Vimpeli aloitti välierät tyrmäyksellä, mutta Joensuusta ottelu ei kertonut vielä koko totuutta

Elmeri Anttila avasi Savonjoen tulvaportit maanantaina.

Pesäpallo

Vimpeli aloitti välieräsarjan Joensuuta vastaan tyrmäyksellä, mutta Pekka Arffman kehottaa katsomaan numeroiden taakse. Ottelusarja ei ole vielä ohi.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 29.8.2022 | KUVAT All Over Press

Vimpeli otti selvän 2-0 (5-1, 7-0) -voiton Joensuusta välieräsarjan avausottelussa Saarikentällä. Pekka, mihin ottelu ratkesi?

Nyt olisi helppo ihmetellä Joensuun vaisua esitystä, mutta tässä kannattaa katsoa ottelun sisälle ja ennen kaikkea sitä, miten molemmat jaksot ratkesivat.

Ensimmäisen jakson ensimmäisen vuoroparin tasoittavalla Elmeri Anttila löi läpi kolmen juoksun arvoisesti ja Juho Heikkalan löi vielä kaksi juoksua lisää. Se jakso oli käytännössä tapateltu.

Ja mitä tapahtui toisen jakson ensimmäisessä vuoroparissa? Jukka-Pekka Vainionpää tyhjensi kentän ja Janne Mäkelä löi vielä kotiin tuplajuoksua odottaneen Vainionpään. 5-0 ja a taas jakso oli siinä.

Giants vs Padres and Manse PP vs Tahko. Baseball and pesäpallo. Play now at LeoVegas!

Totta kai voimme sanoa, että Joensuu olisi voinut nousta vielä takaa, mutta todellisuus on se, että nämä jaksot ja sitä kautta molemmat jaksot ratkesivat jaksojen ensimmäisessä vuoroparissa, eikä sieltä takaa olisi tullut yksikään joukkue.

Toinen asia ovat sitten Vimpelin lyömät juoksut. Vimpeli löi tänään 12 juoksua, joista kahdeksan tuli läpilyönneillä ja näistä 12 lyönnistä 11 juoksua tuli vastustamattomilla tai ainakin hyvillä lyönneillä.

Siitä J-P Vainionpään läpäristä voidaan toki osoittaa sormella Justus Niemeläisen epäröintiä, mutta kun tietää, miten vaikea kenttä Saarikenttä on koppareiden kannalta, nostaisin hattua enemmän Vainionpään lyönnille kuin sille, olisiko Niemeläisen pitänyt torjua pallo ja antaa vain yksi juoksu. Vain Vimpelin illan viimeinen lyönti oli Elmeri Liedon selvä virhe, mutta ottelu oli silloin jo ratkennut.

Eli mitä ottelu kertoi tästä ottelusarjasta?

Se on selvää, että tämän illan esityksen perusteella Vimpelin tykistö on hurjassa iskussa ja jos se pystyy painamaan tällaisilla tehoilla, Vimpeli on silloin lähellä loppuottelupaikkaa ja valmis tappelemaan myös Suomen mestaruudesta.

Mutta en kuitenkaan vielä paketoisi tätä ottelusarjaa. Keskiviikkona Joensuussa on uusi ottelu ja silloin ottelun sisäiset käänteet saattavat mennä täysin eri suuntaan.

Nytkin Joensuulla oli ensimmäisen jakson ensimmäisen vuoroparin aloittavalla oma momentuminsa iskeä kunnon halkeama Vimpeliin, mutta he hölmöilivät tilanteen, kun Lieto juoksi kesken JoMan painostustilanteen täysin tarpeettomasti Severi Lassilan päälle.

Muutenkaan tämä ottelu ei kertonut koko totuutta Joensuusta. Jos tilanne on molempien jaksojen ensimmäisten vuoroparien jälkeen toivoton, on ymmärrettävää, ettei silloin jakseta puristaa 100-prosenttista esitystä. Nyt avain on se, mitä toisessa ottelussa Joensuussa tapahtuu keskiviikkona.

Tietenkin voidaan sanoa, että läpilyönnit on estettävä, mutta pesäpallossa lyödään paljon sellaisia juoksuja, joita on vaikea tai jopa mahdoton torjuja – ja tänään kysymys oli pitkälti siitä. Kai sitä jalkapallossakin joskus kehutaan hyökkääjää maalista eikä syytetä maalivahtia.

Mikko Kanala palasi tänään kehiin. Millaisen jäljen Kanala jätti?

Onhan se selvä asia, että Kanala on kova vahvistus Vimpelille niin sisä- kuin ulkopelissäkin. Ulkona Kanalan kokemus näkyi ja onhan se sisällä melkoinen tilanne, jos kakkoskärjen veturina ovat Vimpelin viime kauden ykkönen ja kakkonen eli Olli Heikkala ja Kanala.

Kanalan paluu on varmasti myös henkisesti iso asia, sillä Kanala on kuitenkin ollut vuosikaudet Vimpelin suurin tähtipelaaja näiden jokerihurjien lisäksi. Toivotaan vain, että Kanala pysyy täydessä pelikunnossa, sillä tämä ottelusarja ei ole vielä ohi – puhumattakaan siitä, millainen palkka-armeija Vimpeliä odottaisi finaalissa.