Kimin maailmanmestaruudessa oli tsägää, mutta se kuuluu formula ykkösiin

Kimi juhli maailmanmestaruutta yhdessä Ferrarin tallipäällikön Jean Todtin kanssa kauden päätöskisassa, Brasilian GP:ssä 2007.

Muu urheilu

Kimin maailmanmestaruudessa oli tsägää, mutta se kuuluu formula ykkösiin

Kimi Räikkösen MM-taistelu vuonna 2007 näytti jo hävityltä, kunnes kaikki muuttui kahden viimeisen kisan aikana, muistelee Erkki Mustakari.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 9.12.2021

Kun Kimi Räikkönen pääsi toisella F1-kaudellaan McLarenin sarviin, maailma huomasi nopeasti suomalaisen poikkeukselliset kyvyt. Räikkönen ajoi yhteensä viisi kautta McLarenilla. Hyviä sijoituksia tuli ja toiveet olivat jokaisen kauden alussa korkealla, mutta McLaren ei koskaan pystynyt antamaan suomalaiselle hurjapäälle sellaista, ja varsinkaan niin kestävää autoa, jolla mestaruus olisi voitettu. Mestaruuspystiin saivat nimensä näinä vuosina Michael Schumacher ja Fernando Alonso. Räikkönen oli silti haastanut tiukasti heidät molemmat.

Hamilton vai Verstappen? Expektiltä täysi kattaus Abu Dhabiin ja MM-taisteluun.

Eddie Jordan sanoi joskus takavuosina, että kaikkien tallipäälliköiden unelma oli löytää uusi Michael Schumacher. Jokaista nuorta kuljettajaa, joka kehiin tuli, seurattiin tarkasti suurennuslasilla. Ja aina toivottiin, josko tässä olisi uusi Schumacher. Ron Dennis uskoi Räikkösen olevan sellainen, eikä hän niin väärässä ollut”, ex-F1-toimittaja Erkki Mustakari toteaa.

Kauden 2006 päätteeksi legendaarinen Schumacher ilmoitti uransa päättymisestä. Ison ikonin seuraajaksi valittiin Räikkönen. Siirto Ferrarille oli unelmien täyttymys. Nyt alla oli vihdoin voittaja-auto.

McLarenille kiinnitettiin Räikkösen paikalle samaan aikaan uusi brittilahjakkuus Lewis Hamilton. Tämä kaksikko taisteli jatkossa kiivaasti mestaruuksista. Silti kausi 2007 oli vihdoin Räikkösen.

”Ei se Kimin maailmanmestaruus niin varmaa ollut. Kimi oli kahteen viimeiseen kisaan mentäessä 17 pinnaa Hamiltoniin nähden takamatkalla. Kiinassa Hamilton ajoi sateen uhatessa kuivankelinrenkaansa Ron Dennisin käskystä niin loppuun, että pyörähti hiekalle juuri ennen varikkopysähdystä, eikä päässyt enää jatkamaan. Kimi voitti kilpailun ja poimi tärkeät pisteet.”

Mestaruus ratkaistiin kauden päätöskisassa Brasiliassa. Siellä Hamilton kohtasi vaihdelaatikko-ongelmia ja oli niiden vuoksi lopputuloksissa vasta seitsemäs. Räikkönen voitti kisan ja voitti mestaruuden yhden pisteen erolla ennen Hamiltonia.

”Oli siis oikeastaan oikein kunnon tsägä, että Räikkönen voitti vuoden 2007 mestaruuden. Mutta sellaista tapahtuu formula ykkösissä ja pitää myös muistaa, että Kimi kuitenkin oli todella lähellä mestaruutta jo 2003 ja 2005.”

Ralliauton rattiin

Kun Ferrari syksyllä 2009 ilmoitti, että Räikkönen ei enää jatka tallin palveluksessa, päätti Räikkönen siirtyä ralliauton rattiin. WCR-debyyttinsä hän ajoi Jyväskylässä loppukesällä 2009. Kisa päättyi ulosajoon. Seuraavat kaksi kautta Räikkönen ajoi rallia. Molempina kausina hän päätyi sarjassa sijalle 10.

”Rallipiireistä olen kuullut, että Räikkösellä oli edellytykset tulla oikein hyväksi rallikuskiksi. Hänellä oli kuitenkin yksi merkittävä ongelma, hän ei oikein osannut luottaa kartanlukijaan, mikä on rallin tärkeimpiä asioita. Erikoiskokeilla, jotka hän tunsi hyvin, hän oli tosi nopea, mutta niillä pätkillä, joissa piti kuunnella tarkasti kartanlukijaa, Kimi ei onnistunut samalla lailla”, Mustakari miettii.

Kahden kauden jälkeen Räikkönen palasi Formula ykkösiin. Tällä kertaa Lotus-kuljettajana. Kausi sujui hyvin. Hän oli yhteensä seitsemän kertaa podiumilla, mutta vain Abu Dhabissa hän voitti.

”Kimillä on selkeästi lahjakkuutta ajamiseen kaikella, missä on moottori, mutta Kimi on kuitenkin formulamies. Siinä hän on parhaimmillaan”, Mustakari painottaa.

Erkki Mustakari on myös itse suomalainen F1-legenda. Hän oli paikan päällä seuraamassa peräti 415 GP-kisaa ennen jäämistään eläkkeelle 2013.