Veikkausliigan musta hevonen korskuu kylmää pohjoisen viimaa

Michael Lopez on iskenyt tällä kaudella seitsemässä ottelussa jo neljä maalia.

Il PinturicchioJalkapalloVeikkausliiga

Veikkausliigan musta hevonen korskuu kylmää pohjoisen viimaa

Kuka uskoi ennen kautta siihen, että AC Oulu voisi ´pelata ylemmässä loppusarjassa. Nyt sekin vaihtoehto on otettava laskuihin.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 19.5.2022

Veikkausliigan voimasuhteet alkavat hahmottua nyt, kun sarja lähestyy puoltaväliä ennen jakoa ylempään ja alempaan loppusarjaan.

Toistaiseksi kolme joukkuetta, KuPS, HJK ja FC Honka, ovat ottaneet askelmerkkejä karkumatkalle, mutta taulukosta löytyy hiukan alempaa joukkue, joka saattaa monien yllätykseksi raivata tiensä jopa ylempään loppusarjaan.

Kyseessä on Ricardo Duarten AC Oulu.

LeoVegas: Win two tickets to the icehockey World Cup final!

Vaikka itsekin laitoin kauden ennakossa oululaiset vasta kahdeksanneksi, on alkukausi näyttänyt sen, että tasaisessa keskikastissa sijat 4-6 ovat monen joukkueen ulottuvilla.

Monen mielestä voi tuntua erikoiselta, että kirjoitan tällaista sen jälkeen, kun AC Oulu kärsi selvän 0-3-tappion KuPSille kotoisella Raatin stadionilla. Siitä pelistä ja aiemmista otteluista on kuitenkin löydettävissä seikkoja, jotka puoltavat Oulun menestystä jatkossa.

***

Olen toistuvasti puhunut valmentajan merkityksestä. Ricardo Duarte on rohkeasti lähtenyt kehittämään Oulun pelaamista ja on luonut alkukauden aikana erilaisia ottelusuunnitelmia, jotka ovat myös tuottaneet tulosta. Voitto ehkä alkukauden pelillisesti valovoimaisimmasta joukkueesta eli Hongasta oli kova näyttö Oululta.

Duarte on suosinut 4-4-2 muotoa, jossa hän on ehkä merkittävien poissaolojen vuoksi joutunut pakon sanelemana sopeuttamaan taktisia ratkaisujaan. Nämä poissaolot nostavat entisestään Oulun alkukauden suorituksen arvoa – samoin kuin se, että Oulu on jo kohdannut kärkijoukkueista Interin, Hongan ja KuPSin.

Oulu kirpaisee erityisesti Dennis Salanovicin poissaolo, eikä tilannetta ole auttanut Mostagh Yaghoubin ympärillä pyörineet puheet kurinpidollisista ongelmista. Lisäksi Mosan otti Honka-ottelussa hölmön punaisen kortin.

Mosan kannattaisi ottaa oppia tilanteesta, josta hän sai punaisen. Vastapuolelle oli Hongan Duarte Tammilehto, joka nuorempana oli tunnettu kovista otteistaan ja muutamista tyhmistä punaisista. Tammilehti on kasvanut kuitenkin henkisesti ja tämänkaltaiset asiat ovat taaksejäänyttä elämää.

Mosan kannattaisi ottaa oppia Tammilehdosta, sillä hänellä oli Duarten alaisuudessa loistava mahdollisuus palata omalle hyvälle tasolleen jalkapalloilijana ja olla joukkueen avainpelaaja. Se edellyttää kuitenkin näiden hölmöilyiden lopettamista ja fokuksen laittamista omaan päivittäiseen tekemiseen.

***

Duarte on debyyttikaudellaan Veikkausliigassa joutunut jo erinäköisten haasteiden pariin. 0-3-tappio KuPSille näyttää taululla pahalta. KuPS oli myös kentällä parempi joukkue, mutta lähinnä vain toisella jaksolla, jolloin bensa loppui oululaisilta. KuPS-ottelu oli Oululle toinen kova peli peräkkäin ja nuoriin pelaajiin osin pakostakin turvautuva Oulu ei kyennyt pelaamaan vaaditulla tasolla toista 90-minuuttista. KuPS pelasi myös hyvän ottelun ja teki upeita maaleja, joista jokainen valmentaja voi ottaa oppia omaan joukkueeseensa.

Duarte käytti KuPSia vastaan tuttua 4-4-2-muotoa, jossa keskikenttä pelasi timantilla molempiin suuntiin. Ainoa ongelma oli timanttien laitojen vajaa kaventaminen, josta KuPSin ensimmäinen maali oli hyvä esimerkki tästä. Paolo Ricardo pelasi loisto-ottelun KuPSin takalinjoilla ja jakeli useamman hienon syötön Oulun taskuihin.

Hyökätessä Oulu pysti ensimmäisellä jaksolla haastamaan KuPSia. Ajatuksena nopeissa hyökkäyksissä oli päästä nopeajalkaisen Marius Könkkölän kautta Enoch Banzalle ja luoda viimeistelypaikka Michael Lopezille.

Oulun nuoret Miika Koskela, Marius Könkkölä ja Otso Liimatta ovat olleet isossa roolissa alkukaudesta, mutta tarvitsevat ehdottomasti ympärilleen Oulun kokeneet avainpelaajat. He eivät ole vielä valmiita kantamaan ratkaisijanviittaa viikosta toiseen.

***

Totesin alussa, että Oulu saattaa yltää jopa ylempään loppusarjaan. Se edellyttää Salanovicin ja Yaghoubin onnistuneita paluita kentälle ja Duarten onnistumisia jatkossakin ottelusuunnitelmissaan.

Uskon, että Oulun tarina on vasta alkutaipaleella ja toiminta vaikuttaa siltä, että josko Oulun kaupunkikin ymmärtäisi antaa stadionin rakennusluvan seuralle ja antaisi AC Oululle mahdollisuuden kehittää toimintaansa kohti maksimaalista potentiaalia.

Oulu juurtuminen Veikkausliigan olisi iso asia koko suomalaiselle jalkapallolle.