Ville Heinola on NHL-tason puolustaja, mutta Nuorissa Leijonissa ei ole nähty vielä parasta

Ville Heinola on kovaa vauhtia matkalla kohti NHL-kaukaloita.

JääkiekkoU20MM

Ville Heinola on NHL-tason puolustaja, mutta Nuorissa Leijonissa ei ole nähty vielä parasta

Ville Heinola kolkuttelee nuorten MM-kisojen jälkeen NHL:n portteja. Muun väittäminen olisi erikoista.

Juuso Kokkonen
TEKSTI Juuso Kokkonen
@JuusoKokkonen
JULKAISTU 28.12.2020 | KUVAT Pasi Mennander / Suomen Jääkiekkoliitto

Ville Heinola on on noussut ryminällä takaisin kohti NHL-kaukaloita. Heinola on yhdessä Anton Lundellin kanssa Suomen joukkueen ehdottomia kärkipelaajia nuorten MM-kisoissa. Molemmat ovat pelaajia, jotka kykenisivät pelaamaan jo nyt NHL:ssä kelvollisella tasolla.

Heinola siellä jo syksyllä 2019, eli yli vuosi sitten, pelasikin kahdeksan ottelua, mutta palasi kauden aikana Lukkoon. Raumalla hän on pelannut myös tämän kauden isossa roolissa.

Heinola on ennen kaikkea Suomen puolustuksen pelitapapriimus. Kiekollisen pelin moottori, jonka kautta hyökkäykset kerta toisensa jälkeen käynnistyvät ja edistyvät.

Vastustajan ohittaja

Heinola on erinomainen puolustaja kokonaisvaltaisesti. Neljä pelitilanneroolia hoituvat varsin mutkattomasti.

Isoin arvo Nuorille Leijonille tulee Heinolan kiekollisista ominaisuuksista. Heinolalla on erinomainen kyky ohittaa vastustajan paineistava pelaaja luistelemalla ja pitämällä kiekon suojauksen puolella.

Moni puolustaja kykenee tähän kyllä, mutta Heinolan kohdalla erityistä on se, miten hyvin hän vastustajan paineistavaa pelaajaa ohittaessaan pystyy säilyttämään vahvan orientaation syöttämiselle.

Hänen kuljetus- ja ohitusyritykset eivät johda pelin pakottamiseen, eli siihen, että oman viisikon vauhti tyssäisi liian pitkän kuljetuksen myötä. Heinola kykenee pitämään viisikon pelinopeuden yllä tekemällä kiekolla oikeita pelivalintoja oikeaan aikaan. Kyse on laadukkaasta peruspelaamisesta.

Samaan aikaan kun hän paineistettuna kuljettaa kiekkoa, hän havainnoi kaukaloa koko leveydeltä ja pystyy syöttämään kiekkoa myös painottomaan laitaan laadukkaasti ja salaamaan aikeensa.

Heinola on erityisen hyvä tunnistamaan juuri oikean hetken, kun syöttö kannattaa lähettää liikkeelle.

Vähän maaleja

Yksi tekijä, joka erottaa Heinolan erinomaisesta hyökkäävästä puolustajasta, on hänen kykynsä laukoa ja luoda itse maalintekouhkaa.

Heinolan laukaus on melko heppoinen, ja viimeistelyistä puuttuu usein tarvittava päämäärätietoisuus ja terävyys. Kun Heinolan luoma laukaisu-uhka on heikohko, vastustaja ei joudu olemaan varpaillaan.

Laukaustaan Heinola käyttää kuitenkin ahkerasti. Hyvien kiekollisten ominaisuuksien ja aktiivisen hyökkäysotteen myötä Heinola päätyy usein laukaisupaikkaan.

Kahdessa pelissä Edmontonin U20-kisoissa hän on laukonut jo 10 kertaa maalia kohti. Tällä kaudella Liigassa hän on laukonut keskimäärin 3,5 kertaa ottelua kohden.

Tällä kaudella Heinola on tehnyt toistaiseksi yhden maalin. Samoin viime kaudella syntyi ainoastaan yksi osuma. Se syntyi Winnipeg Jetsin riveissä.

Tietenkään puolustajalta ei odoteta valtavia maalimääriä. Heinolan kohdalla maalimäärät ovat kuitenkin todella vähäisiä laukaisumääriin, peliaikoihin ja Heinolan pelityyliin nähden.

NHL kutsuu?

On hieman näyttänyt kuin Heinolalla olisi käyttämätöntä reserviä käynnissä olevissa nuorten MM-kisoissa.

Hyvä hän on ollut, mutta kapasiteettia voisi olla vielä enempäänkin. Toki Heinola ei ole varsinaisesti näyttävä hyökkäävä puolustaja vaan enemmänkin laadukkaan peruspelaamisen kautta peliä edistävä puolustaja.

Heinola on kuitenkin yksi turnauksen parhaimmista puolustajista, joten häneltä uskaltaa myös vaatia.

Esimerkiksi hyökkäysalueen pelaamisessa Heinola voisi olla vielä hitusen jämäkämpi sisäänajoissa sekä luoda ahkerammin taustanousuja, joiden kautta vastustajan puolustusmuotoa olisi mahdollista rikkoa.

Nuorten MM-kisat päättyvät tammikuun 6. päivä. NHL-kausi alkaa siitä viikon päästä.

Heinolalla pitäisi olla rahkeet murtautua Winnipeg Jetsin kokoonpanoon. Ominaisuudet riittävät NHL:n pelinopeuteen. Heinola kykenee toimimaan ilman kiekkoa ja kiekon kanssa taitavasti lähellä laitoja: imeä vastustajan itseensä, antaa väärää informaatiota kehollaan, pitää kiekon suojauksen puolella ja tehdä laadukkaita pieniä siirtoja laitoja hyödyntäen.

Jetsin kokoonpano ei varsinaisesti pursua huippupuolustajia, joten siinäkin mielessä Heinolan osakkeet ovat nousussa.

 

EElmo on UUDISTUNUT!

Tilaa Elmo  edulliseen

tarjoushintaan

4 kk 35 e  

– saat  huippuluettavaa kotiin

kannettuna joka kuukausi.

Tai osta joulukuun Elmo

irtinumerona tai lue se diginä

 Lehtikuussa.