Vimpeli ja Manse menevät korskuen välieriin, mutta Kainuussa on hallan vaara

Ville Viita siirtyi loukkaantumisista kärsinyttä Sotkamoa kesken kauden ja ollut positiivinen yllättäjä.

Pesäpallo

Vimpeli ja Manse menevät korskuen välieriin, mutta Kainuussa on hallan vaara

Miesten Superpesiksen puolivälierät alkavat perjantaina kolmella ottelulla. Pekka Arffman käy illan otteluparit läpi.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 19.8.2022 | KUVAT Elmeri Elo / All Over Press

Superpesiksen puolivälierät alkavat perjantaina kolmella ottelulla, kun Vimpeli kohtaa Kiteen, Manse Kempeleen ja Sotkamo Joensuun. Pekka, nähdäänkö perjantaina puolivälierissä jo ensimmäinen yllätys?

Asetelmat ovat puolivälierissä sellaiset, että on kaksi ennakolta selvää otteluparia – Vimpeli-Kitee ja Manse-Kempele – ja on kaksi tasaisempaa otteluparia – Kouvola-Hyvinkään ja Sotkamo-Joensuu.

En näe millään, että Kitee tai Kempele voisivat mennä ottelupareista jatkoon.

Varsinkin Manse-KeKi voi hyvinkin mennä poikki jo kolmessa ottelussa. Kempele ei ole koko kesänä pärjännyt kärkiseuroille ja loppukaudesta sitä kohtasi pahin mahdollinen takaisku, kun uransa parasta kautta pelannut Onni Määttä loukkaantui ja on loppukauden sivussa. Määtän loukkaantuminen sammutti Kempeleen viimeisenkin yllätyssauman puolivälierissä.

Kempeleen ongelmana on ulkopeli, jonka heikkoudet nämä kärkiseurat pystyvät ulosmittaamaan. Jani Lassila on kaikista kehuista huolimatta keskitason lukkari ja takakentän ongelmat ovat olleet kaikkien tiedossa jo pitkään. Kempeleen on vain otettava iskut tänä syksynä vastaan ja lähdettävä ensi kaudella entistä vahvempana haastamaan kärkiseuroja.

Manse on parantanut peliään koko ajan ja se on saanut niin sisäpelinsä ja ulkopelinsä sellaiseen formuun, että Manse pelaa ilman muuta mestaruudesta.

From Vimpeli, Tampere and Sotkamo to New York, San Diego and Pittsburgh! Pesäpallo and Baseball. Play now at LeoVegas!

Kärkimiesongelmaa Manse ei ole saanut ratkaistua, mutta Juha Puhtimäki, Henri Puputti ja Perttu Ruuska ovat saaneet löytäneet mailassa jälleen sellaisen kumura- ja läpilyöntivireeseen, että syksyllä paukkuu, kunhan vain heidän eteensä saadaan miehiä.

Ulkopelin suuret kulmakivet ovat Puhtimäki ja Tuomas Jussila. Jussila on pelannut jälleen hurjan kauden ja Puhtimäki on tällä hetkellä Superin paras lukkari yhdessä Sotkamon Aapo Komulaisen kanssa. Myös Simo Vainikainen on pelannut hyvän kauden etukentälle ja Tomi Lehtosesta on kasvamassa myös kovan luokan etumies.

Tässä asetelmassa on vaikea nähdä, että Kempele pystyisi yllättämään Mansea edes Sarkkirannassa. Mansen taito, kokemus ja kovien otteluiden rutiini ovat yksinkertaisesti liikaa Kempeleelle. Runkosarjassa Manse saattoi hyvinkin pelata aika löysillä ranteilla joissakin otteluissa, mutta nyt siimat on kiristetty – eikä se jätä saumaa Kempeleelle.

Entä Kiteen saumat yllättää Vimpeli?

Kiteellä on hyvä kärki, varsinkin, kun sivussa ollut Jesse Eskelinen pystyi pelaamaan jo runkosarjan kahdessa viimeisessä ottelussa. Tilanteita Kitee tekee, mutta kotiuttajat ovat kortilla, vaikka Samu-Kalle Varonen onkin päässyt hyvään vireeseen kauden loppumetreillä ja Hannes Pekkinenkin on parantanut otteitaan mailassa.

Rantakenttä ei ole helppo kenttä ja siellä Kitee voisi raapaista Vimpeliltä jakson ja jopa koko ottelun, mutta kokonaisuudessaan joukkueiden tasoero on niin suuri, etten näe Kiteellä olevan mitään saumaa voittaa Vimpeliä kolmea kertaa. Jos ja kun Eskelinen syöttää, Vimpeli repii häneltä armotta vaihtoja, eikä Vimpelin tykistöä tarvitse kahta kertaa kutsua purkamaan kolmostilanteita. Muutenkin Kiteen pelaaminen on ollut kauden aikana yllättävän nihkeää, eikä siinä ole ollut oikeastaan mitään merkkejä paremmasta.

Ehkä Kitee voisi sen yhden voiton Rantakentällä ottaa, mutta ei sekään mitenkään varmaa ole.

sotkamo

Patrik Wahlstenin kautta ovat sotkeneet loukkaantumiset ja hän pelasi runkosarjassa vain 13 ottelua.

Entä perjantain kolmas ottelu, Sotkamo-Joensuu?

Tilanne näytti vielä heinäkuussa siltä, että Joensuulla ei olisi juurikaan sanottavaa puolivälierissä, mutta Joensuu on viime viikkoina parantanut selvästi pelaamistaan. Etenkin uusi kärki, jossa Konsta Kettunen pelaa ykkösenä, Konsta Piironen kakkosena ja Elmeri Lieto kolmosena, on toiminut todella hyvin ja uskon, että tällä kärjellä Joensuu pelaa myös Sotkamoa vastaan, vakka Justus Niemeläistä kokeiltiin myös ykkösenä.

Joensuun kärki kestää vertailun, mutta sen kotiutusosasto on edelleen kapea. Juho Toivola on pelannut kyllä huippukauden ja myös Henri Litmanen on vahva kotiuttaja, mutta siinä ne vahvat kotiuttajat alkavat olla.

JoMalla on toki taskussa yksi jokerikortti, Patrik Wahlsten. Hän pelasi loukkaantumisten vuoksi runkosarjassa vain 13 ottelua, mutta mikä oleellista, hän pelasi kahdessa viimeisessä runkosarjan ottelussa ja löi molemmissa otteluissa kaksi juoksua. Jos Wahlsten pystyisi pelaamaan edes jotakuinkin täysipainoisesti, siitä voisi olla arvaamatonta iloa JoMalle.

Ulkopelissäkin on ollut kesän aikana säätämistä, mutta sekin on nyt paremmassa kuosissa.

Riittääkö Joensuun pelin parantuminen kuitenkaan Sotkamoa vastaan?

Se, mikä tästä otteluparista mielenkiintoisen, on, että samaan aikaan kun Mikko Huotari on saanut viimeinkin ryhtiä Joensuun pelaamiseen ja löytänyt toimivan koosteen niin sisä- kuin ulkopeliin, Sotkamon taivaalle on alkanut kasaantua yllättäviä pilviä – ja nämä pilvet ovat iskeneet vielä Jymyn kahteen huipputärkeään kulmakivipelaajaan.

Niko Korhonen oli runkosarjan lopussa sivussa muutamista otteluista ja vaikka hän onkin palannut jo pelaavaan kokoonpanoon, jokainen ymmärtää, kuinka kriittistä Jymyn kannalta on, että Korhonen pystyy pelaamaan ja pelaamaan nimenomaan 100-prosenttisessa kunnossa.

Sama pätee myös Joni Rytköseen. Hänen kauttaan ovat sotkeneet loukkaantumiset ja mikä yllättävää, Rytkösen esitykset mailassa ovat ailahdelleet huolestuttavalla tavalla.

Toinen kysymysmerkki on edelleen kotiutukset. Roope Korhonen on Roope Korhonen, mutta Roope tarvitsee rinnalleen apuja. Aapo Komulainen on Sotkamon seuraavaksi eniten juoksuja lyönyt pelaaja, mutta Komulainen löi runkosarjassa vain 25 juoksua eli alle juoksun per ottelu. Lyöjäjokeri Lauri Rönkkö on käynyt jo näyttäytymässä kentillä, mutta hänen pelikuntonsa on edelleen arvoitus.

Eli mikä on ennusteesi?

Sotkamo on edelleen suosikki, mutta en olisi yllättänyt, että tässä otteluparissa pelattaisiin todella tasaisia jaksoja ja otteluita – aivan, kuten viime vuonna. Toki JoMan pitää onnistua täydellisesti, mutta ei se missään tapauksessa ole mahdotonta, että se olisikin JoMa, joka menisi tästä otteluparista jatkoon.