Vimpelillä on yksi ylivoimainen valttikortti taistelussa suurpääomaa vastaan

Pesäpallo

Vimpelillä on yksi ylivoimainen valttikortti taistelussa suurpääomaa vastaan

Vimpelin Veto ja sen lähialueen seurat kasvattavat tällä hetkellä Suomen parhaita junioreita. Se on Vimpelin suuri valttikortti taistelussa muita vastaan.

Pekka Arffman
TEKSTI Pekka Arffman
JULKAISTU 4.11.2021 | KUVAT All Over Press

Vimpelin Veto

Mistä kausi 2021 kertoi Vimpelistä?

Vimpeli lähti kauteen potentiaalisena mestariehdokkaana. Vaikka kaudesta ja loppuottelusta ulos jäämisestä jäi hieman pettynyt maku, Vimpelin kaudessa oli paljon positiivista. Vimpelille on kasvamassa uusia lupaavia nuoria pelaajia, jotka ovat valmiit yhä suurempiin saappaisiin jo ensi kaudella.

Vimpeli jäi hiuskarvan päähän runkosarjan voitosta ja se otti kauden päätteeksi pronssia, joten mihinkään suureen itseruoskintaan ei ole syytä. Useimmat ongelmakohdat olivat sellaisia, että kysymys on lähinnä hiomisesta ja viilaamisessa niiden säätämisessä. Tämä säätötyö koskee myös avauskauden kunnialla selvittänyttä pelinjohtaja Tomi Niskasta.

Nappaa tästä LeoVegasin korotettu erikoiskerroin Tel Aviv-HJK-matsiin ja uusille pelaajille jopa 100 euron ilmaisveto! 

Yksi kiistaton ongelma Vimpelillä kuitenkin oli. Perttu Ruuska oli lukkariksi siirryttyään kaudella 2020 yksi kauden positiivisimmista yllättäjistä, mutta Ruuska ei pystynyt ottamaan päättyneellä kaudella askelta ylöspäin, vaan pikemminkin taantui, mikä oli vimpeliläisille odottamaton pettymys. Kaiken pistäminen Ruuskan piikkiin olisi kuitenkin itsepetosta.

Vimpelissä tehtiin myös toinen merkittävä tulkinta kauden jälkeen, kun seura ei tarjonnut Kossusta vuosi sitten tulleelle kokeneelle Veli-Pekka Yli-Hirvelälle jatkosopimusta. Toki Yli-Hirvelälle sattui kopparina muutamia virheitä, mutta ratkaisu oli silti kova – joskin siihen vaikutti varmasti myös se, että Vimpelissä halutaan tehdä seuran lupaaville nuorille tilaa nousta edustusjoukkueeseen.

Miten Vimpeli muuttuu?

Vimpelin merkittävin muutos on lyöjäjokeri Jukka-Pekka Vainionpään siirtyminen JymyJusseista jatkosopimuksen tehneen Janne Mäkelän pariksi lyöjäjokeriksi. Vimpelillä on ensi kaudella kiistatta Superin paras lyöjäjokerikaksikko ja vaikka Vainionpäällä ei ole kovin paljon kokemusta syksyn mitalipeleistä, hänen päänsä kestänee myös kovemmat paikat.

Toinen iso muutos tapahtuu lukkariosastolle. Perttu Ruuska lähtee vuolemaan kokolihaa Tampereelle ja hänen paikkansa ottaa Siilinjärveltä tuleva Teemu Kinnunen. Vimpeli ei varsinaisesti ratkaise Kinnusen hankinnalla lukkariongelmaansa, sillä vaikka Kinnunenkin onkin taktinen ja kokenut lukkari, hänen fyysiset puutteensa ovat tuntuvia.

Lukkarin tontti on ainoa kohta, jossa Vimpeli häviää vertailussa muille kärkiseuroille. Muilta osin Vimpelillä on ensi kaudeksi koossa huippujoukkue, vaikka Teemu Isokedon jatkaminen onkin edelleen auki.

Vaikka Kinnunen onkin keskitason lukkari, Vimpeli on ennenkin voittanut Suomen mestaruuksia, vaikka lautasella ei ole ollut aivan sarjan terävintä huippua.

Vimpelin vahvuus on sisäpeli. Sen kärki on järkyttävän kova ja kotiutusvoima jopa Superin kovin, sillä Matias Rinta-aho on sarjan parhaimpia numerolla lyöviä kotiuttaja ja Lauri Vihriälästä on letkeine kumuroineen kasvamassa myös kovan luokan kotiuttaja.

Vimpeli saa myös erinomaisen kakkoskärjen, ja kahden huippujokerin myötä myös kakkoskärkeen löytyy kotiutusvoimaa.

Ulkokenttä on myös ykköskoria lukuun ottamatta lukkarin tonttia. Oikeastaan ainoa avoin kysymys on, miten Vimpeli rakentaa ulkokenttäkoosteensa. Aikooko se tosissaan yrittää siirtää Mikko Kanalan taakse vai jatkaako Kanala edelleen linjassa, mikä on kuitenkin edelleen todennäköisin vaihtoehto?

Vimpelillä on erittäin laaja materiaali, sillä edustusjoukkueen rinkiin kuuluu 15-16 pelaajaa. Sotkamoon verrattuna tilanne on sikäli parempi, että Vimpelin nuoret haastajat ovat sitä tasoa, että heidät voidaan heittää milloin tahansa kehiin, eikä taso siitä juurikaan laske.

Missä hapessa seura on?

Vimpeli on Sotkamon kaltainen perinteikäs ja pesäpalloilullisesti elinvoimainen paikkakunta, joka Sotkamon tavoin on kehittänyt ja vienyt pesäpalloa eteenpäin. Sotkamolla on ollut ja on edelleen omat vahvuutensa, samoin on Vimpelillä. Vimpelin tilanne on kuitenkin erilainen.

Vimpeli tarkoittaa käytännössä Järviseutua, johon kuuluvat myös Vimpelin kannalta elintärkeät pesäpallopaikkakunnat, Veteli ja Halsua. Tällä alueelle on omaleimaista se, että joukkueurheilussa vaihtoehdot ovat vähissä. Siksi lahjakkain junioriaines alkaa pienestä pitäen pelata pesäpalloa, ellei joku yksinäinen sielu lähde harrastamaan yksilölajeja.

Toinen elintärkeä tekijä on seutukunnan juniorityön laatu. Alueen junnuja ei saada vain innostumaan pesäpallosta, vaan heille opetetaan pelaajan oman kehittymisen kannalta oikeita ja oleellisia taitoja. Tämän seurauksena Vimpelin putken ja Vimpelin urheilulukion kautta tulee huippulaatua. Sotkamossa voidaan hehkuttaa sen omaa akatemiaa, mutta raaka totuus on, että Vimpelin putken kautta tulee tällä hetkellä kovempaa laatua. Itse asiassa kovinta laatua koko Suomessa.

Huippulaadukas juniorituotanto on Vimpelin kannalta välttämättömyys, sillä Vimpelin talousalueen taloudellinen voima on rajallinen, eikä seuran takana ole enää Rannilan kaltaisia jättiläismäisiä rahoittajia. Siksi on todennäköistä, että Perttu ja Arttu Ruuska eivät jää ainoaksi lähtijöiksi Vimpelistä. Vedon pelaajia on jo nyt kosiskeltu kaudeksi 2023 muihin seuroihin.

Rahalla Vimpeli ei pysty pelaajiaan pitämään, mutta huippuvalmennus ja huippumenestys yhdistettynä siviilitöihin pitävät kuitenkin joukkuetta kasassa – jopa niin paljon, että Vimpeli taistelee tulevinakin vuosina Superin kärkisijoista.