Veikkausliigan hienoa kärkikamppailua sekoitti pääroolin varastanut erotuomari

Il PinturicchioJalkapalloVeikkausliiga

Joel Perovuo kehuu vahvasti HJK:ta vastaan jopa hallinnutta AC Oulua, mutta lähettää pyyhkeensä ottelun erotuomarille Petri Viljaselle.

Joel Perovuo
TEKSTI Joel Perovuo
JULKAISTU 23.4.2023

AC Oulu pisti HJK:n ahtaalle Veikkausliigan kärkikamppailussa. Jo Liigacupin loppuottelussa nämä joukkueet pelasivat tasaisen kamppailun ja sama jatkui myös sunnuntai-iltana. Monivaiheinen kamppailu päättyi lopulta tasalukemiin 1–1.

Ensimmäinen puoliaika

Kumpikin joukkue pyrki paineistamaan vastustajaansa aktiivisesti ja ottelussa nähtiin tukku hienoja syöttöketjuja ja toisaalta myös reilu määrä pallonmenetyksiä onnistuneiden prässien seurauksena.

AC Oulu pelasi heikon avauspuoliajan viime kierroksella Hakan vieraana Valkeakoskella ja tähän otteluun joukkueen yksi tavoite oli varmasti pelata heti alusta omalla tasolla. Se onnistuikin kohtalaisen hyvin tässä, vaikka HJK olikin hallitsevampi osapuoli ensimmäisellä jaksolla.

Oulu pyrki prässäämään kärkiparinsa Onni Suutari – Ashley Coffey aloitteesta ja piilokärkenä pelannut Luquinhas oli myös aktiivinen näissä prässin aloituksissa.

HJK kykeni muutamia kertoja purkamaan Oulun prässin kahden keskikentän pohjapelaajan avulla, sillä Luquinhas oli alivoimaisena näissä tilanteissa.

Oulun toinen ongelma näissä hetkissä oli liian pitkä muoto, kun HJK avasi peliä puolustuslinjastaan oman boksinsa tuntumasta. Näin ollen HJK pääsi pelaamaan myös suoraan Oulun puolustuslinjan eteen toppareiden ollessa liian alhaalla ja timantin laitojen hiukan liian leveällä.

Pääosin Oulu onnistui kuitenkin pitämään HJK:n laidoilla tai saamaan hyvän paineen aikaiseksi näissä korkeissa prässeissä.

Näistä HJK:n murtautumisista seurasi hyviä mahdollisuuksia maalintekoon, mutta ne kuihtuivat kokoon viime hetkillä teknisiin virheisiin.

Pallollisessa pelissä Oululla oli hyvää yhden kosketuksen syöttelyä pelinavaamisvaiheessa, mutta joukkueella oli vaikeuksia päästä HJK:n prässin taa Luquinhasin ollessa välillä liian korkealla. Otso Liimatta olisi voinut tulla voimakkaammin keskelle tarjoamaan syöttömahdollisuutta vasempaan taskuun tai keskelle 10-alueelle.

Tasainen puoliaika päättyi lopulta 0–0 Luquinhasin laukauksen osuttua Jukka Raitalan blokkiin jakson viime hetkillä.

Toinen puoliaika

Toisen jakson alkuun pääosan otti valitettavasti ottelun erotuomari Petri Viljanen. TV-kuvan perusteella hän tuomitsi virheellisesti rangaistuspotkun HJK:lle ja tätä seurasi virheen korjailu uusilla virheillä. Se kaikki teki toisesta jaksosta rikkonaisen ja arvaamattoman.

Oulun pasmat sekosivat hetkellisesti osin ymmärrettävästi tästä HJK:n pilkkutuomiosta, mutta joukkue sai kasattua itsensä ja otti pelin hallinnan itselleen HJK:n passivoiduttua turhaan.

Ricardo Duarten vaihdot 20 minuuttia ennen loppua käänsivät pelin lopullisesti Oululle. Rony Huhtalan ja Niklas Jokelaisen hyvät sisääntulot saivat positiivisen muutoksen Oulun peliin ja pelaajien sijoittumiset HJK:n muodon sisällä olivat paremmassa kunnossa vaihtojen jälkeen.

Viljanen jatkoi ottelun keskipisteenä viheltäessään kevyen pilkun tällä kertaa Oululle ja Coffey iski pilkulta jo kauden kolmannen maalinsa. Tästä vajaa kymmenen minuuttia myöhemmin Viljanen heitti Joona Toivion suoralla punaisella ulos. Loput ottelusta oli päätösvihellyksen odottelua.

HJK oli vaisu toisella puoliajalla luoden käytännössä ainoastaan yhden maalipaikan lahjapilkkunsa lisäksi. Joukkue kaipaa tottakai Perparim Hetemajta ja Lucas Lingmania kentälle, Roope Riskistä puhumattakaan.

Oulu haki hyvän tuloksen Helsingistä ja joukkue näyttää siltä, että se pystyy vielä alkukautta parempaan. Se on kova suoritus nuorella ja kohtalaisen nimettömällä joukkueella.