyt suomalainen menetti heti startissa kolme paikkaa ja tuli lopulta maaliin toiseksi viimeisenä kuljettajana. Kaiken kukkuraksi Bottas tuomittiin syylliseksi kolariin Aston Martinin Lance Strollin kanssa.

”Yksi huolestuttavimmista huomioista Meksikon GP:ssä oli Valtterin kannalta se, että tallikaveri Zhou Guanyu kurvaili häntä edellä kisan aikana. Kiinalaista pidetään kuitenkin maksukuljettajana ja nyt hän on lyömässä kokeneen ja osaavan suomalaispilotin. Se on on paha merkki Valtterin kannalta”, Mustakari pauhaa.

Mustakari toivoo Bottakselle loppukaudella vahvaa menestystä, jotta neuvottelut F1-jatkolle sujuisivat tulevaisuudessa edes jollakin tavalla.

”Olisi hienoa, että formula ykkösissä olisi suomalaiskuljettaja myös ensi kauden jälkeen, mutta Valtterilla pitää ensi kesänä olla sana erityisen hyvin hallussa, kun hän yrittää kosiskella ajopaikkoja. Näillä näytöillä tallipaikka kaudeksi 2025 olisi kiven alla.”

Tilannetta kiristää se, että AlphaTauri pudotti Meksikossa Alfa Romeon valmistajien MM-sarjassa toiseksi viimeiseksi. Alfa Romeon takana on enää vain Haas, joka sekin on vain neljän pisteen päässä Alfa Romeosta.

Daniel Ricciardon myrskyvaroitus Meksikossa oli erityistä myrkkyä Valtterille. Ricciardo oli maalissa seitsemäs ja antoi jo aika-ajoissakin vahvan näytön hyydyksissä olleiden ajotaitojensa heräämisestä. Ricciardon keräämät pisteet pudottivat Alfa Romeon toiseksi viimeiseksi valmistajien sarjassa. Jos AlphaTauri pitää Alfa Romeon takanaan valmistajien MM-sarjassa, se on Sauberin kannalta kallis takaisku”, Mustakari sanoo