Veikkausliigan parhaan pelaajan cash out -ratkaisu on jalkapallon kannalta tappio

Lee Erwin tuuletti Hakan eurocup-paikkaa yhdessä Oliver Whyten ja Tino Purmeen kanssa.

JalkapalloVeikkausliiga

Veikkausliigan parhaan pelaajan cash out -ratkaisu on jalkapallon kannalta tappio

Lee Erwin siirtyy Libanonin pääsarjaan. Joel Perovuo ei ole Veikkausliigan maalikuninkaan siirrosta innoissaan.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 6.11.2022 | KUVAT All Over Press

Veikkausliigan maalikuninkuuden voittanut Hakan Lee Erwin siirtyy libanonilaiseen Al Ahed FC:hen. Joel, millaisia ajatuksia Erwinin siirto herättää?

Ristiriitaisia. En lähde moralisoimaan kenenkään henkilökohtaisia ratkaisuja urallaan, mutta olisin toivonut, että Erwin olisi painottanut urheilullista puolta ja lähtenyt tavoittelemaan haastavampaa jalkapalloilullista ympäristöä ja kehittymään pelaajana jopa seuraavalla tasolle. Hän oli päättyneellä kaudella Veikkausliigan maalikuningas ja sarjan paras pelaaja ja hän olisi voinut hyvin menestyä myös monissa eurooppalaisissa sarjoissa.

Nyt Erwin teki selkeän cash out-ratkaisun, jossa hän painotti enemmän rahaa. Sitäkin ratkaisua voi ymmärtää sitä kautta, olisiko hän toista kertaa saanut urallaan samanlaista tarjousta. Erwin pelasi Hakassa kesällä kenties uransa parhaan kauden ja sai sitä kautta varmasti sellaisen rahallisen tarjouksen, että edessä oli vaikean ratkaisun paikka. Tiedän, että hänelle oli tarjolla ulkomailta myös sellaisia seuroja, jotka olisivat olleet urheilullisesti kovempia haasteita. Joku tällainen seura tai miksei suomalainenkin seura olisi ollut jalkapallon kannalta toivottavampi ratkaisu Erwiniltä.

Mitä tämä siirto tarkoittaa Erwinin uran kannalta?

Minulla on itsellänikin tuttuja pelaajia, jotka ovat siirtyneet eksoottisimpiin jalkapallomaihin ja yleensä ne pelaajat ovat kadonneet sen jälkeen siihen kuuluisaan harmaaseen pelaajamassaan. On vaikea nähdä, että Libanonin liiga olisi Erwinillekään ponnahduslauta suurempiin valoihin.

Ongelma ei ole pelkästään jalkapallo, vaan haasteena on yhtä lailla se, millaista elämä on jalkapallon ulkopuolella. Sopeutuminen täysin erilaiseen kulttuuriin ja erilaiseen jalkapallokulttuuriin ei ole itsestään selvää ja helppoa.

Kaiken lisäksi tilanne näissä eksoottisten maiden sarjoissa on usein se, että joukkueissa pelaa valtaosin paikallisia pelaajia, joille maksetaan pähkinöitä. Ulkomaalaisia ja varsinkaan eurooppalaisia pelaajia on vaikea houkutella näiden maiden sarjoihin muuten kuin rahalla. Esimerkiksi Al Ahedissa on Erwin mukaan lukien kolme ulkomaalaista pelaajaa, joista kaksi on afrikkalaista ja Erwin ainoa eurooppalainen.

Jos samassa kopissa yksi on kuningas ja toinen elää pähkinöillä, se on aika otollinen tilanne ristiriidoille. Siksi en olisi yllättänyt, vaikka Erwin vaihtaisi uudelleen seuraa vielä hyvinkin nopeasti. Suomalaisten seurojen ei siksi kannata pitää Erwiniä menetettynä timanttina, vaan hänen otteitaan kannattaa seurata tarkasti. Siihen, kun lehti on taas puussa ja Suomessa pelataan Veikkausliigaa isoilla kierroksilla, on pitkä aika ja tänä aikana ehtii tapahtua vielä paljon.

Lee Erwin on Vuoden pelaaja Veikkausliigassa