F1-kauden suurimman sensaation takana ei ole mitään mystistä taikatemppua

Fernando Alonso on tuonut Aston Martininsa tällä kaudella jokaisessa kisassa maaliin kolmantena.

Formula 1

F1-kauden suurimman sensaation takana ei ole mitään mystistä taikatemppua

Kauden suurimmasta yllätystallista formula ykkösissä ei tarvitse edes äänestää. Erkki Mustakari purkaa, mistä Aston Martinin upea menestys on tehty.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 4.4.2023 | KUVAT All Over Press

ElmoTV:n F1-asiantuntija Erkki Mustakari haluaisi sysätä jo syrjään Australian GP:n uusintalähdöistä nousseen kohun ja kääntää huomion alkukauden suurimpaan yllätykseen – Aston Martinin loistavaan alkukauteen.

”Ymmärrän toki, että Australian GP:n loppuratkaisut puhuttavat ihmisiä, mutta kyllähän Melbournen kisan kovin juttu löytyy tulosluettelon sijoilta kolme ja neljä. Fernando Alonsolta tiedettiin jo odottaa loistosuoritusta Australiassa, mutta se, että Lance Stroll oli Alonson jälkeen neljäs, oli todella kova temppu”, Mustakari sanoo.

”Yksittäisissä kisoissa ihmeitä ja yllätyksiä voi tapahtua, mutta Alonso on sijoittunut kauden kaikissa kisoissa kolmanneksi ja Aston Martin on valmistajien MM-sarjassa sensaatiomaisesti toisena ennen Mercedestä ja Ferraria, joten kysymys ei ole mistään yhden yön ihmeestä. Aston Martin on ilman muuta alkukauden suurin yllättäjä formula ykkösissä.”

Mustakarin mukaan Aston Martinin loistoesitysten takana ei ole mitään mystistä taikatemppua.

”Kysymys on normaalista F1-tallin kehityskaaresta. Lawrence Stroll osti vuoden 2018 lopulla Force Indian, josta tuli ensi Racing Point ja vuoden 2021 alussa Aston Martin. Talliin saatiin hyvä ja hyvin yhteen töitä tekevä tiimi ja kun tällainen ammattitaitoinen tiimi on saanut tehdä riittävillä resursseilla töitä yhdessä useamman vuoden, lopulta hyvä tekeminen palkitaan”, Mustakari sanoo.

”Niin tapahtui aikoinaan esimerkiksi Ferrarin ja Mercedeksenkin kohdalla. Jean Todtilta ja Ross Brawnilta meni 90-luvulla muutama vuosi, kunnes Ferrari oli valmis voittamaan maailmanmestaruuden ja hallitsemaan F1-ratoja. Mercedeksellä oli sama juttu. Ensin muutama vuosi Brawn GP:n ostamisen jälkeen menestyksellisesti vaatimattomampia vuosia ja sitten täydellistä dominointia hybridimoottoreiden tultua formula ykkösiin.”

”En usko, että Aston Martinista tulisi uutta Ferrarin tai Mercedeksen kaltaista mahtitallia, mutta joka tapauksessa sen tämän kauden erinomaisen menestyksen takana on samanlainen kehityskaari. Menestys ei tule formula ykkösissä sormia napsauttamalla. Tarvitaan useamman vuoden määrätietoinen ja onnistunut kehitystyö ja riittävästi taloudellisia paukkuja. Vasta sen jälkeen tällainen menestys on mahdollista.”

Strollin ihme

Mustakari kehuu vuolaasti Alonsoa, mutta korostaa, että kysymys on ennen muuta auton kehittymisestä.

”Painavin todiste siitä, että auto on erinomainen, on Strollin hyvät esitykset. Kaikki kunnia Strollin kehittymiselle F1-kuskina, mutta hän on ollut mitä suuremmassa määrin tyypillinen maksukuljettaja. Olen myös vakuuttunut, että jos Sebastian Vettel olisi jatkanut tallissa, hän olisi ajanut tämän kauden autolla samanlaisia tuloksia kuin Alonso”, Mustakari sanoo.

Vaikka Aston Martin on aloittanut kautensa vahvasti, Mustakari ei usko tallin pystyvän haastamaan tällä kaudella Red Bullia. Muutenkin pysyminen Mercedeksen ja Ferrarin vauhdissa vaatii maksimaalista onnistumista.

”Red Bullin koko kombo – auto, moottori, aerodynamiikka ja Max – on tällä hetkellä sellainen paketti, että sen etumatkan kiinni kurominen on todella vaikeaa, ellei mahdotonta.”

”On laskettu, että F1-tallit pystyvät kehittämään autonsa vauhtia kauden aikana kaksi sekuntia kierroksella. Jos maali olisikin kahden sekunnin päässä, kaikki olisi silloin Aston Martinille mahdollista, mutta kun se punainen maali liikkuu koko ajan vähintään samaa vauhtia itsekin eteenpäin.”

”Aston Martin kuuluu kuitenkin ilman muuta Red Bullin suurimpiin haastajiin yhdessä Mercedeksen ja Ferrarin kanssa, mutta sen mahdollisuuksia heikentää se, että se käyttää myös Mercedeksen moottoreita.”

”Vaikka moottorit tehdään samalla tehtaalla ja ne tulevat samalta hihnalta, yksikään moottori ei ole identtinen toisen kanssa. Jokainen ymmärtää, että kun moottorit pannaan testipenkkiin ja lähetetään sitten eteenpäin, kaikki parhaat moottorit menevät Mercedekselle ja loput asiakastalleille.

”Kysymys on toki kokonaispaketista, mutta moottoreiden osalta Aston Martin on heikommassa asemassa kuin Mercedes – ja siksi on todennäköistä, että Mercedes on vahvempi haastaja kauden aikana Red Bullille kuin Aston Martin.”

”Ferrarin kanssa kilpailutilanne on erilainen. Ferrarilla on omat haasteensa, joista yksi on se, Ferrari on italialaistalli. Vaikka tallipäällikkönä onkin nyt kovanahkainen Monsieur Vasseur Ranskasta, Ferrarilla reagoidaan asioihin italialaisittain liian tunteenomaisesti. Myös yhtä kovalla tunteella kirjoittava italialainen media vaikuttaa Ferrarin työrauhaan ja ratkaisuihin paljon enemmän kuin mitä mediat vaikuttavat Mercedekseen ja Aston Martiniin.”

”Asetelma on joka tapauksessa se, että Red Bull on kaikkia muita talleja edellä, mutta Red Bullin takana on kolme tallia ja kuusi kuljettajaa, jotka voivat tulla maaliin ainakin tässä vaiheessa kautta missä järjestyksessä tahansa. Ja mikä hienointa, niiden tallien joukossa on myös viime kaudella vielä keskikastin tallina ollut Aston Martin”, Mustakari sanoo.